ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για μετακύληση τελών άδειας κυκλοφορίας στα καύσιμα

Πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για μετακύληση τελών άδειας κυκλοφορίας στα καύσιμα

Με στόχο τη διεξαγωγή μιας λεπτομερούς συζήτησης, ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τομείς που επηρεάζονται αρνητικά, και την έγκριση πρότασης νόμου πριν το τέλος του έτους, άρχισε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ, για μετακύληση των τελών άδειας κυκλοφορίας στα καύσιμα.

Πέραν της συζήτησης εναλλακτικών προτάσεων για τις ομάδες που επηρεάζονται αρνητικά, όπως επαγγελματίες οδηγοί, πλασιέ, ανάπηροι, επιδιώκεται όπως η πρόταση νόμου εγκριθεί πριν το τέλος του έτους, με πρόθεση να τεθεί σε ισχύ από το 2016.

Ωστόσο, η συζήτηση αναμένεται να πάρει καιρό, αφού οι πρώτες αντιδράσεις σε κομματικό επίπεδο ήταν και θετικές και αρνητικές.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, Αντώνης Αντωνίου, είπε ότι “το υφιστάμενο σύστημα είναι άδικο, πολύπλοκο, παρουσιάζει πολλές στρεβλώσεις”, για να προσθέσει πως “με την προτεινόμενη ρύθμιση επιθυμούμε να έχουμε ένα απλό και δίκαιο σύστημα προς όφελος των πολιτών”.

Όπως είπε “τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά, γιατί ο οδηγός ενός οχήματος θα καταβάλλει το τέλος άδειας κυκλοφορίας σε μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του εφοδιασμού του οχήματος του με καύσιμα και δεν θα αναγκάζεται να καταβάλλει αυτό το ποσό αρχές του χρόνου, που σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσβάστακτο για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού”.

“Η πρόταση νόμου”, είπε, “προνοεί αύξηση του φόρου κατανάλωσης 9 σεντ το λίτρο συν ΦΠΑ και σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή, αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα του κράτους θα είναι περίπου 81 εκατομμύρια ευρώ, ενώ όπως είναι το υφιστάμενο σύστημα τα έσοδα σήμερα είναι 101 εκατομμύρια ευρώ”.

Είπε πως το κόμμα του (ΔΗΚΟ) θεωρεί ότι αυτή η διαφορά θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση του διοικητικού κόστους, καθώς επίσης και με την αφαίρεση των 10 εκατομμυρίων, που είχαν επιβληθεί το 2013, ως μνημονιακή υποχρέωση.

Επιπρόσθετα, είπε ότι “το τέλος άδειας κυκλοφορίας είναι δυσβάστακτο και θα πρέπει να γίνει μια φορολογική ελάφρυνση”, σημειώνοντας ότι “γι` αυτό το λόγο θεωρούμε πως η πρότασή μας είναι σωστή και δίκαιη”.

Σημείωσε ότι σήμερα από τα ενεργά εγγεγραμμένα οχήματα, που είναι 801 χιλιάδες, 68 χιλιάδες δηλώνουν ακινητοποιημένα και άλλες 80 χιλιάδες δεν έχουν ανανεωμένη την άδεια κυκλοφορίας.

“Αντιλαμβάνεστε ότι πολλά εξ αυτών των δεκάδων χιλιάδων οχημάτων κυκλοφορούν στους δρόμους, χωρίς να καταβάλλεται το τέλος κυκλοφορίας. Για να πούμε και κάποια παραδείγματα για να αντιληφθεί ο πολίτης τι σημαίνει αυτή η αλλαγή έχοντας υπόψη ότι ένας οδηγός διανύει κατά μέσο όρο διανύει 15 χιλιάδες χιλιόμετρα το έτος, για ένα όχημα με κατανάλωση 3,5 λίτρα ανά εκατό χιλιόμετρα θα καταβάλλει 47,25 ευρώ, με κατανάλωση 4 λίτρα ανά εκατό χιλ. θα καταβάλλει 54 ευρώ, με 5 λίτρα ανά εκατό χιλ. θα καταβάλλει 67 ευρώ και με 7,5 λίτρα θα καταβάλλει καθ` όλη τη διάρκεια του έτους 101 ευρώ”, ανέφερε.

Εξέφρασε πως με την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ γίνεται μια εξοικονόμηση για τον απλό πολίτη, ωστόσο, πρόσθεσε υπάρχει ένα κόστος και μια επιβάρυνση για τις επαγγελματικές ομάδες, το οποίο συζητείται, ώστε να βρεθούν τρόποι και αντισταθμιστικά κίνητρα.

Διαβεβαίωσε ότι για τις ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα εξευρεθούν άλλες ρυθμίσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φακοντής, ανέφερε πως η πρόταση έχει και θετικές και αρνητικές πτυχές, ωστόσο, σημείωσε ότι το κόμμα του θεωρεί πως οι αρνητικές πτυχές είναι περισσότερες, όπως η επιβάρυνση ειδικών ομάδων (επαγγελματίες οδηγοί, πλασιέ, ανάπηροι).

Είπε πως τυχόν εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόταση νόμου “θα πλήξει τους κατοίκους της υπαίθρου, οι οποίοι θα χρειάζεται να μετακινούνται προς άλλη πόλη για εργασία και τους  ανάπηρους που δεν πληρώνουν τέλος κυκλοφορίας”.

“Η κατανάλωση καυσίμων έχει καταδειχθεί ότι παρουσιάζει μεγάλα σκαμπανεβάσματα με βάση την κατάσταση της οικονομίας. Άρα αυτό θα έχει και μια αυξομείωση στα έσοδα του κράτους και αντιλαμβάνεστε ότι η μείωση στην κατανάλωση του καυσίμων ουσιαστικά θα επιφέρει και περαιτέρω αύξηση στο τέλος του καυσίμου, διότι το κράτος σε τελευταία ανάλυση θα χρειάζεται το συγκεκριμένο ποσό των 100 εκ”, πρόσθεσε.

Σημείωσε, τέλος, πως υπάρχει κίνδυνος οδηγοί να καταφεύγουν στα κατεχόμενα για προμήθεια καυσίμων και διερωτήθηκε τι θα συμβεί όταν εφαρμοστεί η χρήση υγραερίου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top