Δεν λέει να κοπάσει η αντίδραση από πλευράς μερίδας βουλευτών του ΔΗΚΟ και της ηγεσίας της ΕΔΕΚ για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε σχέση στο Κυπριακό.
Η απόφαση της Κυβέρνησης να συναινέσει στη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν η αφορμή που έφερε στο προσκήνιο τις διαφορές μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ προεκλογικά, κάτι που επισήμανε ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.
Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από πλευράς συγκυβερνώντων κομμάτων, ο κ. Κόμπος ανέφερε ότι αυτές είναι σεβαστές και επισήμανε ότι διαφορές σε σχέση με το κυπριακό υπήρχαν και πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Σε σχέση με το σκεπτικό της απόφασης της Κυβέρνησης να συναινέσει στη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Κωνσταντίνος Κόμπος ξεκαθάρισε πως δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και δεν συνιστά υποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο στις 13 Σεπτεμβρίου όπου εκεί θα αναλύσει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για τον Χακάν Φιντάν, καθώς και τα βήματα που αναμένεται να γίνουν σε σχέση με το κυπριακό και για την τριμερή συνάντηση σε περίπτωση που συναινέσει η τουρκική πλευρά.
Αναμένουμε να ακούσουμε για τις τολμηρές αποφάσεις
Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης αναφερόμενος στην επιστολή που απέστειλε μαζί με τους βουλευτές Ζαχαρία Κουλία και Παύλο Μυλωνά στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο από τον οποίον ζητούν μεταξύ άλλων τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, διερωτήθηκε ποιες είναι οι τολμηρές αποφάσεις για τις οποίες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος, να λάβει σε σχέση με το κυπριακό.
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις Χριστοδουλίδη προς την ΕΔΕΚ
Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ξεκαθάρισε τα σημεία τα οποία συμφωνήθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προεκλογικά, σε σχέση με το κυπριακό. Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, πρόκειται για τέσσερα στοιχεία που αφορούν κατά κύριο λόγο την επίλυση του Κυπριακού:
Με την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει πλήρης κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, πλήρης αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της λύσης. Την ίδια ώρα θα πρέπει να εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις από το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο και τέλος ότι οι μόνιμοι και νόμιμοι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να απολαμβάνουν τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ: Ελευθερία διακίνησης-Εγκατάστασης-Περιουσίας- Εργασίας.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος επανέλαβε πως η συναίνεση της Κυβέρνησης για τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κίνηση προς λανθασμένη πολιτική κατεύθυνση. Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως η όποια ενημέρωση γίνεται, είναι στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις