Η Ρωσία τάσσεται κατά της στρατιωτικοποίησης της Ανατολικής Μεσογείου και υπέρ μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού, όπως και υπέρ των συμφωνιών, που δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αεροπορική σύνδεση με τα κατεχόμενα, δήλωσε ο αρμόδιος διευθυντής της 4ης ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιούρι Πιλιπσόν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι». Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης αναφέρθηκε και στις ρωσοκυπριακές σχέσεις, δηλώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι ρωσοκυπριακές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού τους μέρους, έχουν υποστεί «απερίσκεπτα και αβάσιμα σοβαρή ζημιά».
Ερωτηθείς για τις τουρκικές δηλώσεις περί του ενδεχόμενου να δημιουργηθεί ναυτική βάση στα κατεχόμενα, ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι «παρακολουθούμε φυσικά με τον πιο προσεκτικό τρόπο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πρόκειται για μια σημαντική περιοχή, μεταξύ άλλων και από την άποψη της κατοχύρωσης της ασφάλειας. Είμαστε αντίθετοι στη στρατιωτικοποίησή της και σε οποιεσδήποτε ενέργειες που εγκυμονούν αύξηση του συγκρουσιακού δυναμικού».
Συμπλήρωσε ότι «αφετηρία μας είναι η αναγκαιότητα για μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου διεθνούς νομικού πλαισίου, που καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα δίκαια συμφέροντα και τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην αναζήτηση ισορροπημένων διεξόδων».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην τακτική επαναφορά του ζητήματος των απευθείας αεροπορικών πτήσεων από τις «αρχές» του ψευδοκράτους, ο Γ. Πιλιπσόν σημείωσε ότι «όπως γνωρίζετε, μόνο η Τουρκία έχει αεροπορικές συνδέσεις με τον βορρά της Κύπρου. Υπό αυτή την έννοια, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει εδώ και καιρό, όπως και η θέση μας για τις κυπριακές υποθέσεις. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στα ψηφίσματα του ΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των 541 (του 1983) και 550 (του 1984), καθώς και στη Σύμβαση του Σικάγου για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία του 1944. Δεν βλέπουμε καμία εναλλακτική λύση από το να βασιστούμε στο διεθνές δίκαιο».
«Είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι ρωσοκυπριακές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού τους μέρους, έχουν υποστεί απερίσκεπτα και αβάσιμα σοβαρή ζημιά. Ως αποτέλεσμα των παράνομων κυρώσεων, καλόπιστες οικονομικές οντότητες έχουν υποφέρει και τα συμφέροντα τόσο των Ρώσων όσο και των Κυπρίων έχουν πληγεί. Πολυετείς αμοιβαία επωφελείς δεσμοί είτε καταστράφηκαν, είτε υπέστησαν σοβαρή ζημιά», είπε ο αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΝΑ Ευρώπη Ρώσος διπλωμάτης.
Σημείωσε ότι «σήμερα σχεδόν όλα τα μη φιλικά κράτη ασκούν πιέσεις στο ρωσικό κεφάλαιο με τις πλέον διαφορετικές επινοημένες προφάσεις», καθώς, όπως υποστήριξε «αδικαιολόγητες, συχνά παράλογες απαιτήσεις διατυπώνονται κατά τον έλεγχο της κανονικής επιχειρηματικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης. Υπάρχουν διακρίσεις στον τραπεζικό και σε πολλούς άλλους τομείς. Είναι προφανές ότι αυτή η γραμμή επινοήθηκε και υπαγορεύεται από τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο».
Ερωτηθείς ειδικότερα για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι πολίτες κατά τις τραπεζικές τους συναλλαγές στην Κύπρο, ο Ρώσος διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι η πολιτική αυτή «παραβιάζει τις καθιερωμένες αρχές και τους κανόνες της επιχειρηματικής κοινότητας, βλάπτει τα συμφέροντα των ίδιων των δυτικών χωρών και των οικονομικών τους φορέων και εγείρει εύλογα ερωτήματα, τα οποία θέτουμε, μεταξύ άλλων, και στη Λευκωσία».
«Η προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων πολιτών και των συμφερόντων τους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, παραμένει κορυφαία προτεραιότητα στο διπλωματικό μας έργο μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Κύπρο», κατέληξε ο Γ. Πιλιπσόν, ο οποίος καταδίκασε επίσης την «τοξική ατμόσφαιρα» για τους Ρώσους διπλωμάτες στις χώρες της ΕΕ, τις οποίες η Μόσχα χαρακτηρίζει «μη φιλικά κράτη» και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βελιγράδι «και σε πρακτικό επίπεδο θα τηρεί έντιμα τη γραμμή» τη μη χορήγησης όπλων «στο καθεστώς Ζελένσκι».
Ενημερωμένες διπλωματικές πηγές επεσήμαναν στο ΚΥΠΕ ότι οι δηλώσεις Πιλιπσόν έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί προέρχονται από τον επικεφαλής της διεύθυνσης του ρωσικού ΥΠΕΞ, η οποία καλύπτει όχι μόνο την Κύπρο, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αλλά και την Τουρκία, όπως και ότι υπάρχουν σ’ αυτές αναφορές σε πλευρές του διεθνούς δικαίου με ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο και τη διπλωματία της.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις