ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλοκαιρινές εξορμήσεις: Αυτά είναι τα top 10 ιστορικά αξιοθέατα της Κύπρου που πρέπει να επισκεφθείς - Δείτε εικόνες

Καλοκαιρινές εξορμήσεις: Αυτά είναι τα top 10 ιστορικά αξιοθέατα της Κύπρου που πρέπει να επισκεφθείς - Δείτε εικόνες

Μπήκε ο Αύγουστος και πολλοί είναι αυτοί που είτε βρίσκονται σε διακοπές στο εξωτερικό είτε έχουν κλείσει εισιτήρια για να ταξιδέψουν σύντομα.

Αν είστε ωστόσο από εκείνους που αγαπούν τις εξορμήσεις και δεν θέλετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, τα πιο κάτω ιστορικά αξιοθέατα της Κύπρου αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για να περάσεις την ημέρα σου.

Δέκα αξιοθέατα της Κύπρου που πρέπει να επισκεφθείς

Μετά από έρευνα στην ιστοσελίδα του TripAdvisor, αυτά είναι δέκα από τα καλύτερα αξιοθέατα της Κύπρου, με βάση τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, που συστήνεται να επισκεφθείς:

1. Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου

Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Κάτω Πάφου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου κι έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1980.

Περιλαμβάνει χώρους και μνημεία από τα προϊστορικά χρόνια έως τον Μεσαίωνα, ενώ τα περισσότερα χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή περίοδο. Τα θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα των τεσσάρων ρωμαϊκών οικιών συνθέτουν το εντυπωσιακό επίκεντρο του Πάρκου, αλλά το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης σημαντικά μνημεία όπως το Ασκληπιείο, το Ωδείο, η Αγορά, το φρούριο «Σαράντα Κολώνες», η βασιλική της Παναγιάς της Λιμενιώτισσας και οι «Τάφοι των Βασιλέων».

Ώρες Λειτουργίας:

16 Σεπτεμβρίου - 15 Απριλίου, Καθημερινά: 08:30 - 17:00
16 Απριλίου - 15 Σεπτεμβρίου, Καθημερινά: 08:30 - 19:30

2. Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου στη Λεμεσό

Τα αρχαιολογικά ευρήματα του Κουρίου, το οποίο ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις-βασίλεια του νησιού κατά την αρχαιότητα, είναι από τα πιο εντυπωσιακά του νησιού και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως πολλά σημαντικά ευρήματα, τα οποία μπορεί ο επισκέπτης να δει στον χώρο.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου και ιδρύθηκε από Αχαιούς μεταξύ του 13ου και του 12ου αι. π.Χ. Σύμφωνα με την μυθολογία, επώνυμος και οικιστής του Κουρίου ήταν ο Κουριεύς γιος του Κινύρα.

Το Θέατρο του Κουρίου βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του απότομου λόφου πάνω στον οποίο αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη. Το θέατρο κατασκευάστηκε στο τέλος του 2ου αιώνα π. Χ. αλλά απέκτησε τις σημερινές διαστάσεις του στο 2ο αιώνα μ.Χ.

Ώρες Λειτουργίας:

16 Απριλίου - 15 Σεπτεμβρίου, Καθημερινά: 08:30 - 19:00
16 Σεπτεμβρίου - 15 Απριλίου, Καθημερινά: 08:30 - 17:00

3. Εκκλησία Αγίου Λάζαρου στη Λάρνακα

Μια από τις πιο ωραίες και αρχαίες εκκλησίες της Κύπρου στολίζει την πόλη της Λάρνακα και είναι η εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, του φίλου του Χριστού, κτισμένη πάνω από τον τάφο του Αγίου, ο οποίος διετέλεσε, κατά την παράδοση, πρώτος Επίσκοπος Κιτίου.

Ο ναός του Αγίου στη Λάρνακα ήταν από πολύ παλιά γνωστός στο χριστιανικό κόσμο και αποτελούσε, μέχρι και τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, απαραίτητο συμπλήρωμα στο προσκύνημα των Αγίων Τόπων.

Ώρες Επισκεπτών:

1η Μαρτίου – 31 Οκτωβρίου
Καθημερινώς – 8:00 – 18:30
Κυριακή – 6:30 – 12:30 / 15:30 – 18:30

1η Νοεμβρίου – 29 Φεβρουαρίου
Καθημερινώς – 8:00 – 12:30 / 14:30 – 17:30
Κυριακή – 6:30 – 12:30 / 15:30 – 17:30

4. Εκκλησία Προφήτη Ηλία στον Πρωταρά

Κτισμένο σε ένα απόκρημνο βράχο στην περιοχή του Πρωταρά, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία = φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά. Είναι κτίσμα του 1984 και κτίστηκε στην θέση ενός άλλου μικρότερου βυζαντινού ξωκλησιού.

Η πρόσβαση στο εξωκλήσι είναι λίγο κουραστική εφόσον ο επισκέπτης πρέπει να ανέβει 156 σκαλοπάτια αλλά αξίζει τον κόπο. Στην περιοχή υπάρχει ένα όμορφο πάρκο στο οποίο μπορούν να ξεκουραστούν οι επισκέπτες ενώ κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου τελείται λαμπρή πανήγυρη με τη συρροή χιλιάδων πιστών.

5. Μοναστήρι Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα βόρεια της Πάφου. Ιδρύθηκε από τον Κύπριο ερημίτη και συγγραφέα Νεόφυτο κατά το δεύτερο μισό του 12ου αιώνα, σε μια απομονωμένη τοποθεσία στην κορυφή της γραφικής κοιλάδας.

Ενδιαφέρον για τον επισκέπτη είναι, οι νωπογραφίες της Εγκλείστρας, φιλοτεχνημένες από τον Θεόδωρο Αψευδή, οι βυζαντινές εικόνες στην κύρια εκκλησία του μοναστηριού, το μουσείο, που διαθέτει εκθέματα τόσο από την αρχαία όσο και από τη βυζαντινή περίοδο και η σπηλιά που βρισκόταν το κελί του Αγίου Νεοφύτου (Εγκλείστρα).

Ώρες Λειτουργίας:

Απρίλιος - Οκτώβριος, καθημερινά: 09:00 - 13:00 / 14:00 - 18:00
Νοέμβριος - Μάρτιος, καθημερινά: 09:00 - 16:00

6. Μοναστήρι Κύκκου στο Τρόοδος

Η Μονή του Κύκκου βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Κοιλάδας της Μαραθάσας κι είναι η πλουσιότερη Μονή στο νησί. Βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 1.318 μέτρων.

Αφιερωμένη στην Παναγία, η Μονή διαθέτει μια από τις τρεις εικόνες που αποδίδονται στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά. Η εικόνα - επικαλυμμένη με ασήμι - είναι σε μια θήκη από ταρταρούγα και σεντέφι και βρίσκεται τοποθετημένη μπροστά στο εικονοστάσι.
Το Μοναστήρι παράγει ζιβανία κι άλλα οινοπνευματώδη ποτά, ενώ θρησκευτικά πανηγύρια πραγματοποιούνται στις 8 Σεπτεμβρίου (Γέννηση της Θεοτόκου) και στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου). Υπάρχει επίσης ένα μουσείο στους χώρους της Μονής. Η Μονή είναι επίσης γνωστή και για το γεγονός ότι ο πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ υπηρέτησε εκεί ως δόκιμος μοναχός.

Ώρες Λειτουργίας:
Νοέμβριος - Μάιος: 10:00 - 16:00
Ιούνιος - Οκτώβριος: 10:00 - 18:00

7. Θαλασσινές Σπηλιές στην Αγία Νάπα

Θαύμα της φύσης αποτελούν οι θαλασσινές σπηλιές (sea caves) στην Αγία Νάπα. Οι θαλασσινές σπηλιές , οι οποίες βρίσκονται ανάμεσα στην παραλία της Κέρμιας και του Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, έχουν τεράστια γεωλογική και περιβαλλοντική αξία. Ο σχηματισμός των βράχων έχει δημιουργηθεί στο πέρασμα πολλών αιώνων από τη δράση των κυμάτων επάνω στα πετρώματα. Ο πανύψηλος βράχος πάνω στον οποίο λαξεύτηκαν οι σπηλιές χάνεται μέσα στη θάλασσα δημιουργώντας ένα ημικυκλικό κόλπο.

Στο σημείο μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς, με τα πόδια είτε με μίνι κρουαζιέρες που γίνονται στην περιοχή. Για όποιον επιλέξει την πεζοπορία μπορεί να ακολουθήσει το παράκτιο μονοπάτι μήκους 4,5 χλμ. στην ανατολική πλευρά της Αγίας Νάπας, όπου περνά από τη βραχώδη ακτή και προσφέρει συνεχή θέα τη θάλασσα.

8. Ναυάγιο Ζηνοβία στη Λάρνακα

Το Ναυάγιο Ζηνοβία αποτελεί από τα διασημότερα ναυάγια του κόσμου και βρίσκετα στη Λάρνακα.

Το πλοίο «Zenobia», «o Τιτανικός της μεσογείου» ήταν ένα Σουηδικό οχηματαγωγό το οποίο είχε 173 μέτρα μήκος, 23 πλάτος και 13 ύψος. Τεχνολογικά ήταν εφοδιασμένο με τα καλύτερα συστήματα πλοήγησης.

Το βυθισμένο κουφάρι με τα χρόνια έχει μετατραπεί σε έναν τεχνητό ύφαλο ο οποίος φιλοξενεί πάνω από 25 είδη ψαριών, όπως ροφούς, μπαρακούντα, τόνους, τσιπούρες, χάνους, σμέρνες, σαργούς, γύλους, κ. ά. Υπάρχουν ακόμα περισσότερα από 8 είδη σπόγγων σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, φύκια, χταπόδια, χελώνες και πολλά άλλα είδη.

9. Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης, ακριβώς πάνω από το παλιό λιμάνι. Σύμφωνα με την παράδοση, στο Κάστρο αυτό ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε τη Βερεγγάρια της Ναβάρρας κι επίσης την έστεψε Βασίλισσα της Αγγλίας το 1191. Τα οχυρωματικά τείχη παρουσιάζουν μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και υπάρχουν απόψεις ότι αποτελούν κομμάτια ενός πολύ μεγαλύτερου κάστρου.

Το Kάστρο στεγάζει το Μεσαιωνικό Μουσείο της Κύπρου. Ανάμεσα σε άλλα ο επισκέπτης μπορεί να δει όπλα, πανοπλίες, εργαλεία, αντικείμενα λατρείας κλπ.

Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα - Σάββατο: 09:00 - 17:00
Κυριακή: 10:00 - 13:00

10. Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας

Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας βρίσκεται στο τέλος του παραλιακού δρόμου των Φοινικούδων και αναφέρεται επίσης και ως Φρούριο της Λάρνακας. Πιστεύεται ότι είχε αρχικά χτιστεί κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και πήρε τη σημερινή του μορφή κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας, αν και υπάρχει κάποια αμφισβήτηση σχετικά με την προέλευσή του.

Το κάστρο στεγάζει το μικρό Μεσαιωνικό Μουσείο της Λάρνακας σε τρεις αίθουσες και σ΄ αυτό εκτίθενται αντικείμενα από την Παλαιοχριστιανική Περίοδο (4ος - 7ος αιώνας) και την Περίοδο της Τουρκοκρατίας (18ος - 19ος αιώνας).

Ώρες Λειτουργίας:

16 Σεπτεμβρίου - 15 Απριλίου: Καθημερινά: 08:30 - 17:00
16 Απριλίου - 15 Σεπτεμβρίου: Δευτέρα - Παρασκευή: 08:00 - 19:30
Σάββατο και Κυριακή: 09:30 - 17:00

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top