Στα αγγλικά ονομάζονται maggots. Πρόκειται για την προνύμφη των εντόμων (συνήθως της μύγας), και μάλλον είναι η τελευταία λέξη της ιατρικής καινοτομίας που πολλοί δεν φαντάζονται.
Σύμφωνα με άρθρο του καθηγητή Yamni Nigam, ειδικό στη Βιοϊατρική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο Swansea στο The Conversation, η σύγχρονη ιατρική αποκαλύπτει ότι αυτά τα «σκουλήκια» έχουν εντυπωσιακές δυνατότητες στην επούλωση χρόνιων πληγών και την καταπολέμηση επιβλαβών βακτηρίων.
Η θεραπεία με προνύμφες εντόμων, είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια, αλλά η αναγνώριση και η εφαρμογή της παραμένει περιορισμένη. Αυτή η θεραπεία δεν είναι νέα. Στην πραγματικότητα, οι ιστορικές αναφορές δείχνουν ότι η χρήση σκουληκιών για την απολύμανση πληγών είναι τόσο παλιά όσο και η ιατρική πρακτική. Ωστόσο, η σύγχρονη έρευνα αποκαλύπτει νέες και συναρπαστικές πτυχές αυτής της θεραπείας.
Τα θεραπευτικά σκουλήκια ενεργούν σαν μικροσκοπικές ιατρικές συσκευές όταν χρησιμοποιούνται στη θεραπεία πληγών. Ειδικότερα, έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν τις πληγές με εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Αφαιρούν τον νεκρό ιστό σχεδόν αμέσως και καταστρέφουν επιβλαβή βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Αυτό συμβαίνει λόγω των ισχυρών αντιμικροβιακών πεπτιδίων που παράγουν, τα οποία σκοτώνουν τα βακτήρια και αποτρέπουν τη μόλυνση.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους είναι η ικανότητά τους να διαλύουν ακόμα και τα συμπαγή στρώματα βακτηρίων που σχηματίζουν προστατευτικές επιστρώσεις πάνω σε χρόνιες πληγές, κάνοντας τη θεραπεία τους πολύ δύσκολη. Τα θεραπευτικά σκουλήκια καταστρέφουν αυτά τα πυκνά στρώματα και διευκολύνουν την επούλωση.
Τι έχουν δείξει οι τελευταίες έρευνες
Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι οι θεραπευτικές προνύμφες σκουληκιών μπορούν να παράγουν έως και 47 διαφορετικά αντιμικροβιακά πεπτίδια. Αυτά τα μικρά μόρια, τα οποία ενεργοποιούνται σε απάντηση σε μόλυνση, αποδεικνύουν την ευελιξία των προνυμφών στις διάφορες συνθήκες στην πληγή. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι προνύμφες σκουληκιών δεν είναι μόνο αποτελεσματικές στη θεραπεία χρόνιων πληγών, αλλά και προσαρμόσιμες στις ανάγκες των ασθενών.
Ωστόσο, υπάρχουν και δυσκολίες στη θεραπευτική χρήση των σκουληκιών. Η αποστροφή και η ενοχλητική αίσθηση που γεννούν σε πολλούς ανθρώπους, αλλά και ο πόνος που μπορεί να προκαλέσουν, είναι ζητήματα που πρέπει να διαχειριστούν οι ερευνητές. Είναι σημαντικό, επομένως, η θεραπεία με σκουλήκια να εφαρμόζεται με προσοχή και υπό κλινική επιτήρηση.
Η αντίληψη του κοινού σχετικά με τα σκουλήκια ως θεραπευτικά εργαλεία είναι συχνά αρνητική λόγω πολιτισμικών προκαταλήψεων. Οι εκστρατείες ενημέρωσης, όπως η Love a Maggot, προσπαθούν να ανατρέψουν αυτήν την αρνητική εικόνα, ενημερώνοντας το κοινό για τα οφέλη αυτής της θεραπείας και τονίζοντας τις θετικές ιατρικές τους εφαρμογές.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις