Από το επίκεντρο του εκφοβισμού, στην... κορυφή του βάθρου. Η intersex Ιμάν Κελίφ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία γυναικών (66κ.) και έγινε η πρώτη Αλγερινή που καταφέρνει κάτι τέτοιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Είχε υποσχεθεί πως όσα πέρασε θα ανταμειφθούν με ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και... επιβεβαιώθηκε!
Η Ιμάν Κελίφ βρέθηκε στο κέντρο ενός παρανοϊκού κυκεώνα, κατηγορήθηκε και εκφοβίστηκε επειδή απλά ήταν διαφορετική, όμως έκλεισε τα αυτιά της και έγραψε ιστορία.
Η 25χρονη έδωσε τις «απαντήσεις» της στο μίσος μέσα στο ρινγκ ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού στον τελικό της πυγμαχίας γυναικών στην κατηγορία των 66 κιλών επικράτησε της Κινέζας Λου-Γιανγκ (5-0) και ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα έγινε η πρώτη Αλγερινή γυναίκα μποξέρ στην ιστορία που κατακτά το χρυσό μετάλλιο!
Η Ιμάν Κελίφ γεννήθηκε το 1999 στο Τιαρέτ της Αλγερίας. Και με βάση τα όσα είναι γνωστά, γεννήθηκε ως γυναίκα. Μάλιστα, η παιδική της ηλικία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Η Ιμάν λάτρευε το ποδόσφαιρο, πριν λατρέψει το μποξ. Όμως ο πατέρας της ήταν αντίθετος στη δραστηριοποίησή της σε αμφότερα τα αθλήματα, επειδή δεν θεωρούσε πως αρμόζουν σε ένα κορίτσι σαν εκείνη.
Τον γύρο των social media κάνουν και πολλές εικόνες της Κελίφ ως παιδί, στις οποίες η Αλγερινή φαίνεται πως έχει ξεκάθαρα μεγαλώσει ως κορίτσι, ακόμη κι αν πολλοί «πολέμιοί» της εξοργισμένοι στην αρένα του διαδικτύου υποστήριξαν ψευδώς το αντίθετο.
Παρά τη διαφωνία του μπαμπά της, η Ιμάν κατάφερε να γίνει πυγμάχος και να εκπροσωπήσει τη χώρα της στο υψηλότερο επίπεδο. Έφτασε μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 2021, και στους οποίους αποδείχθηκε περίτρανα πως δεν είναι ανίκητη, ούτε παντοδύναμη. Τότε, στην προημιτελική φάση η Ιρλανδή Κέλι Χάρινγκτον την έβγαλε νοκ-άουτ στο ρινγκ και δεν ακούστηκε το παραμικρό για τη φυλετική ταυτότητα της Αλγερινής.
Οι αντιπαραθέσεις επί του ζητήματος ουσιαστικά ξεκίνησαν την άνοιξη του 2023, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μποξ. Η Κελίφ είχε προκριθεί στον τελικό, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) πήρε την απόφαση να την αποκλείσει από το πρωτάθλημα, «επειδή απέτυχε να μείνει εντός των κριτηρίων δικαιώματος συμμετοχής σε διαγωνισμούς γυναικών». Το ίδιο συνέβη και με τη «χάλκινη» Ταϊβανέζα Λιν Γιου-Τινγκ, της οποίας το μετάλλιο αφαιρέθηκε. Η τελευταία επίσης απασχολεί την επικαιρότητα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 για το ίδιο θέμα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Ουμάρ Κρεμλέφ, η IBA αποφάσισε να αποκλείσει τις δυο μποξέρ «λόγω των υψηλών επιπέδων της τεστοστερόνης τους αλλά κι επειδή τα DNA τεστ τους απέδειξαν πως έχουν χρωμοσώματα XY». «Παριστάνουν τις γυναίκες», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ρώσος. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως η ΔΟΕ με την IBA βρίσκονται εδώ και κάποια χρόνια σε ανοιχτή διαμάχη, με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη για σκάνδαλα και έλλειψη διαφάνειας σε περιστατικά όπως το τελευταίο. Η ΔΟΕ είναι αυτή που έχει τον έλεγχο των αγώνων πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς, έχοντας καθαιρέσει την IBA από αυτή την εξουσία. Τα πραγματικά αποτελέσματα των εξετάσεών τους δεν είδαν ποτέ τη δημοσιότητα. Έκτοτε βέβαια αμφότερες κουβαλούν το στίγμα του «κοψίματος» για τον συγκεκριμένο λόγο.
ΠΗΓΗ: Protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις