ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα Δασών: Αφανείς ήρωες Δασικοί Υπάλληλοι και Δασοπυροσβέστες – Η αμεσότητά τους προστατεύει τα δάση μας – Βίντεο

Τμήμα Δασών: Αφανείς ήρωες Δασικοί Υπάλληλοι και Δασοπυροσβέστες – Η αμεσότητά τους προστατεύει τα δάση μας – Βίντεο

Ανάμεσα στα πιο απαιτητικά, δύσκολα και επικίνδυνα επαγγέλματα είναι και το επάγγελμα των Δασικών Υπαλλήλων και των Δασοπυροσβεστών. Το Τμήμα Δασών, ως αρμόδια υπηρεσία, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση των δασών μας στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση και για την επίτευξη του μέγιστου περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού οφέλους τους το οποίο είναι ισορροπημένο, στηρίζεται στην αρχή της αειφορίας και ικανοποιεί τις προσδοκίες της σύγχρονης κοινωνίας.

Το Τμήμα Δασών στελεχώνεται από άρτια καταρτισμένο προσωπικό, Δασικούς Υπαλλήλους, Δασοπυροσβέστες και άλλο ωρομίσθιοι προσωπικό, οι οποίοι βάζουν καθημερινά τον εαυτό τους σε κίνδυνο, βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση για να ανιχνεύσουν έγκαιρα μια πυρκαγιά, να μεταβούν στο επεισόδιο, να την καταστείλουν και κατ’ επέκταση να προστατεύσουν τα δάση της Κύπρου καθώς επίσης και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Αυτοί είναι οι καθημερινοί αφανείς ήρωες, που αξίζουν τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του κόσμου. Είναι αυτοί που προστρέχουν άμεσα στο κάλεσμα της πατρίδας μας για προστασία των δασών και δασοκαλυμμένων εκτάσεων από τις πυρκαγιές.

Το ThemaOnline επισκέφθηκε το Δασικό Σταθμό στο Λυθροδόντα, όπου μίλησε με τον Ανώτερο Δασικό Λειτουργό, Ιωάννη Παύλου, τον Εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργο Κωνσταντίνου, καθώς επίσης και με τον Δασικό Λειτουργό, Έκτορα Χριστοδουλίδη.

Κατά την επίσκεψή μας στον Δασικό Σταθμό, Δασικοί Υπάλληλοι και Δασοπυροσβέστες, μας έκαναν αναπαράσταση της διαδικασίας που ακολουθούν, από τη στιγμή που θα ληφθεί το μήνυμα για ύπαρξη πυρκαγιάς μέχρι την αναχώρηση δυνάμεων κατάσβεσης από το δασικό σταθμό. Τονίζεται ότι, μέσα σε ένα μόνο λεπτό αφού ληφθεί το μήνυμα, Δασικοί Υπάλληλοι και Δασοπυροσβέστες, βρίσκονται ήδη στο δρόμο.

Ο ρόλος των Δασικών Υπαλλήλων και των Δασοπυροσβεστών

Ποιος ο ρόλος των Δασικών Υπαλλήλων και των Δασοπυροσβεστών στους δασικούς σταθμούς;

Ιωάννης Παύλου: Οι Δασικοί Υπάλληλοι είναι οι Λειτουργοί που υλοποιούν καθημερινά, βάση προγράμματος, όλες τις απαραίτητες εργασίες και ενέργειες, για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού, καθώς επίσης και στον έλεγχο και την συντήρηση όχι μόνο των υποδομών αναψυχής, αλλά και οτιδήποτε άλλο υπάρχει εντός της περιοχής ευθύνης τους. Σε κάθε Δασικό Σταθμό είναι τοποθετημένοι ο Δασικός Λειτουργός 1ης τάξης που είναι υπεύθυνος του σταθμού και άλλοι 4-5 Δασικοί Λειτουργοί, που στην ουσία είναι οι βοηθοί του. Οι Δασικοί Λειτουργοί είναι τα άτομα εκείνα που εφαρμόζουν την Δασική Πολιτική και τις πρόνοιες της Δασικής Νομοθεσίας. Στην ουσία, η εργασία που κάνουν είναι ένα «λειτούργημα» διότι, ο Δασικός θα έλθει πολλές φορές με διάφορους τρόπους σε επαφή με τον πολίτη και θα τον βοηθήσει ποικιλοτρόπως, για πολλά θέματα που τον απασχολούν και θα του δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις στα ερωτήματα του.
Πέραν των πιο πάνω, είναι υπεύθυνοι για εργασίες σχετικά με την πυροπροστασία, την δασική αναψυχή και την διαχείριση των κρατικών δασών.

Στον Δασικό Σταθμό του Λυθροδόντα εργοδοτούνται 65 δασοπυροσβέστες. Σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα εργασίας ο κάθε δασοπυροσβέστης γνωρίζει τι θα κάνει, είτε αφορά εργασία εντός του σταθμού, είτε εργασία σε εκδρομικό χώρο, ή σε άλλη υποδομή αναψυχής, ή σε περίπτωση κατάσβεση πυρκαγιάς. Πάντοτε ενεργούν κατόπιν οδηγιών των προϊστάμενών τους, δηλαδή τους Δασικούς Υπάλληλους και οι οποίοι πάντοτε σε περίπτωση πυρκαγιάς, συνοδεύουν και καθοδηγούν τους δασοπυροσβέστες για το πολύ δύσκολο και συνάμα επικίνδυνο έργο της καταστολής δασικών πυρκαγιών. Μεγάλη σημασία δίνεται στην ασφάλεια του προσωπικού όχι μόνο κατά την κατάσβεση πυρκαγιών, αλλά και κατά την εκτέλεση άλλων εργασιών.

Γιώργος Κωνσταντίνου: Οι Δασικοί Υπάλληλοι είναι απόφοιτοι δασολογικών σχολών του εξωτερικού, π.χ. Ελλάδας καθώς επίσης και απόφοιτοι του Δασικού Κολεγίου Κύπρου. Οι πλείστοι από αυτούς κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο, και ορισμένοι μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Οι Δασικοί Υπάλληλοι στελεχώνουν τα κεντρικά γραφεία του Τμήματος στη Λευκωσία, όπου εδρεύουν οι επιτελικοί τομείς και Κλάδοι, τις Μονάδες, π.χ. Μονάδα Πτητικών Μέσων, τις Δασικές Περιφέρειες και τους δασικούς σταθμούς. Ο κάθε ένας υπάλληλος έχει το δικό του ρόλο ο οποίος αφορά τόσο στη διαχείριση των κρατικών δασών, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών, π.χ. δρόμοι, κτίρια, εκδρομικοί/κατασκηνωτικοί χώροι, μονοπάτια μελέτης της φύσης, όσο και για την προστασία τους. Όλοι οι Δασικοί Υπάλληλοι λαμβάνουν μέρος στην πρόληψη και στην κατάσβεση πυρκαγιών. Όλοι οι Δασικοί Υπάλληλοι και οι Δασοπυροσβέστες λαμβάνουν μέρους καθημερινά, κατά την περίοδο «υψηλού κινδύνου» (συνήθως μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου/Νοεμβρίου) στο πρόγραμμα επιφυλακής για πυρκαγιές.

Οι Δασοπυροσβέστες τυγχάνουν τακτικής εκπαίδευσης στους δασικούς σταθμούς από τους δασικούς υπάλληλους σε θέματα πρόληψης και κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών. Σε περίπτωση πυρκαγιάς οι δασοπυροσβέστες μεταβαίνουν στο επεισόδιο με συνοδεία δασικών υπαλλήλων.

Η ανίχνευση, η αναγγελία και η φαρέτρα του Τμήματος Δασών

Πως γίνετε η ανίχνευση και η αναγγελία πυρκαγιών; Εξηγείστε μας πως ενεργεί το Τμήμα Δασών όταν ληφθεί πληροφορία για πυρκαγιά.

Ιωάννης Παύλου: Η ανίχνευση και αναγγελία πυρκαγιών γίνεται συνήθως από τα δασικά μας παρατηρητήρια, πυροφυλάκια και θέσεις παρατήρησης, από επίγειες περιπολίες μελών του Τμήματος Δασών, μας, από εναέριες περιπολίες των πτητικών μας μέσων και από πολίτες (μέσω των τηλεφώνων 1407-Τμήμα Δασών και 112-Πυροσβεστική Υπηρεσία). Σε όλες τις περιπτώσεις που λαμβάνεται μήνυμα / πληροφορία για την ύπαρξη πυρκαγιάς ή καπνού εφαρμόζεται άμεσα το σχέδιο «Αστραπή» που στόχο έχει τη συγκέντρωση και εμπλοκή στο επεισόδιο του μεγαλύτερου όγκου και αριθμού δυνάμεων στο μικρότερο δυνατό χρόνο, έτσι ώστε αν είναι δυνατό οι δασικές πυρκαγιές να καταστέλλονται εν τη γενέσει τους. Στόχος μας πάντοτε είναι να φτάνουμε στο σημείο της πυρκαγιάς μέσα σε 10 λεπτά από τη λήψη του μηνύματος.

Με την εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου μειώνεται ο μέσος χρόνος κατάσβεσης και της μέσης καιόμενης έκτασης ανά πυρκαγιά. Να σημειώσουμε ότι, το σχέδιο «Αστραπή» αναφέρεται σε υποχρεωτικές ενέργειες ή μέτρα τα οποία υλοποιούνται με ταχύ ρυθμό και διακόπτονται ή πραγματοποιούνται στο χρονικό σημείο κατά το οποίο το επεισόδιο καταστέλλεται. Το σχέδιο δεν περιλαμβάνει ενέργειες που σχετίζονται με την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Χαρακτηριστικά, περιλαμβάνει 26 ενέργειες και οι πρώτες 14 αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρόνο που δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά. Σημειώνεται ότι από τη στιγμή που λαμβάνεται το μήνυμα για πυρκαγιά, οι πρώτες δυνάμεις αναχωρούν από το δασικό σταθμό μέσα σε ένα λεπτό.

Ποια τα μηχανικά ή άλλα μέσα που υπάρχουν στην φαρέτρα του Τμήματος Δασών; Πόσα οχήματα φεύγουν από το δασικό σταθμό για να μεταβούν στο σημείο της πυρκαγιάς; Εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η πυρκαγιά;

Ιωάννης Παύλου: Το Τμήμα Δασών έχει στην φαρέτρα του πυροσβεστικά οχήματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, προωθητές γαιών, βυτιοφόρα, πλατφόρμες (loaders), γεωργικούς ελκυστήρες, φορτηγά οχήματα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πτητικά μέσα (ιδιόκτητα και μισθωμένα). Το πιο σημαντικό όμως «όπλο» στα χέρα μας είναι οι άρτια εκπαιδευμένοι Δασικοί Υπάλληλοι και οι Δασοπυροσβέστες μας.

Στο Δασικό Σταθμό Λυθροδόντα, υπάρχουν μηχανοκίνητα οχήματα από τα οποία, 10 πυροσβεστικά οχήματα (5 μεγάλα πυροσβεστικά, 2 μεσαίου τύπου και 3 μικρά πυροσβεστικά), 1 βυτιοφόρο των πέντε τόνων, 1 loader για τη μεταφορά των καδενοφόρων, 3 καδενοφόρα (προωθητές γης), ένα ημιφορτηγό και 17 οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Πρέπει να τονίσω ότι, τις πυρκαγιές τις αντιμετωπίζουμε επιθετικά, κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να κατασβήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τον «εχθρό» μας, που είναι η πυρκαγιά.

Έκτορας Χριστοδουλίδης: Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι, το Τμήμα Δασών είναι ένα από τα παλαιότερα Τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο από το έτος ίδρυσης του το 1879, προστατεύει και αναβαθμίζει τα δάση μας λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα καθώς επίσης και την καταστολή δασικών πυρκαγιών. Ξεκίνησε με πολύ πενιχρό εξοπλισμό και μηχανικά μέσα και με τη πάροδο του χρόνου, φτάνουμε στο σήμερα όπου το Τμήμα να διαθέτει ότι πιο σύγχρονο μέσο υπάρχει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή δασικών πυρκαγιών.

Γιώργος Κωνσταντίνου: Ένα σημείο που θα πρέπει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι τα κρατικά μας δάση είναι οριοθετημένα. Αυτό σημαίνει ότι αυτά διαχειρίζονται από το Τμήμα Δασών και με «όπλο μας» τον Περί Δασών Νόμο οτιδήποτε γίνεται μέσα στα κρατικά δάση είναι κατόπιν έγκρισης του Τμήματος μας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια μέσα στα κρατικά δάση και σε απόσταση 2km από τις παρυφές του, και ότι αυτό συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Ο βαθμός επικινδυνότητας, η πυρκαγιά του Αρακαπά και οι τέσσερις ήρωες του Τμήματος Δασών

Ποιος ο βαθμός επικινδυνότητας που αντιμετωπίζουν τα μέλη σας σε καθημερινή βάση;

Ιωάννης Παύλου: Η πυρκαγιά θεωρείται μια φυσική καταστροφή και ο βαθμός επικινδυνότητάς της είναι πολύ μεγάλος. Με τις πυρκαγιές καταστρέφονται δάση, περιουσίες, η πανίδα αλλά ταυτόχρονα κινδυνεύει ο ίδιος ο άνθρωπος, είτε αυτός λαμβάνει μέρος στην κατάσβεση ή είναι κάτοικος ή επισκέπτης της περιοχής που καίγεται.

Να διευκρινίσουμε ότι, η κάθε μια πυρκαγιά είναι διαφορετική και πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακραίες καταστάσεις. Πάντα κατά την κατάσβεση, δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια του προσωπικού μας, καθώς επίσης και σε άλλα άτομα, π.χ. εθελοντικές ομάδες οι οποίοι βοηθούν στο έργο κατάσβεσης. Σε πολλές περιπτώσεις οι συνθήκες που επικρατούν σε μια πυρκαγιά είναι πολύ ακραίες δηλαδή, οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες, η χαμηλή σχετική υγρασία, οι πολύ δυνατοί άνεμοι, το δύσβατο της περιοχής με επικλινή εδάφη και βαθιές χαράδρες καθώς επίσης και η πυκνή βλάστηση. Όλα αυτά συνιστούν στο πόσο εύκολα και γρήγορα επεκτείνεται μια πυρκαγιά και πόσο πολύ δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις και μια μικρή εστία φωτιάς ή μια μικρή αναζωπύρωση μπορεί να εξελιχθεί σε τεράστια (ΜΕΓΑ) πυρκαγιά που μπορεί να διαρκέσει για μέρες. Οι συνέπειες σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απρόβλεπτες.

Ποιες ήταν οι πιο επικίνδυνες περιπτώσεις πυρκαγιών που έπρεπε να αντιμετωπίσετε; Τί θυμάστε πιο έντονα και έχει χαραχθεί στη μνήμη σας;

Ιωάννης Παύλου: Η μεγάλη πυρκαγιά στον Αρακαπά το 2021, όπου σε μερικές ώρες κάηκαν περίπου 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι, σε εκείνη την πυρκαγιά βρήκαν φρικτό θάνατο τέσσερις άνθρωποι οι οποίοι εργάζονταν σε αγροτικό υποστατικό στην κοινότητα της Οδού. Το άτομο που είχε προκαλέσει την πυρκαγιά κρίθηκε ένοχο από το Δικαστήριο και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση. Η συγκεκριμένη πυρκαγιά, ήταν από τις δριμύτερες σε ένταση και ταχύτητα. Αυτό αποδεικνύεται από την καμένη έκταση και από το γεγονός ότι σε χρονική περίοδο 6-7 ωρών κατέκαψε περιουσίες, δασικής και γεωργική γης στις κοινότητες Αρακαπά, Επταγώνιας, Μελίνης, Οράς, Οδούς, Ακαπνούς, Αγίους Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς.

Στο Τμήμα Δασών θρηνείτε τέσσερα μέλη σας, τα οποία χάθηκαν κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιών, θα θέλετε να αναφερθούμε σε αυτό για να καταλάβει ο κόσμος το βαθμό επικινδυνότητας που αντιμετωπίζετε;

Ιωάννης Παύλου: Όπως έχει προαναφερθεί το έργο της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών σε δύσβατες ειδικά περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολο, επίπονο αλλά και συνάμα πολύ επικίνδυνο, σε βαθμό που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των Δασικών Υπαλλήλων και Δασοπυροσβέστών οι οποίοι δίνουν μάχες «μέτωπο με μέτωπο» με τις φλόγες. Είναι οι Δασικοί Υπάλληλοι και οι Δασοπυροσβέστες που μεταβαίνουν σε ψηλές βουνοκορφές, μεταφέροντας υδροσωλήνες (λάστιχα) και άλλο εξοπλισμό για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Πολλές είναι οι φορές που οι αποστάσεις μεταφοράς υδροσωλήνων για κατάσβεση πυρόσβεση φτάνουν πέραν των 3 χιλιομέτρων (περνώντας μέσα από δύσβατες και απροσπέλαστες περιοχές με πυκνή βλάστηση και επικλινή εδάφη). Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι αυτό το έργο, πόσο κουραστικό αλλά και συνάμα πόσο επικίνδυνο, όχι μόνο από τις φλόγες και τους καπνούς αλλά και λόγω της επερχόμενης συνεχιζόμενης σωματικής κούρασης, αφού το έργο κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς δεν είναι θέμα μερικών λεπτών ή ωρών αλλά πολλές φορές και ολόκληρων ημερών. Από την άλλη είναι και ο αριθμός των πυρκαγιών. Πολλές φορές οι ίδιοι Δασικοί Υπάλληλοι και Δασοπυροσβέστες φεύγουν από μια πυρκαγιά και κατευθύνονται απευθείας σε δεύτερη ή και σε περισσότερες.

Σε μια πυρκαγιά απειλούνται ανθρώπινες ζωές, είτε αυτά είναι άτομα που ασχολούνται με το έργο κατάσβεσης ή είναι κάτοικοι ή επισκέπτες της περιοχής που καίγεται.

Θυμάμαι πολύ έντονα τις μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας το 1997, όπου ήμουν παρών. Κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς πληροφορηθήκαμε ότι ο συνάδελφός μας, Δασικός Λειτουργός Παύλος Ιησούς, είχε τραυματιστεί σοβαρά και έφερε εγκαύματα ΄Γ βαθμού. Λίγες μέρες μετά, υπέκυψε στα τραύματά του. Αυτό ήταν πολύ σοκαριστικό για όλους μας.

Συνολικά το Τμήμα Δασών θρηνεί τέσσερα μέλη του, δύο Δασικούς Υπαλλήλους και δύο Δασοπυροσβέστες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάσβεση πυρκαγιών. Να αναφέρουμε φυσικά ότι, υπήρξαν και άλλα επεισόδια τα οποία αφορούσαν τραυματισμούς μελών του Τμήματός μας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους συμπολίτες μας ότι η πυρκαγιά δεν είναι ακίνδυνη, δεν είναι παιχνίδι. Μια πυρκαγιά είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για τα δάση, όσο και για τον άνθρωπο. Να μην ξεχνάμε και τους νεκρούς που άφησαν πίσω τους μεγάλες πυρκαγιές σε άλλες χώρες. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, τις μεγάλες πυρκαγιές στο Μάτι και στο Νομό Ηλείας στην Ελλάδα, όπως και οι πυρκαγιές σε Πορτογαλία και Αμερική όπου, έχασαν την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει μια πυρκαγιά. Το μήνυμά μας προς το κοινό είναι πολύ ξεκάθαρο και απλό. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά την περίοδο Πυροπροστασίας, δηλαδή Απρίλιο-Νοέμβριο, και να μην προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα, θερμότητα, ή και μικρή εστία φωτιάς, όχι μόνο όταν επισκέπτονται τα δάση άλλα και όταν είναι εκτός δάσους.

Θα αναφέρω χαρακτηριστικά τα πλέον σημαντικά σημεία που ο καθένας μας πρέπει να έχει υπόψη:

1. Αποφεύγετε την χρήση οξυγονοκόλλησης, σμιρίλλιου ή άλλου εργαλείου που παράγει σπινθήρες. Μεγάλες πυρκαγιές προκλήθηκαν από την χρήση αυτών των εργαλείων.

2. Μην πετάτε αναμμένα αποτσίγαρα ή σπίρτα και μην καίγετε σκουπίδια, ξηρά χόρτα ή κλαδιά στην αυλή του σπιτιού σας. Αυτό απαγορεύεται αυστηρά από το Δασικό Νόμο.

3. Αν θα ανάψετε φωτιά για ετοιμασία φαγητού , αυτό θα πρέπει μνα γίνει σε ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο (ψησταριά ή φούρνο), αφού προηγουμένως καθαρίσετε τον γύρω χώρο σχολαστικά από ξηρά χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά.

4. Καθαρίζετε κάθε γωνιά της αυλής σας και αν είναι εφικτό, και σε μια ζώνη γύρω από αυτήν 5-10 μέτρα (αντιπυρική λωρίδα), από ξηρά χόρτα, φύλλα ή άλλα εύφλεκτα υλικά. Αυτή η εργασία να γίνει την περίοδο Απριλίου - Μαίου ανάλογα με το υψόμετρο και τις καιρικές συνθήκες.

5. Διατηρείτε συνεχώς κλαδεμένα τα δέντρα της αυλής σας μέχρι το 1/3 του ύψους τους και αν πρόκειται για πολύ ψηλά δέντρα σε ύψος τρία (3) μέτρα από το έδαφος. Αφαιρέστε όλα τα ξηρά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους. Αν υπάρχουν κλαδιά που αγγίζουν το σπίτι σας κλαδέψτε τα.

6. Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα υλικά στην αυλή του σπιτιού σας.

7. Τοποθετήστε γύρω από το σπίτι σας βρύσες με λάστιχα νερού με μήκος που να φτάνει σε όλα τα σημεία του σπιτιού και της αυλής.

Τελειώνοντας, υπενθυμίζω ότι σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, καλείται να τηλεφωνήσει αμέσως στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Δείτε βίντεο από το Δασικό Σταθμό στο Λυθροδόντα:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top