Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου για την επικείμενη έναρξη δομημένου διαλόγου με τους εκπροσώπους της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με στόχο την επίλυση του αναφυέντος ζητήματος των παράτυπων μεταναστών στη νεκρή ζώνη, αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής.
Ο κ. Ιωαννίδης είχε την Πέμπτη εθιμοτυπική συνάντηση με την κ. Δημητρίου και ανέφερε πως παρέχονται μεν διευκολύνσεις στα άτομα αυτά, πλην όμως δεν γίνεται αποδεκτή η, μέσω των ελεγχόμενων από τη Δημοκρατία περιοχών προς τη νεκρή ζώνη και από εκεί προς τις ελεύθερες περιοχές, διέλευση ροών προερχομένων από την Τουρκία.
'Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Ιωαννίδης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής για τον σημαντικό ρόλο του νέου Υφυπουργείου στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως και για την οργανική και διοικητική διάρθρωσή του στη βάση των προϋπαρχουσών δομών στο Υπουργείο Εσωτερικών, ήτοι του Τμήματος Μετανάστευσης και της Υπηρεσίας Ασύλου.
Αναφέρθηκε επίσης στις προωθούμενες από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και στην κατάθεση σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή, με την έναρξη της νέας Συνόδου, με σκοπό την περαιτέρω επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου και τον άμεσο επαναπατρισμό των μη δικαιούχων.
Η κ. Δημητρίου διαβεβαίωσε τον Υφυπουργό ότι η Βουλή, έχοντας πλήρη επίγνωση της όλης κατάστασης και των πολλαπλών προκλήσεων με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία ευρίσκεται αντιμέτωπη, εν μέσω σοβαρών γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή, θα προχωρήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, χωρίς καθυστέρηση στην εξέταση των νομοθετικών προτάσεων που θα αχθούν ενώπιον της Βουλής.
Ενημέρωσε επίσης τον Υφυπουργό για τις προσπάθειες τις οποίες ως Πρόεδρος της Βουλής καταβάλλει, στο πλαίσιο της ασκούμενης κοινοβουλευτικής διπλωματίας, για την επίτευξη συνεργειών μεταξύ όλων των επηρεαζόμενων από τις παράτυπες ροές χωρών του Μεσογειακού Νότου.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρωτοβουλία που η ίδια είχε, στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, στις 23 Απριλίου, με αποτέλεσμα την πρώτη κοινή συνάντηση των Προέδρων/Αντιπροέδρων της Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Μάλτας, με τη συμμετοχή και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κατά την συνάντηση συζητήθηκε προσχέδιο Κοινής Δήλωσης, το οποίο υποβλήθηκε εκ μέρους της Βουλής σε σχέση με την εξωτερική διάσταση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής ως μέρους μίας κοινής προσέγγισης για αποτελεσματική διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και αντιμετώπισης των δυσβάσταχτων για τις χώρες αυτές μεταναστευτικών ροών, ως χωρών υποδοχής.
Με τον αρμόδιο Υφυπουργό συμφωνήθηκε η συνέχιση και διατήρηση μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής συνεχούς επικοινωνίας, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που η Κύπρος ως χώρα υποδοχής προσφύγων και παράτυπων μεταναστών αντιμετωπίζει.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις