ΥΓΕΙΑ

Τρεις εύκολες συνήθειες που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό σας - Δείτε βίντεο

Τρεις εύκολες συνήθειες που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό σας - Δείτε βίντεο

Το κοφτερό μυαλό και η ευστροφία δεν είναι μόνο χαρακτηριστικά με τα οποία οι άνθρωποι γεννιούνται. Ακριβώς όπως η διατήρηση της υγείας του σώματός σας μέσω της άσκησης, είναι επιτακτική ανάγκη να προκαλείτε το μυαλό σας για να το διατηρείτε σε άριστη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Nas Fatih, γνωστό και ως @nasneuro στα κοινωνικά δίκτυα, υπάρχουν μερικές βασικές συνήθειες που μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά όσον αφορά την υγεία του εγκεφάλου και τις γνωστικές δεξιότητες.

Ακολουθούν 3 εύκολες καθημερινές συνήθειες που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλό σας, σύμφωνα τον νευροεπιστήμονα:

Εργαστείτε με τα χέρια

«Ο εγκέφαλός μας έχει μια πολύπλοκη αρχιτεκτονική που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει περίπλοκες κινήσεις των χεριών», έγραψε ο Fatih, «αλλά δυστυχώς, φαίνεται ότι είμαστε λιγότερο πρακτικοί από ό,τι πριν. Ο εγκέφαλος είναι σαν ένας μυς, οπότε είναι σημαντικό να συνεχίσετε να εκπαιδεύετε τις λεπτές κινητικές δεξιότητες και να τον γυμνάζετε.

Οι δραστηριότητες που απαιτούν τη χρήση των χεριών λειτουργούν ως μια σημαντική σύνδεση μεταξύ του σώματός σας και του εγκεφάλου – ένα είδος εγκεφαλικής διέγερσης που βοηθά στην άσκηση του μυός και με τη σειρά του τη μακροπρόθεσμη μνήμη, τη γνωστική επεξεργασία, τη συγκέντρωση και τις νοητικές σας δεξιότητες.

Παρόλο που δεν έχει κάθε δραστηριότητα -όπως για παράδειγμα η αποστολή μηνυμάτων- που χρησιμοποιεί τα χέρια την ίδια ισχυρή επίδραση, ο Fatih δήλωσε ότι ο συνδυασμός μιας πνευματικής δραστηριότητας και μιας σύνθετης κίνησης των χεριών είναι το τέλειο μείγμα για να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από προβλήματα μνήμης και εστίασης».

Βγάλτε φωτογραφίες με τους ανθρώπους που αγαπάτε

Αν είστε λάτρης του Instagram ή δεν μπορείτε να μην βγάζετε φωτογραφίες σε μια βραδινή έξοδο ή βόλτα, είστε ήδη ένα βήμα πιο κοντά στη διατήρηση μιας υγιούς συνήθειας του εγκεφάλου.

«Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν αναμνήσεις από προηγούμενες εμπειρίες – αποθηκευμένες στον εγκέφαλό μας, η επανάληψή τους ενισχύει την αναπαράστασή τους από τους νευρώνες μας», εξήγησε ο Fatih. «Λειτουργώντας ως “κόλλα”, οι φωτογραφίες μπορούν να συνδέσουν οικογένειες και να πυροδοτήσουν συζητήσεις. Η φωτογραφία μπορεί να είναι θεραπευτική και μια ισχυρή δύναμη για τις σχέσεις, αλλά και την υγεία και την ευεξία του εγκεφάλου μας».

Ο Fatih πρόσθεσε: «Οι έρευνες νευροαπεικόνισης δείχνουν ότι αυτό είναι θεραπευτικό, καθώς κοιτάζοντας φωτογραφίες των αγαπημένων μας προσώπων επιβραδύνουμε τα “κέντρα άγχους” του εγκεφάλου μας».

Δείτε βίντεο:

@nasneuro What’s your favourite genre of music? Do you have any favourite artists? I’d love to know, please leave a comment. I have quite a varied list of themes that I enjoy: classical, RnB, and Jazz. My favourite artist at the moment are include Frank Sinatra, The weekend, Vivalidi, Hans Zimmer, Charles Aznavour (French artist), and Sheku Kanneh-Mason. References: Blumen et al. (2022). J Aging Phys Act. Teixeira et al. (2021). Menopause,; Speranza et al. (2022). Rev Neurosci. Machado Sotomayor et al. (2021). As always this is not replacement for medical advice. #music #neuroscience #mentalhealth #dance ♬ original sound - Nas Fatih

Ακούστε συχνά την αγαπημένη σας μουσική

«Αν και υποτιμάται κατά πολύ και υποβαθμίζεται στο δημόσιο διάλογο, οι επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν πολυάριθμα οφέλη, από την επίδραση της μουσικής στις κοινωνικές συνδέσεις και την υγεία του εγκεφάλου.

Ειδικά αν ακούτε “throwback” playlists και μουσικές που αγαπούσατε σε μια διαφορετική στιγμή της ζωής σας, ενθαρρύνετε ένα «νευρωνικό νοσταλγικό φαινόμενο που δίνει στον εγκέφαλό σας χώρο για να θεραπευτεί από τα τραύματα του παρελθόντος και να προστατευτεί στην παρούσα στιγμή. Από την ανάπτυξη της μνήμης μέχρι την καλύτερη συγκέντρωση και τα οφέλη για την ψυχική υγεία, η ακρόαση μουσικής ασκεί απίστευτες δυνάμεις στον εγκέφαλό μας.

Η μουσική εγείρει σημεία του εγκεφάλου που συνδέονται με την ταυτότητα, τα συναισθήματα και τα όσα νιώθουμε για τους άλλους. Αυτό εξηγεί γιατί μπορεί να μας κάνει τόσο συναισθηματικούς. Η προσοχή στη μουσική, μάλιστα, μπορεί να ενισχύσει και να επαναπρογραμματίσει καίρια σημεία που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων».

 ΠΗΓΗ: marieclaire

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top