Σε πολλές χώρες τις Ευρώπης, πρόσφατα και στην Κύπρο, είδαμε να αυξάνεται όλο και περισσότερο η χρήση των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (ΣΠΚ), αλλιώς γνωστά και ως e-scooters.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η άνεση που προσφέρουν, όπως και η αποδοτικότητά τους σε θέματα κόστους, έχουν αυξήσει τη ζήτηση για χρήση από το κοινό, ενώ παράλληλα φαίνεται πως η χρήση τους θα αποβεί προς όφελος της τροχαίας κίνησης.
Παρ’ όλα αυτά, από τη χρήση των e-scooters, μπορούν να προκληθούν τραυματισμοί, οι οποίοι αφορούν από πτώσεις των οδηγών, μέχρι και σύγκρουση με άλλα οχήματα.
Να αναφέρουμε ότι, η εκστρατεία αστυνόμευσης που υλοποιείται αυτή την περίοδο, μεταξύ 1ης Ιουνίου – 30ης Σεπτεμβρίου, επικεντρώνεται κυρίως στην προστασία των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, όπως είναι οι δικυκλιστές και οι πεζοί.
Όπως ανέφερε στο ThemaOnline ο Υπαστυνόμος του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Τάσος Ασιήκκης, «η μικροκινητικότητα δυνατό να αποτελέσει το μέλλον στον τομέα των μεταφορών στις πόλεις, χάρις στην εκρηκτική αύξηση των υπηρεσιών που προσφέρονται στο θέμα της χρήσης των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (ΣΠΚ). Εάν όλα αυτά τα άτομα ή οι πλείστοι εξ αυτών, που χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές, οδηγούσαν αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα ή μοτοποδήλατο, διερωτόμαστε πόσο χειρότερη θα ήταν η συμφόρηση της τροχαίας στις πόλεις».
Επομένως, συνέχισε, «αναμένεται εκ πρώτης όψεως ότι θα αποβεί προς όφελος της τροχαίας κίνησης η οποιαδήποτε απόφαση ενός Δήμου ή μιας κοινότητας για καθορισμό επιτρεπόμενων χώρων διακίνησης των Συσκευών αυτών, κατόπιν αξιολόγησης των επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα προς όφελος των πεζών και ασφαλώς κατόπιν διαβούλευσης µε την Αστυνομία και το Τµήµα Δηµοσίων Έργων, καθώς και µε οποιοδήποτε άλλο φορέα κρίνει ο Δήμος ή η Κοινότητα σκόπιµο, βάσει της νομοθεσίας».
«Πάντως, να τονίσουμε ότι σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο, έχει διαφανεί ότι η μικροκινητικότητα αναμένεται να συνεχίσει την ανάπτυξη της ως μια λύση στο θέμα της κινητικότητας στις πόλεις. Σίγουρα, τα σκούτερς από μια άποψη φαίνεται να προσφέρουν μια μακροπρόθεσμη λύση στις πόλεις, όπου παρατηρείται συμφόρηση στην οδική κυκλοφορία. Είναι δυνατό να συμβάλουν στη μείωση του επιπέδου της μόλυνσης που υφίσταται το περιβάλλον και στην παροχή πιο οικονομικά αποδοτικών επιλογών. Αλλά, θα πρέπει να δούμε και την εμπειρία άλλων χωρών. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις με αυτές τις συσκευές, ενώ αρκετοί στον τομέα της Υγείας ήδη τάσσονται κατά της χρήσης τους», διευκρίνισε ο κ. Ασιήκκης.
«Το ζήτημα είναι ότι δεν παρέχουν προστασία στο χρήστη τους ή σε άλλα πρόσωπα, δηλαδή τους πεζούς. Από την εμπειρία στο εξωτερικό, σε κάποιες περιπτώσεις τα τραύματα που προκαλούνται δυνατό να αλλάξουν την καθημερινή ζωή ή να απειλήσουν τη ζωή, κυρίως των πεζών. Στην Κύπρο, αξιολογώντας τα υφιστάμενα στατιστικά δεδομένα, διαπιστώνεται ότι κατά την τριετία 2021 – 2023 είχαμε μόνο ένα νεκρό ο οποίος επέβαινε Σ.Π.Κ. το 2022. Ασφαλώς, αυτό το γεγονός δεν μπορεί να μας καθησυχάζει, αφού σε καμία περίπτωση μπορεί να λεχθεί ότι επιτρέπεται ο συμβιβασμός και η επίδειξη ελαστικότητας στην αστυνόμευση των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου», τόνισε.
Αιτίες πρόκλησης των οδικών συγκρούσεων με οχήματα ηλεκτρικοκίνητα σκούτερς:
- Τα στατιστικά στοιχεία από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταδείξει ότι, οι πλείστες οδικές συγκρούσεις με Σ.Π.Κ. αφορούν πτώσεις των οδηγών, όταν προσκρούουν σε μια πέτρα ή μια βαθιά λακκούβα, ενόσω οδηγούνται με υψηλή ταχύτητα.
- Στις πιο πολλές περιπτώσεις, οι πτώσεις προκαλούνται σε συγκρούσεις με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες.
- Συνήθως, προκαλούνται τραύματα στα άνω και κάτω άκρα, στο κεφάλι και στο λαιμό.
- Η σοβαρότητα των τραυμάτων εξαρτάται από την ταχύτητα που αναπτύσσεται και από το εάν ο αναβάτης της συσκευής έφερε προστατευτικό κράνος.
- Ως οι πιο σοβαροί παράγοντες στην Ε.Ε, θεωρούνται η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, η οδήγηση κατά τη νύκτα και η σύγκρουση με αυτοκίνητα.
- Οι συσκευές αυτές δεν έχουν βέλτιστα πρότυπα, έτσι ώστε να κυκλοφορούν με ασφάλεια κατά τη νύκτα. Συγκεκριμένα, δεν έχουν την επάρκεια σε φωτισμό που εκπέμπουν οι μπροστινοί φανοί των οχημάτων, ούτε και τους σύγχρονους λαμπτήρες (λαμπτήρες αλογόνου halogen bulbs) των οχημάτων. Έτσι, από δικής μας πλευράς, όπως σημείωσε ο κ. Ασιήκκης, δεν συστήνουμε να οδηγούνται το βράδυ.
- Ταυτόχρονα, έχει διαφανεί ότι αρκετές οδικές συγκρούσεις με σκούτερς προκαλούνται σε ανώμαλες επιφάνειες. Γι’ αυτό το λόγο, οι οδηγοί προτρέπονται να είναι επιλεκτικοί όσο αφορά τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν.
- Το οξύ πρόβλημα με την κυκλοφορία των δημοφιλών ΣΠΚ είναι η χρήση τους σε μη επιτρεπόμενους χώρους. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι κατά το έτος 2023 είχαν εκδοθεί 633 εξώδικες καταγγελίες για το συγκεκριμένο αδίκημα.
Πρόσφατη μελέτη, σημείωσε, «που διενεργήθηκε από αυστριακό πανεπιστήμιο κατέδειξε ότι η κυκλοφορία των ηλεκτρονικών scooters σε πεζοδρόμια είναι προβληματική, δεδομένου ότι οι συγκρούσεις με πεζούς έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών τραυμάτων».
«Κάτι άλλο που διαφάνηκε μέσα από την έρευνα είναι το γεγονός ότι η χρήση προστατευτικού κράνους είναι δυνατό να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών στο κεφάλι σε ποσοστό 44%. Επομένως, είναι λυπηρό που κατά το έτος 2023 είχαν εκδοθεί στην Κύπρο 426 εξώδικα πρόστιμα, για την παράλειψη χρήσης προστατευτικού κράνους από αναβάτες των Σ.Π.Κ., αφού αυτός ο αριθμός καταδεικνύει τα ποσοστά παραβατικότητας στο θέμα της προστασίας από τραύματα στο κεφάλι», ανέφερε.
«Επίσης, το γεγονός ότι το ανώτατο όριο ταχύτητας που καθορίστηκε στα 10 ή 20 χιλιόμετρα ανά ώρα, ανάλογα με το χώρο διακίνησης, σε διεθνές επίπεδο διαφάνηκε ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου πρόκλησης τραυμάτων σε πεζούς μέχρι και 50%», διευκρίνισε.
Δρόμοι και χώροι διακίνησης των Σ.Π.Κ.:
1. Η χρήση Συσκευής Προσωπικής Κινητικότητας επιτρέπεται µόνο σε οποιοδήποτε δρόµο στον οποίο βρίσκεται αναρτηµένο σήµα τροχαίας το οποίο καθορίζει τη µέγιστη επιτρεπόµενη ταχύτητα στα 30 ΧΑΩ ή/και σε οποιοδήποτε ποδηλατόδροµο, ποδηλατολωρίδα ή σε χώρο που αποτελεί προέκταση ποδηλατοδρόµου, ο οποίος προορίζεται να παρέχει τη δυνατότητα κοινής χρήσης του από ποδηλάτες και πεζούς και ο οποίος φέρει ειδικό προς τούτο σήµα τροχαίας.
2. Απαγορεύεται η χρήση Συσκευής Προσωπικής Κινητικότητας σε οποιαδήποτε πλατεία ή σε οποιοδήποτε πεζόδροµο, µε εξαίρεση τους χώρους που καθορίζονται ως επιτρεπόµενοι χώροι διακίνησης, δυνάµει απόφασης του οικείου δήµου ή κοινότητας η οποία δηµοσιεύεται στην Επίσηµη Εφηµερίδα της Δηµοκρατίας.
3. Οι προβλεπόµενοι χώροι θα πρέπει να φέρουν ειδικό προς τούτο σήµα τροχαίας, ενώ ο οικείος δήµος ή η κοινότητα πριν από τη λήψη της σχετικής απόφασης θα πρέπει να λαµβάνει υπόψη την αξιολόγηση των επιπτώσεων στην οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα προς όφελος των πεζών. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται όπως διαβουλεύεται µε τον Διευθυντή του Τµήµατος Δηµοσίων Έργων και τον Αρχηγό Αστυνοµίας, καθώς και µε οποιοδήποτε άλλο φορέα κρίνει σκόπιµο.
Ποιες οι ποινές
Στο άρθρο 27 της νομοθεσίας καθορίζονται οι ποινές για τα αδικήματα, που δυνατό να διαπραχθούν.
Οι χρηματικές ποινές μπορεί να κυμαίνονται, ανάλογα με το αδίκημα, μέχρι χίλια ευρώ (€1.000) ή μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000), ενώ ή ποινή φυλάκισης μπορεί να κυμαίνεται από χρονικό διάστηµα που δεν υπερβαίνει τους τρεις (3) µήνες μέχρι χρονικό διάστηµα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) µήνες.
Το Δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να επιβάλει και τις δύο ποινές, χρηματική ποινή και ποινή φυλάκισης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις