Ισραηλινές επιδρομές νωρίς την Κυριακή είχαν ως αποτέλεσμα 18 άτομα να βρουν τον θάνατο στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που είχαν βρει καταφύγιο σε καταυλισμό για εκτοπισμένους μέσα σε ένα νοσοκομειακό συγκρότημα, ενώ μια επίθεση με μαχαίρι που πραγματοποιήθηκε από Παλαιστίνιο σκότωσε δύο άτομα σε προάστιο του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το AP.
Οι εντάσεις έχουν πυκνώσει μετά από σχεδόν 10 μήνες πολέμου στη Γάζα και τη δολοφονία δύο ανώτερων μαχητών σε ξεχωριστά πλήγματα στον Λίβανο και το Ιράν την περασμένη εβδομάδα. Αυτές οι δολοφονίες έφεραν απειλές εκδίκησης από το Ιράν και τους συμμάχους του και προκάλεσαν φόβους για έναν ακόμη πιο καταστροφικό περιφερειακό πόλεμο.
Μια γυναίκα στα 70 της και ένας 80χρονος άνδρας σκοτώθηκαν στην επίθεση με μαχαίρι, ενώ άλλοι δύο άνδρες τραυματίστηκαν. Η αστυνομία είπε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν Παλαιστίνιο μαχητή, ο οποίος «εξουδετερώθηκε» και ότι διεξάγεται έρευνα για άλλους υπόπτους. Οι διασώστες δήλωσαν ότι οι τραυματίες βρέθηκαν σε τρεις διαφορετικές τοποθεσίες, η καθεμία σε απόσταση περίπου 500 μέτρων μεταξύ τους, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι εμπλέκονται περισσότεροι από ένας δράστες.
Στη Γάζα, ισραηλινό χτύπημα νωρίτερα την Κυριακή έπληξε έναν καταυλισμό που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στην αυλή του Νοσοκομείου Μαρτύρων Al-Aqsa, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, και τραυματίζοντας άλλους, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν έναν ένοπλο που “εμπλέκονταν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες”, ενώ έγιναν και δευτερεύουσες εκρήξεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχαν κι άλλα όπλα στην περιοχή.
Το νοσοκομείο στο Deir al-Balah είναι η κύρια ιατρική μονάδα που λειτουργεί στην κεντρική Γάζα και χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει εκεί αφού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο έδαφος.
Μια ξεχωριστή επίθεση ισοπέδωσε ένα σπίτι στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, οι γονείς τους και η γιαγιά τους, σύμφωνα με το υπουργείο.
Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χτύπημα σε όχημα στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα.
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άλλοι 21 από ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο στην πόλη της Γάζας το Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ανακοίνωσε τον απολογισμό την Κυριακή. Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος κατηγορεί τακτικά τους Παλαιστίνιους μαχητές ότι βρίσκονται καταφύγιο σε περιοχές αμάχων, είπε ότι έπληξε κέντρο διοίκησης της Χαμάς.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι προσπαθεί να αποφύγει να βλάψει αμάχους, αλλά ο στρατός σπάνια σχολιάζει μεμονωμένα πλήγματα. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών στους καταλογισμούς του.
Οι μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και πήραν ομήρους περίπου 250 ανθρώπους στην αιφνιδιαστική τους επίθεση στο νότιο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο. Η μαζική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 39.550 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής, το οποίο δεν αναφέρει πόσοι ήταν μαχητές. Οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές και εκτόπισαν τη συντριπτική πλειοψηφία των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, συχνά πολλές φορές.
Πάνω από 590 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Οι περισσότεροι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια ισραηλινών επιδρομών και βίαιων διαδηλώσεων.
Στα πρόθυρα γενικευμένης σύρραξης η Μέση Ανατολή
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για αντίποινα μετά τη δολοφονία ενός ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ σε επίθεση στον Λίβανο και του κορυφαίου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς σε επίθεση στην πρωτεύουσα του Ιράν την περασμένη εβδομάδα. Και οι δύο συνδέονταν με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τα ξημερώματα ότι εκτόξευσε περίπου 50 πυραύλους κατά του Ισραήλ. Οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το συστημα αεράμυνας του Ισραήλ, Iron Dome. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, η επίθεση αυτή δεν ήταν η έναρξη των αντιποίνων για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, αλλά η υποστήριξη προς τον Παλαιστινιακό λαό και συγκεκριμένα εν είδει αντιποίνων για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο τμήμα του Λιβάνου.
Καθώς κλιμακώνεται ο φόβος για αντίποινα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως το Ιράν θα επιδείξει τελικά αυτοσυγκράτηση παρά τις απειλές ότι θα εκδικηθεί.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤNews στο Τελ Αβίβ,Κωστής Κωνσταντίνου, ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να “σταματήσει να του λέει βλακείες” κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας την Πέμπτη. Το ειδησεογραφικό κανάλι 12 μετέδωσε ότι το ξέσπασμα έγινε αφού ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν ότι το Ισραήλ προχωράει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με τη Χαμάς για ομήρους έναντι εκεχειρίας και ότι σύντομα θα στείλει αντιπροσωπεία για την επανάληψη των συνομιλιών. Οι συνομιλίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες χωρίς αποτελέσματα και ο Μπάιντεν έχει προηγουμένως υποστηρίξει ότι ο Νετανιάχου καθυστερεί σκόπιμα για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι θα ταξιδέψει σήμερα στο Ιράν, σε μια σπάνια επίσκεψη, για να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή με τον Ιρανό ομόλογό του μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, όπως μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η επίσκεψη του Σαφάντι στο Ιράν έρχεται στη συνέχεια διπλωματικών επαφών από τις ΗΠΑ και τους εταίρους τους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Αιγύπτου χθες, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση.
Η μία χώρα μετά την άλλη εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για Λίβανο, Ιράν και Ισραήλ. Τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης για Έλληνες πολίτες ενεργοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους Γάλλους πολίτες στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική οδηγία. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι συνιστά τους Γάλλους πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο.
Τι γίνεται με τις πτήσεις – Ο ρόλος της Ελλάδας
Σημαντικό πρόβλημα παραμένει ο αποκλεισμός χιλιάδων Ισραηλινών στο εξωτερικό. Οι ξένες εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ άλλες πάλι, όπως η Air France συνεχίζουν να πετούν κανονικά ενώ ενδιαφέρον είναι και το ότι αερογραμμές του Κόλπου, όπως η Emirates και FlyDubai αλλά και όλες οι πτήσεις από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Ασία γενικά από τον Καύκασο, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιούνται κανονικά.
Οι Αρχές επαναλαμβάνουν τη σύσταση προς όσους βρίσκονται στη Δύση να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα και την Κύπρο οι οποίες και πάλι λειτουργούν ως γέφυρα προς το Ισραήλ με πρόσθετες πτήσεις, συνήθως με καθυστερήσεις αλλά πραγματοποιούνται, τονίζει ο Κωστής Κωνσταντίνου.
Πηγή: ertnews.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις