ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Α. Αριστοτέλους: Από τα 36 αγνοούμενα παιδιά έχουν ταυτοποιηθεί μόνο τα 20

Α. Αριστοτέλους: Από τα 36 αγνοούμενα παιδιά έχουν ταυτοποιηθεί μόνο τα 20

Η διαφοροποίηση της διαδικασίας προσέγγισης πληροφοριοδοτών για τους Αγνοούμενους είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ροής των πληροφοριών με πολύ θετικά αποτελέσματα, ώστε σε ένα μήνα να υπάρξουν έξι νέες ταυτοποιήσεις, όπως ανέφερε την Πέμπτη, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους.

Η κ. Αριστοτέλους μιλούσε κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς, το οποίο διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Λευκωσία.

Ανέφερε ότι οι σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ευάλωτων ομάδων που δημιούργησε η τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου «συνοψίζονται στους αγνοούμενους μας και τις οικογένειες τους, τους πεσόντες μας, τους αιχμαλώτους πολέμου, εγκλωβισμένους, εκτοπισμένους πρόσφυγες και τους επανεγκατασταθέντες μας».

Σημείωσε ότι η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων στέκεται στο πλευρό των συγγενών των αγνοουμένων με μοναδικό στόχο τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων, υπογραμμίζοντας ότι «σκοπός είναι η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοουμένων και των συγγενών τους, η παροχή στήριξης και η κάλυψη των αναγκών τους».

Από τους 1619 αγνοούμενους, είπε, οι 619 ήταν άμαχοι πολίτες συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ενώ οι 1000 ήταν στραυτεύσιμοι, έφεδροι και εθελοντές, με τον μικρότερο εθελοντή να είναι μόλις 17 ετών. Υπέδειξε ότι από το σύνολο των αγνοούμενων, έχει ταυτοποιηθεί το 51% και εκκρεμεί το 49% το οποίο αριθμεί σε 776 αγνοούμενους, εκ των οποίων οι 118 είναι οι αγνοούμενες γυναίκες της τουρκικής εισβολής του 1974, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 26 εξ αυτών.

Η κ. Αριστοτέλους εξήγησε ότι η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων συνιστά ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας και «γι’ αυτό έχουμε διευρύνει τις προσπάθειες και διαφοροποιήσει τη διαδικασία προσέγγισης κάθε δυνατού πληροφοριοδότη». Μεταξύ άλλων, είπε ότι «δεν χρησιμοποιούμε πλέον τις μεθόδους λήψης κατάθεσης ανακριτικού προφίλ», προσθέτοντας ότι με αυτή την αλλαγή, αυξήθηκε η ροή των πληροφοριών, με πολύ θετικά αποτελέσματα, ώστε σε ένα μήνα να υπάρξουν 6 νέες ταυτοποιήσεις.

«Τον τελευταίο σχεδόν χρόνο, είχαμε στο σύνολο 21 ταυτοποιήσεις λειψάνων, από τις οποίες οι επτά αφορούν το Πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από αυτές, οι έξι περιπτώσεις αφορούν Ελλαδίτες στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ», είπε.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της δέσμευσης για μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του ζητήματος των αγνοουμένων, και σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας, η ίδια επισκέφθηκε με λειτουργό της Υπηρεσίας τα σπίτια των συγγενών των αγνοουμένων στην Ελλάδα «για να ενημερώσουμε προσωπικά τις οικογένειες τους για την ταυτοποίηση των λειψάνων τους και τις διαδικασίες ταφής».

Σημείωσε ότι σε συνεργασία με τις οικογένειες, «προχωρήσαμε με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας στον επαναπατρισμό των λειψάνων των Ελλήνων ηρώων μας, που είχαν ταυτοποιηθεί πριν από χρόνια και παρέμεναν στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο από το 2005, 2007 και 2017».

Αναφερόμενη στους πεσόντες, η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι ο αριθμός τους είναι 960, ενώ ταυτοποιήθηκαν 527, με 433 ακόμα να αγνοούνται εκ των οποίων οι 55 είναι Ελλαδίτες. Συμπλήρωσε ότι οι 712 είναι άνδρες και οι 248 γυναίκες, με 38 γυναίκες να έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Από τα 36 αγνοούμενα παιδιά έχουν ταυτοποιηθεί τα 20

Η κ. Αριστοτέλους έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάδειξη αθέατων πτυχών της κυπριακής τραγωδίας όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Υπέδειξε ότι από τα 36 αγνοούμενα παιδιά έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα μόνο τα 20 με το μικρότερο παιδί να ήταν μόλις 6 μηνών και το μεγαλύτερο 17 ετών. Η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι η Πολιτεία προκειμένου να τιμήσει αυτά τα παιδιά προέβη σε ονοματοδότηση του «Πάρκου Αγνοουμένων Παιδιών της τουρκικής εισβολής 1974» στον Στρόβολο.

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι αγνοούμενες γυναίκες αλλά και οι γυναίκες θύματα της εισβολής αποτελούν μια ξεχωριστή τραγική μορφή στην ιστορία της Κύπρου λέγοντας ότι «το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε την προσφορά και την θυσία τους». Είπε ότι σε συνεργασία με ιδιωτικά πανεπιστήμια, Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, καθώς και με άλλες οργανώσεις διοργανώθηκαν εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974, ρίχνοντας φως και σε αθέατες πτυχές όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.

Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στις δυσκολίες στον εντοπισμό και ταυτοποίηση των λειψάνων των αγνοουμένων, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι έγινε σε αρκετές περιπτώσεις καταστροφή των χώρων ταφής και σκόπιμη μετακίνηση λειψάνων, ιδιαίτερα στις επαρχίες Αμμοχώστου και Κερύνειας, ενώ υπάρχει και η έντονη άρνηση της Τουρκίας για πρόσβαση σε πληροφορίες στα στρατιωτικά της αρχεία.

Αναφερόμενη στους αιχμαλώτους πολέμου της τουρκικής εισβολής του 1974, η κ. Αριστοτέλους είπε ότι αυτοί ανέρχονται στους 2.484 με ηλικία από 14 έως 70 έτη.

Αναθεώρηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες

Μιλώντας για το ζήτημα των εγκλωβισμένων, η κ. Αριστοτέλους είπε ότι γίνεται συχνή επαφή με τους εγκλωβισμένους και τους εκπρόσωπους τους με απώτερο στόχο την άμεση επίλυση προβλημάτων στην καθημερινότητά τους, όπως είναι η σίτιση, η διέλευση από τα οδοφράγματα, τα επιδόματα, τα στεγαστικά προβλήματα και άλλα θέματα.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες, οι οποίοι επέλεξαν «να παραμείνουν στα κατεχόμενα χωριά μας, παρά τις αντιξοότητες, τα προβλήματα και περιορισμούς από το κατοχικό καθεστώς». Δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι αναθεωρήθηκε το Σχέδιο Επανεγκατάστασης με σκοπό να δοθούν κίνητρα για παραμονή και επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά, υποδεικνύοντας ότι πρόσφατα επιτεύχθηκε η επαναλειτουργία Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου στον Κορμακίτη.

Πρόσθεσε ότι υλοποιούνται δράσεις και δραστηριότητες για τα παιδιά και τη νεολαία που είναι εγκλωβισμένοι, ενώ γίνεται και στήριξη των υπερηλίκων. Είπε ακόμη ότι γίνεται αναθεώρηση της υφιστάμενης ανθρωπιστικής βοήθειας και των επιδομάτων σε εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες με κίνητρα «έτσι ώστε να παραμείνουν στα κατεχόμενα χωριά μας». Η κ. Αριστοτέλους εξήγησε ότι οι εγκλωβισμένοι σήμερα είναι 331, ενώ 360 είναι οι επανεγκατεσταθέντες. Είπε ότι εξ αυτών υπάρχουν 87 εγκλωβισμένα και 32 επανεγκατασταθέντα παιδιά, σύνολο 119.

Η κ. Αριστοτέλους προέβη σε αναφορές για τις δράσεις που υλοποιεί η Κυβέρνηση για τους εγκλωβισμένους, αλλά και για τους μαθητές του κατεχόμενου σχολείου Ριζοκαρπάσου. Παράλληλα, σε ερώτηση προς την ίδια σχετικά με το αν έχει επιλυθεί το ζήτημα με τα βιβλία για τους μαθητές του Ριζοκαρπάσου, η κ. Αριστοτέλους απάντησε ότι το πρόβλημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί και ότι γίνονται βήματα και από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας.

Τέλος, η κ. Αριστοτέλους εξήρε τον ρόλο της ομογένειας εκφράζοντας την εκτίμησή της «για την αλληλεγγύη και την σταθερή στήριξη των Αποδήμων της Διασποράς στις προσπάθειές για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top