ΗΠΑ: Αντιπρόεδρος σε αναζήτηση αντιπροέδρου - Λιγοστεύουν οι επιλογές της Κάμαλα Χάρις

ΗΠΑ: Αντιπρόεδρος σε αναζήτηση αντιπροέδρου - Λιγοστεύουν οι επιλογές της Κάμαλα Χάρις

Ο ήδη βραχύς κατάλογος των δυνητικών υποψήφιων των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου συρρικνώθηκε περαιτέρω χθες Δευτέρα, καθώς ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας Ρόι Κούπερ και η κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ ξεκαθάρισαν πως δεν διεκδικούν θέση στο ψηφοδέλτιο της παράταξης, λιγότερες από εκατό ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες.

Η Κάμαλα Χάρις καλείται να αποφασίσει το συντομότερο. Η αντιπρόεδρος θεωρείται πλέον πρακτικά βέβαιο ότι θα είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, μια εβδομάδα και κάτι αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως τερματίζει την εκστρατεία για την επανεκλογή του.

Εξασφάλιση πολιτειών-κλειδιών, χειρονομία προς μετριοπαθείς ή αναποφάσιστους ψηφοφόρους, προσέλκυση της γυναικείας ή της νεολαιίστικης ψήφου, μήνυμα στους κατοίκους αποβιομηχανισμένων περιοχών: η επιλογή θα πρέπει να λάβει υπόψη περίπλοκους παράγοντες και χαρακτηρίζεται στρατηγικού χαρακτήρα.

Ο κ. Κούπερ απέσυρε τον εαυτό του από τη διαδικασία, δήλωσε πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ενήμερη για την απόφασή του χθες. Δεν εξηγήθηκε γιατί. Η εφημερίδα New York Times αναφέρθηκε στην εξέλιξη νωρίτερα.

Παράλληλα, η κυρία Γουίτμερ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS πως «δεν συμμετέχει» στη διαδικασία επιλογής, η οποία συνήθως διαρκεί μήνες, αλλά επισπεύδεται αυτή τη φορά· το δίδυμο άλλωστε πρέπει να παρουσιαστεί στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος, που θα αρχίσει την 19η Αυγούστου.

«Έχω ενημερώσει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών του Μίσιγκαν, πως θα παραμείνω στο αξίωμα της κυβερνήτριας ως το πέρας της θητείας μου στα τέλη του 2026», εξήγησε η κυρία Γουίτμερ.

Οι επιλογές που θεωρούνται επικρατέστερες είναι, ανεξαιρέτως, λευκοί: ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνιας Τζος Σαπίρο, ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπεσίαρ, ο γερουσιαστής της Αριζόνας Μαρκ Κέλι, ο κυβερνήτης της Μινεσότας Τιμ Ουόλτς.

Έχει επίσης ακουστεί το όνομα του υπουργού Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ.

Η κυρία Χάρις αναμένεται να αποφασίσει ως το σαββατοκύριακο, κατά τον Τύπο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Eurovision 2025: LIVE όσα συμβαίνουν στον μεγάλο τελικό

Eurovision 2025: LIVE όσα συμβαίνουν στον μεγάλο τελικό

Ξεκίνησε στις 22:00 ο μεγάλος τελικός της Eurovision 2025. Μετά τις εμφανίσεις των 26 χωρών ανέβηκαν στη σκηνή οι θρυλικοί τραγουδιστές της Ελβετίας, Peter, Sue και Marc. Στον τελικό, κάθε συμμετέχουσα χώρα λαμβάνει δύο βαθμολογίες, μία από μια κριτική επιτροπή και μία από τους φανς σε όλη την Ευρώπη. Δείτε λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στο μεγάλο τελικό