Περιοδεία στην ορεινή Λεμεσό και στην περιοχή των κουμανδαροχωριών πραγματοποίησε, το Σάββατο, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, δηλώνοντας ότι η ανάδειξη της κουμανδαρίας αποτελεί καθήκον απέναντι στην ιστορία μας και τους κατοίκους της περιοχής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Κουμής συνοδευόταν από τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Χαράλαμπο Χριστοφίνα, τον Πρόεδρο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού Τώνη Αντωνίου, τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Τουρισμού Δρα Κώστα Κωνσταντίνου και λειτουργούς του Υφυπουργείου Τουρισμού.
Ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Βουνιού, Ματθαίο Πρωτοπαπά, στο κτίριο όπου αναμένεται να στεγαστεί η Σχολή Σομελιέρ, έργο το οποίο επιμελείται το ΤΕΠΑΚ, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Κουμανδαρίας, στη Ζωοπηγή, και συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Χριστάκη Νικολάου.
Στην κοινότητα Καπηλειό, ο κ. Κουμής είχε συνάντηση με τον κοινοτάρχη Ανδρέα Αντωνίου και τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων των άλλων 13 Κουμανδαροχωρίων, «όπου αναπτύχθηκε μια παραγωγική συζήτηση σε σχέση με τα θέματα που απασχολούν τους ντόπιους παραγωγούς και την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση του εθνικού ποτού της Κύπρου».
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως «το Υφυπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζοντας την ιστορική αξία της κουμανδαρίας έχει καταρτίσει σειρά δράσεων για την ενίσχυση της προβολής και της προώθηση της, με στόχο την περαιτέρω ανάδειξή της ως ενός πολύ ξεχωριστού τοπικού οίνου».
Οι δράσεις και ενέργειες του Υφυπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την προώθηση των τοπικών οίνων και της Κουμανδαρίας αναμένεται να εντατικοποιηθούν τους επόμενους μήνες, προστίθεται.
Σε δήλωση του, ο Κώστας Κουμής ανέφερε πως «αποτελεί καθήκον απέναντι στην ιστορία μας και απέναντι στους κατοίκους των κουμανδαροχωρίων η εφαρμογή ενός προγράμματος ενισχυμένης προβολής της κουμανδαρίας, αυτού του πολύ ξεχωριστού τοπικού οίνου».
Διαβεβαιώνοντας ότι άκουσε με προσοχή τα κοινοτικά συμβούλια και τους παραγωγούς, είπε πως «επιβάλλεται να μελετήσουμε οριζοντίως το συγκεκριμένο θέμα, ξεκινώντας από την παραγωγή και διάθεση και καταλήγοντας στην προβολή».
Εξέφρασε τη θέση ότι διαχρονικά η κουμανδαρία άξιζε πιο ενισχυμένης προβολής και ότι έχουν γίνει λάθη, όπως η μερική εγκατάλειψη του μουσείου Κουμανδραρίας στην Ζωοπηγή, που ανεγέρθηκε με σκοπό την εξύμνηση της κουμανδαρίας και την τουριστική ανάδειξη της. Πρόκειται, υπέδειξε, για ένα αρχοντικό κτίριο «το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ όπως του άξιζε και όπως αξίζει στην ιστορία της κουμανδαρίας και των χωριών παραγωγής της».
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει μελέτη του θέματος στο Υφυπουργείο, σε επικοινωνία πάντοτε με τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων και την τοπική αρχή, και μόλις ξεπεραστεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα, θα καταθέσουμε πρόταση για ανακαίνισή του, συνοδευόμενη από πλάνο τουριστικής προβολής», συμπλήρωσε.
Ο Υφυπουργός τόνισε ότι η ανάδειξη των τοπικών οίνων αποτελεί ευθύνη της πολιτείας και απαιτεί πολλές και διαφορετικές δράσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η λειτουργία Σχολής Σομελιέρ και η αναμενόμενη λειτουργία του μουσείου Κουμανδαρίας «σίγουρα θα βοηθήσει αλλά, χωρίς αμφιβολία, απαιτείται και ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις