ΕΛΛΑΔΑ

Νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής με 181 ψήφους ο Νίκος Βούτσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής με 181 ψήφους ο Νίκος Βούτσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Νίκος Βούτσης είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής όπως προέκυψε από τη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη λίγο πριν τις 11:30 το πρωί της Κυριακής.

Οι βουλευτές μπροστά τους είχαν για να επιλέξουν τι θα ρίξουν στην κάλπη ένα λευκό ψηφοδέλτιο και ένα δεύτερο που ανέγραφε «Βούτσης Νικόλαος του Γεωργίου».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ συνόλου του αριθμού των βoυλευτών (151).

Έτσι ο κ. Βούτσης εξελέγη με 181 ψήφους επί συνόλου 297 ψηφισάντων. Βρέθηκαν 113 λευκά και τρία άκυρα ψηφοδέλτια.

Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, που έφθασαν τους 236.

Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όπως είχαν δηλώσει ψήφισαν κατά συνείδηση.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένο. Ο κ. Καμμένος, πάντως, απέστειλε επιστολή στο προεδρείο - την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης - σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση. Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου, δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Απών από την διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Νίκος Νικολόπουλος. Μάλιστα ο κ. Νικολόπουλος δεν απέστειλε και την τυπική επιστολή που στέλνουν οι βουλευτές, όταν δεν μπορούν να προσέλθουν για να ψηφίσουν. Η στάση του κ. Νικολόπουλου εκτιμάται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε στην κυβέρνηση.

O κ. Βούτσης πήρε 19 ψήφους περισσότερους από την κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων που τον στήριζαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων) παρά το γεγονός ότι δεν πήρε αρνητική ψήφο ουσιαστικά στοιχειοθετεί μια λευκή συναίνεση καθώς λίγοι βουλευτές των άλλων κομμάτων των ψήφισαν ενώ οι υπόλοιποι απάντησαν με λευκό και αποχή.

Συγκίνηση

Ο κ. Βούτσης, απευθύνθηκε στο Σώμα, ιδιαίτερα συγκινημένος και αφού ευχαρίστησε για την μεγάλη τιμή και ευθύνη και ανέγνωσε τις προγραμματικές του δηλώσεις, αναφέρθηκε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

«Γίνεται συχνά λόγος για πλημμελή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος» είπε, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι η συγκυρία κατέστησε αναγκαία την αποδοχή μιας σειράς εξωγενών δεσμεύσεων έγινε αφορμή για να υψωθούν από ορισμένες πλευρές οι τόνοι για κατάλυση της Δημοκρατίας. Οι εκδοχές αυτές δεν είναι μόνο πολιτικά προβληματικές είναι και ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες. Από τη μία μεριά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα προσβάλλεται βάναυσα η ιστορική μας μνήμη. Δεν μετασχηματίζεται μόνο η πρόσληψη του παρελθόντος από τη στιγμή που μπορεί να ταυτίζεται ή έστω να ταυτίζεται κατ' υπόνοια η Δημοκρατία μας με τις πραξικοπηματικές εκτροπές που γνωρίσαμε ως χώρα τόσο το παρών όσο και το μέλλον διαθλώνται μέσα από παραμορφωτικούς καθρέπτες» είπε χαρακτηριστικά ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.
Από την άλλη πλευρά - όπως τόνισε ο κ. Βούτσης - είναι σαφές ότι η εμμονή στην ορθή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών είναι αναγκαία αλλά όχι επακρής προϋπόθεση της πολιτειακής μας τάξης.

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει τις δυσμενείς συγκυρίες ούτε να άρει τις αντιφάσεις της πραγματικότητας. Μπορεί όμως να εγγυηθεί ότι όλες οι υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις θα εξακολουθούν να λαμβάνονται στο αυστηρό πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων με μόνο κριτήριο το γενικό συμφέρον και με δημόσιο έλεγχο πάνω στις διαφαινόμενες συνέπειες. Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή, αξία γι αυτό αξίζει να αντιστεκόμαστε κατεξοχήν σε τέτοιες περιόδους που οι κίνδυνοι για την χώρα πολλαπλασιάζονται»,
τόνισε κατά το καταληκτικό μέρος της ομιλίας του.
Ακόμη ο κ. Βούτσης - ενόψει της ψηφοφορίας της Βουλής για την εκλογή των μελών του προεδρείου - απευθύνθηκε στο Σώμα, και ειδικώς στην πλειοψηφία, καλώντας να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο άτυπος κανόνας της δημοκρατικής αλληλεγγύης για την ψήφιση των μελών του προεδρείου ώστε να είναι πάνω από 151 οι ψήφοι για όλους τους αντιπρόεδρους.

Τέλος ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Βουλή στο θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς, ενώ μίλησε για το όραμά που έχει για τη Βουλή υπογραμμίζοντας πως «η Βουλή δεν είναι μαυσωλείο».

Τώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τελετή παράδοσης παραλαβής από την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου που θα διεξαχθεί στις 13:30.

Σημειώνεται ότι η κ. Κωνσταντοπούλου λίγο πριν τη ψηφοφορία και την τελετή παράδοσης απέστειλε στους βουλευτές το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος το οποίο χαρακτηρίζει ως παράνομο, αθέμιτο και μη βιώσιμο, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού για την δανειακή σύμβαση που υπέγραψε τον Αύγουστο.

Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον κ. Βούτση, στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής


O νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).

Ο Νίκος Βούτσης, εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαϊου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υπήρξε Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.
Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.

Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.

Πηγή huffingtonpost.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top