Είναι καιρός η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ξεκινήσει εκ νέου τον διάλογο για το Κυπριακό, αναφέρεται σε επετειακό βίντεο για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το οποίο δημοσιοποίησε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Ο Ιούλης αυτός σηματοδοτεί μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή της Κύπρου και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή 37% της χώρας», αναφέρεται στην ανάρτηση.
«Είναι καιρός για την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να επαναρχίσει τον διάλογο και να βρει μια λύση και να επανενώσει την Κύπρο», προστίθεται.
Στο βίντεο, στο οποίο περιλαμβάνεται αρχειακό υλικό από τον πόλεμο του 1974 και γίνεται μια σύντομη ανασκόπηση του Κυπριακού μέχρι και σήμερα, ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς, καθώς και η τέως ευρωβουλευτής του κόμματος Ελένη Σταύρου, μοιράζονται μαρτυρίες από τις ημέρες της εισβολής, ενώ σχολιάζουν και την αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν και τις προοπτικές επίλυσης.
Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρει στο βίντεο πως το ευρωπαϊκό κόμμα «πάντα στεκόταν σθεναρά κατά της τουρκικής επιθετικότητας και των απειλών κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κύπρου, ενός από τα κράτη μέλη μας».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε, «ήταν πάντα ξεκάθαρο στις εκθέσεις μας καταδικάζοντας την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας», και επεσήμανε πως το Συμβούλιο της ΕΕ «έχει παγώσει αρκετά από τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της». «Τα συμφέροντα της Κύπρου είναι τα συμφέροντα της Ευρώπης» τόνισε.
«Η Τουρκία προωθεί τώρα μια απαράδεκτη λύση δύο κρατών στην Κύπρο και την αναγνώριση της παράνομης οντότητας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο κατεχόμενο μέρος του νησιού», πρόσθεσε.
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν θα αποδεχθεί ποτέ μια μόνιμη διχοτόμηση του νησιού. Ο μόνος δρόμος μπροστά είναι να υπάρξει ένα μόνο κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην αποστολή της κ. Ολγκίν ο κ. Φουρλάς είπε πως «έχει πολύ δύσκολο έργο» και «πολύ λίγο χρόνο να το πετύχει» και πως «θα πρέπει να στηριχθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα Ηνωμένα Έθνη». Τόνισε πως αυτό που χρειάζεται ένα δίκαιο σχέδιο αποδεκτό και από τις δύο κοινότητες.
Σε σχόλιο του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε πως η ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει ώστε να διευκολύνει τη λύση, διασφαλίζοντας πως «το “λογισμικό” που η επανενωμένη χώρα θα χρησιμοποιεί θα είναι πλήρως “συμβατό” με τις Βρυξέλλες» και τόνισε πως η ΕΕ έχει την εξειδίκευση και το ανθρώπινο προσωπικό για να κάνει ακριβώς αυτό.
Αναφερόμενη στις προοπτικές επίλυσης, η κ. Σταύρου σημείωσε πως οι περιοχές που σήμερα τελούν υπό κατοχή μπορούν να είναι «το κόσμημα της Μεσογείου αν βρεθεί μια λύση».
Στο βίντεο γίνεται τέλος αναφορά στη συμβολή της ΕΕ στις προσπάθειες που γίνονται από την ΕΕ για να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά, όπως προβλήθηκαν και μέσα από πρόσφατες επαφές της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στην Κύπρο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις