ΠΑΡΑ-THEMA

Αποψη: Βουλευτές με «φτωχικές» καταθέσεις - Τα 4 σενάρια του «Πόθεν Έσχες» - Μας «κοροϊδεύουν» ή ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Αποψη: Βουλευτές με «φτωχικές» καταθέσεις - Τα 4 σενάρια του «Πόθεν Έσχες» - Μας «κοροϊδεύουν» ή ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

To περιβόητο «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» σχολιάστηκε από πολλούς. Βλέπετε... δεν χρειάζεται κάποιος να έχει «τελειώσει» ανώτερη εκπαίδευση για να κατανοήσει ή καλύτερα να αντιληφθεί είτε την προχειρότητα, είτε το νόμιμο «ξεγλίστρημα», είτε το νέο κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο «κρίσης θεσμών» που κυριαρχεί στην εποχή μας (σε κάποιες περιπτώσεις).

Από την άλλη, αν κάποιος θεωρήσει ότι όλα όσα αναφέρονται στο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ βουλευτών, είναι αληθινά (ανταποκρίνονται, δηλαδή, στην πραγματικότητα) τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε τόσο οι πολίτες όσο και η πολιτεία για το προς τα που οδεύει η οικονομική νέα τάξη πραγμάτων.

Το «Πόθεν Έσχες» κρύβει την μικρογραφία της κοινωνίας μας, σε κάθε επίπεδο από ηθικό, οικονομικό μέχρι και τα παραθυράκια του φορολογικού ξεγλιστρήματος της νομοθεσίας.

Είμαι σίγουρη ότι πολλοί πολίτες ένιωσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Εξεπλάγησαν με κάποιες δηλώσεις βουλευτών όσον αφορά τις καταθέσεις.

Είναι πράγματι εντυπωσιακά τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τους Κύπριους Βουλευτές σε σημείο … που γεννιούνται πολλές απορίες … και το μυαλό κάνει πολλά σενάρια προσπαθώντας να βρει μια καθωσπρέπει δικαιολογία.

Τα βλέπω ξανά…και αναρωτιέμαι αν σε κάποιες περιπτώσεις «με γελούν τα μάτια μου» και τότε το μυαλό ξεκινά να κάνει σενάρια.

Βουλευτές με μηδενικές καταθέσεις… με ούτε ένα 1ευρώ στο όνομα τους. Βουλευτές με φτωχικές καταθέσεις κάτω των 2-3χιλιάδων ευρώ αλλά ταυτόχρονα με χιλιάδες ευρώ (αρκετών μηδενικών) δάνεια.

Τυχαία περίπτωση βουλευτή 1:

 

Τυχαία περίπτωση Βουλευτή 2:

Τυχαία περίπτωση Βουλευτή 3:

 

Από την άλλη, κάποιοι αρκετά θαρραλέοι (φτάσαμε να λέμε θαρραλέους αυτούς που πράττουν το αυτονόητο), θα ισχυριζόταν κάποιος,  ότι έχουν δηλώσει την πραγματική περιουσία τους σε ... καταθέσεις ή τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος της … ακόμα και την revolut τους.

Τυχαία περίπτωση 1 Βουλευτή:

Τυχαία περίπτωση2 Βουλευτή:

Τυχαία περίπτωση 3 Βουλευτή - Revolut:

Βρε λες;; Είναι δυνατόν; Σε κάποιες περιπτώσεις νιώθω «πλούσια» που μπορώ με έναν κατώτατο μισθό να τα βγάζω πέρα, όταν υψηλόμισθοι δηλώνουν σχεδόν μηδενικές καταθέσεις. Σε άλλες περιπτώσεις νιώθω ότι αποτύχαμε ως πολίτες να παλέψουμε για σωστούς θεσμούς που θα διασφαλίσουν τις κατάλληλες νομοθεσίες. Σε άλλες περιπτώσεις απογοητεύομαι για το μέλλον των παιδιών μας, όπως εύλογα έθιξε και ο αριστούχος φοιτητής στην αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο.

Εύλογα κάποιος θα ρωτήσει… τι εννοείς; Θα το πω λαϊκά και όχι με επιστημονικές ακαταλαβίστικες σάλτσες. Τέσσερα πράγματα, με το μικρό κουτό μυαλό μου, υποθέτω ότι μπορεί να συμβαίνουν.

Ή μας κοροϊδεύουν, ή ούτε οι ίδιοι δεν αντέχουν το σύστημα που δημιούργησαν (προσπαθώντας τώρα να βρουν νόμιμα παραθυράκια να ξεφύγουν ή ξεγλιστρήσουν από αυτό), ή όντως ισχύουν όλα όσα δήλωσαν. Το τέταρτο σενάριο…Άγνωστο!

Σενάριο 1: Μας κοροϊδεύουν;

Σε καμία περίπτωση, κανένας πολίτης δεν θα ήθελε να νιώσει ότι τον κοροϊδεύουν οι Βουλευτές που τίμησε με την ψήφο του.

Όμως … πως μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει ότι υπάρχουν Βουλευτές που δεν έχουν δηλώσει καν καταθέσεις (ανύπαρκτοι λογαριασμοί), ή έχουν δηλώσει μηδενικές καταθέσεις ή καταθέσεις αρκετά χαμηλές, όταν είναι γνωστό στην κοινωνία το υψηλό οικονομικό τους status;

Τυχαία 1 περίπτωση Βουλευτή

Σενάριο 2: Δεν αντέχουν το σύστημα που δημιούργησαν;

Και πάμε στο σενάριο ότι κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι μέσα από παραθυράκια του νόμου, νόμιμα ξεγλιστρήσουν είτε φορολογικά είτε άλλωσπως. Πως; Απλά. Αντί οι πραγματικές καταθέσεις τους να φαίνονται στο όνομα τους… τα εισοδήματα τους βρίσκονται κατατεθειμένα σε λογαριασμούς συζύγων, συγγενών και λοιπών έμπιστων ανθρώπων τους, με τους οποίους πιθανόν και να έχουν ιδιωτικά συμφωνητικά. Τι; Όχι; Παρατραβηγμένο; Δεν συμβαίνει; Το αφήνω στην δική σας κρίση!

 

Το πρόβλημα δεν είναι ότι το κάνουν, έχουν το δικαίωμα και το κάνουνΤο ζητούμενο είναι γιατί το κάνουν; Τι τους ωθεί να το κάνουν εάν το πράττουν;

Μήπως δεν αντέχουν ούτε οι ίδιοι το σύστημα που δημιούργησαν; Ένα σύστημα φοροεισπρακτικό και που «ξεζουμίζει» τους πολίτες;

Σκεφτείτε, σε πόσο άθλια κατάσταση είναι οι χαμηλόμισθοι που ζουν σε ενοίκια, εάν οι υψηλόμισθοι των 93χιλιάδων ευρώ και κάτι τον χρόνο , μπαίνουν στον πειρασμό να «αμαρτήσουν» μέσα από παραθυράκια του νόμου και να αναφέρουν στο «Πόθεν Έσχες» μηδενικές καταθέσεις ή καταθέσεις «πενίας» αναλογικά με το μισθό που λαμβάνουν.

Ευγενική σημείωση, κάποιοι Βουλευτές έχουν εισοδήματα και από άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, μετοχές, χορηγίες ή συντάξεις.

Εκπλήσσομαι, γιατί ενώ οι ίδιοι ίσως να μπαίνουν σε αυτόν τον πειρασμό , δεν αναθεωρούν με την εξουσία που έχουν στα χέρια τους , μέσω Βουλής και Επιτροπών, το πρωτόγονο φορολογικό σύστημα ώστε να βρουν λύσεις που να συνάδουν νομοθετικά και φορολογικά με την εποχή του και τα δεδομένα του 2024. Ένα αναχρονιστικό σύστημα…κολλημένο σε φορολογικούς συντελεστές Φόρου Εισοδήματος από το 1991, με την τελευταία αναθεώρηση να κολλά στο 2008.

Δεκαέξι χρόνια μετά… εκεί στο ίδιο σημείο, παρά τις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, την εξέλιξη της ακρίβειας. Σε μια στασιμότητα η οποία δημιουργεί μια νέα εποχή οικονομικής και κοινωνικής φτώχειας.

Κάποιος, δικαίως , θα αναρωτιόταν... μήπως ο κατώτατος μισθός και τα φορολογικά εισοδηματικά κριτήρια θα έπρεπε να αυξηθούν κατά πολύ εφόσον υπάρχουν τόσο αυξημένες ανάγκες εξόδων και υποχρεώσεων στην κοινωνία; (σύμφωνα και με τα καταθετικά δεδομένα κάποιων Βουλευτών).

Μια εποχή που, πιθανόν, να σπρώχνει ακόμα και αυτούς που υπηρετούν τους θεσμούς να θέλουν να ξεγλιστρήσουν έστω και νόμιμα από το βάρος των οικονομικών κριτηρίων. Είτε για να αποφύγουν φόρους, είτε για να αποφύγουν κατάσχεση περιουσίας είτε για οποίο άλλο λόγο.

Είναι σε αυτό το σημείο που νιώθουν απογοήτευση κάποιοι πολίτες για την ψήφο τους.

Σενάριο 3: Να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα...

Το τρίτο σενάριο είναι, ότι όντως όλα όσα αναφέρθηκαν στο «Ποθεν Εσχες» διασφαλίζεται ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εάν δεν υπήρξε κανένα νόμιμο «ξεγλίστρημα» και όντως οι καταθέσεις από τα εισοδήματα κάποιων βουλευτών είναι μηδενικές ή φτωχικές, τότε σημαίνει ότι υπάρχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα σε όλες τις οικονομικά εισοδηματικές τάξεις. Με μια νέα τάξη να δημιουργείται αυτή…. των «υψηλόμισθα φτωχών».

Όμως…και εδώ γεννιέται ακόμη μια απορία. Πως γίνεται ένας πολίτης να ζητά δάνειο και η τράπεζα να θέτει ως κριτήριο να υπάρχει διαθέσιμο καταθετικό ποσοστό ιδίας συνεισφοράς (ως εγγύηση) με ελάχιστο το 30% του ποσού του δανείου, ενώ την ίδια ώρα βουλευτές να έχουν εγκριθεί δανείων πολλών μηδενικών ευρώ αλλά στους καταθετικούς λογαριασμούς τους να μην πληρούν τα εν λόγω κριτήρια;

Τυχαία περίπτωση 1 Βουλευτή:

 

Τυχαία περίπτωση 2 Βουλευτή:

 

Εκτός και αν πρόκειται για δάνεια δεκαετίας και πάνω…

Βλέπετε, η κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού τομέα άρχισε να επιδεινώνεται σημαντικά από τα μέσα του 2011, όπου το 2012-13, υπήρξε η μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι ασύνετες πρακτικές δανεισμού εκ μέρους των τραπεζών, η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τραπεζικών δανείων και η πολιτική αυξημένων επιτοκίων δανεισμού είχε ως αποτέλεσμα τη μεγέθυνση του χρέους των νοικοκυριών , μειώνοντας τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεών τους.

Από την κρίση του 2013 και μετά ξεκίνησε η αναδιάρθρωση του κλάδου με αυστηρότερα μέτρα στις πρακτικές δανεισμού ή διευκολύνσεων , καθώς πλέον τα αιτήματα για δάνεια αξιολογούνται με φειδώ.

Εάν τα εν λόγω δάνεια των Βουλευτών, δεν εγκρίθηκαν πριν την κρίση…τότε πως δικαιολογούνται; Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί, ότι ίσως εκείνο το συγκεκριμένο διάστημα της αίτησης να υπήρχαν καταθέσεις στους λογαριασμούς. Μπορεί!

Στο τέλος της ημέρας ο μόνος κερδισμένος είναι οι τράπεζες...οι οποίες με καμάρι δηλώνουν κέρδη-ρεκόρ το 2023 αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Το «ορφανό» τέταρτο σενάριο

Το τέταρτο σενάριο το αφήνω κενό. Είναι το άγνωστο όπου οι πολίτες αναμένουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα.

Διότι όλα τα πιο πάνω είναι σενάρια που μπορεί να σκεφτεί ένας απλός πολίτης ο οποίος στο μυαλό του κάνει διάφορες σκέψεις, εκφράζοντας τις, στα πλαίσια του δικαιώματος της έκφρασης του λόγου σε μια δημοκρατική χώρα , η οποία οφείλει να προσφέρει απαντήσεις διαφάνειας ή τουλάχιστον να ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζεται ότι ο τρόπος που δηλώνεται το «Πόθεν Έσχες» , ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και επιτυγχάνει το ζητούμενο που είναι ο έλεγχος αθέμιτου πλουτισμού από την είσοδο στο κοινοβούλιο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μονή Αββακούμ: Νέα αναβολή πήραν οι μοναχοί Νεκτάριος και Πορφύριος - Πότε ορίστηκε η νέα ημερομηνία

• Υπόθεση Ποταμιάς: «Κλειδί» ο 39χρονος από το Καμερούν - Άρχισε να «κελαηδάει» στις Αρχές – Αλλάζει τους ισχυρισμούς του – Βίντεο

• Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για ηλεκτρονικές ταυτότητες σε Κύπριους - Το έξυπνο κίνητρο της Κυβέρνηση για τις πρώτες 100.000

• Μιχάλης Σοφοκλέους: Αποκάλυψε on air φωτογραφία όταν έπαιζε ποδόσφαιρο - «Ήμουν ένα πουλί των Κυπριακών γηπέδων» - Βίντεο

• Κεντρικές Φυλακές: Βρήκαν σπασμένο κινητό στο κελί του ισοβίτη που έκανε podcast – Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έλαβε χρήματα για τη συνέντευξη



Κεντρικές Φυλακές: Βρήκαν σπασμένο κινητό στο κελί του ισοβίτη που έκανε podcast – Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έλαβε χρήματα για τη συνέντευξη

Κεντρικές Φυλακές: Βρήκαν σπασμένο κινητό στο κελί του ισοβίτη που έκανε podcast – Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έλαβε χρήματα για τη συνέντευξη

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τα βίντεο του ισοβίτη που έκανε ανενόχλητος… podcast μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top