Με αφορμή τις πρόσφατες διακοπές στην ηλεκτροδότηση που παρατηρήθηκαν σε κάποιες περιοχές της Κύπρου επικοινωνήσαμε με την ΑΗΚ για να μας εξηγήσει τις αιτίες που προκαλούν βλάβες.
Αξίζει να διευκρινιστεί ότι, οι βλάβες και οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα, αφού για τις προγραμματισμένες διακοπές γίνεται ενημέρωση εκ των προτέρων προς των κόσμο, ενώ οι βλάβες προκύπτουν απρόβλεπτα.
Ταυτόχρονα, ο χρόνος αποκατάστασης της βλάβης εξαρτάται πάντα αναλόγως της περίστασης αφού, μια βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών ή μπορεί να χρειαστεί μερικές ώρες.
Προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση γίνονται καθημερινά για τους πιο κάτω λόγους:
- Αναβάθμιση δικτύου
- Συντήρηση δικτύου
- Νέες επεκτάσεις/παροχές σε υποστατικά που αιτούνται υπόγεια ηλεκτροδότηση
Όταν ένας πελάτης ζητήσει υπόγεια ηλεκτροδότηση του υποστατικού του άρα επέκταση του υπόγειου δικτύου της ΑΗΚ απαιτείται διακοπή ρεύματος στην περιοχή. Ενημερώνονται οι κάτοικοι που θα επηρεαστούν 48 ώρες προηγουμένως, και γίνεται ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας της ΑΗΚ και μέσω της εφαρμογής EAC Mobile App.
Το ThemaOnline επικοινώνησε με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία μίλησε για τις βλάβες που προκύπτουν στο δίκτυο, για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αποκατασταθούν καθώς και για τη σημαντικότητα της συμβολής του κόσμου στο έργο των συνεργείων της ΑΗΚ.
Όπως ανέφερε η κα Παπαδοπούλου, «η Αρχή διαθέτει ένα αξιόπιστο σύστημα το οποίο συνεχώς αναβαθμίζει με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και συντηρεί συνεχώς εξ ου και έχουμε τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.
Οι βλάβες είναι απρόβλεπτα συμβάντα, τα οποία συμβαίνουν σε όλα τα ηλεκτρικά δίκτυα του κόσμου. Είναι καλώδια εκτεθειμένα σε ακραίες καιρικές συνθήκες και όπως σε όλες τις περιπτώσεις όπου εμπλέκεται εξοπλισμός είναι αναμενόμενο να υπάρξουν και βλάβες, ειδικά σε περιπτώσεις παρατεταμένου καύσωνα. Έχουμε 16.500 km εναέρια καλώδια του δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος γι’ αυτό και δεν σταματάμε να κλαδεύουμε και να καθαρίζουμε κάτω από τους μετασχηματιστές μας. Υπάρχουν επίσης 12,000 Km υπόγεια καλώδια στις πόλεις».
Οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρισμού, σημείωσε, «μπορεί να οφείλονται είτε στο ηλεκτρικό δίκτυο είτε σε πρόβλημα στο σύστημα Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην περίπτωση που πρόκειται για βλάβη σε μονάδα παραγωγής, συνέχισε, «εντός 12 με 15 λεπτών η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει, λόγω του ότι μπαίνουν σε λειτουργία οι εφεδρικές μονάδες ταχείας εκκίνησης που έχει η ΑΗΚ γι’ αυτές τις περιπτώσεις».
«Όσον αφορά στις διακοπές που οφείλονται στο ηλεκτρικό δίκτυο, υπάρχουν διάφορα ενδεχόμενα. Μπορεί να αφορά βλάβη σε ένα μεμονωμένο σπίτι, μια καμένη ασφάλεια της ΑΗΚ για παράδειγμα που να κάηκε από μια συσκευή στο σπίτι που είχε πρόβλημα. Επίσης μπορεί να αφορά βλάβη η οποία να επηρεάζει μόνο μια συγκεκριμένη γειτονιά, κάτι το οποίο μπορεί να οφείλεται σε καμένη ασφάλεια σε καλώδιο χαμηλής τάσης. Στις περιπτώσεις που επηρεάζει μεγαλύτερη έκταση, δηλαδή περισσότερες από μια γειτονιές, τότε η βλάβη είναι στο δίκτυο μέσης τάσης, 11000 βολτ», εξήγησε.
«Η βλάβη σε εναέριο δίκτυο, μπορεί να οφείλεται σε πτώση δέντρου ή αντικειμένων λόγω σφοδρών ανέμων και έντονων καιρικών φαινομένων. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν, με το πιο πρόσφατο να έχει συμβεί στο Καϊμακλί. Επίσης, σε ένα άλλο πρόσφατο περιστατικό που έγινε στην περιοχή Hilton στη Λευκωσία, λόγω εργασιών που διεξάγονταν από τρίτους, είχαν αποκοπεί υπόγεια καλώδια της ΑΗΚ, αφήνοντας την περιοχή χωρίς ρεύμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν η ΑΗΚ ενημερωθεί έγκαιρα, το συνεργείο μπορεί να μεταβεί άμεσα στο σημείο του προβλήματος και να επιδιορθώσει τη βλάβη άμεσα. Όμως, στην περίπτωση που η ΑΗΚ δεν ενημερωθεί, το συνεργείο μεταβαίνει στην περιοχή και αναγκαστικά πρέπει να ελέγχει κομμάτι-κομμάτι της γραμμής, ούτως ώστε να μπορέσει να εντοπίσει τη βλάβη. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο», διευκρίνισε η κα Παπαδοπούλου.
Πρόσφατα παρατηρείται και το φαινόμενο έξαρσης κλοπών εναέριων καλωδίων ή/και βανδαλισμών σε Υποσταθμούς Διανομής της ΑΗΚ, είπε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ προσθέτοντας ότι, «επίδοξοι διαρρήκτες αφαιρούν εξοπλισμό από ενεργοποιημένο δίκτυο της ΑΗΚ. Αυτό, εκτός από ποινικό αδίκημα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας, τόσο γι’ αυτούς που αφαιρούν τον εξοπλισμό από το δίκτυο, όσο και για το ευρύτερο κοινό. Επιπρόσθετα, αυτές οι επεμβάσεις στο Δίκτυο της ΑΗΚ πιθανό να προκαλέσουν διακοπή στην ηλεκτροδότηση και ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές των καταναλωτών».
«Είναι σημαντικό σε περιπτώσεις όπου προκύψει βλάβη είτε σε υπόγεια καλώδια από εργασίες που εκτελούνται από εργολάβους είτε σε εναέρια καλώδια για παράδειγμα όπου μεγάλο όχημα κτυπήσει καλώδια της ΑΗΚ, ή μετά από ένα τροχαίο,, να ενημερώνεται έγκαιρα η ΑΗΚ για να μπορούν τα συνεργεία μας να μεταβούν άμεσα στο σημείο και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση. Η πληροφόρηση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάρα πολύ σημαντική και καλούμε τον κόσμο να μας ενημερώνει άμεσα για να μπορεί να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ταλαιπωρία και η δική τους και των ανθρώπων της ΑΗΚ», είπε.
«Η διαδικασία εντοπισμού μιας βλάβης είναι αφού μεταβεί συνεργείο της ΑΗΚ στη περιοχή πρέπει πρώτα να επιθεωρήσει την εναέρια γραμμή για να εντοπίσει το σημείο της ζημιάς. Εάν όμως πρόκειται για υπόγειο δίκτυο, τότε δεν είναι καθόλου εύκολο να εντοπιστεί άμεσα η αιτία και το σημείο της βλάβης (αφού το δίκτυο είναι υπόγειο και μη ορατό) και γι’ αυτό γίνεται τμηματικός έλεγχος κατά μήκος της υπόγειας γραμμής για να εντοπιστεί το σημείο της βλάβης (η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών μηχανημάτων – test van- που ελέγχουν με τάση τμήμα με τμήμα το υπόγειο δίκτυο). Τότε το συνεργείο, όπου υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικής τροφοδοσίας, θα απομονώσει το τμήμα της βλάβης, θα επαναφέρει την ηλεκτροδότηση στους επηρεαζόμενους κατοίκους και ακολούθως θα προχωρήσει στην επιδιόρθωση της βλάβης και στην αντικατάσταση του εξοπλισμού», τόνισε.
«Τα συνεργεία της ΑΗΚ βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή και επιλαμβάνονται τα οποιαδήποτε περιστατικά, ανεξαρτήτως ώρας και καιρικών συνθηκών. Όταν υπάρχει ήπια βροχόπτωση δεν παρουσιάζονται βλάβες στο Δίκτυο της ΑΗΚ. Συνήθως οι βλάβες στο εναέριο δίκτυο προκαλούνται από τους κεραυνούς και τους σφοδρούς ανέμους. Στο δε υπόγειο δίκτυο, είτε από ζημιές στα καλώδια της ΑΗΚ που προκαλούνται από εργολάβους που κάνουν εκσκαφές στην περιοχή είτε από την παρατεταμένη ζέστη σε συνδυασμό με την ψηλή υγρασία», ανέφερε η κα Παπαδοπούλου.
Σε περιπτώσεις τοπικών βλαβών, συνέχισε, «προτρέπουμε τους επηρεαζόμενους να καλούν το 1800 και να αναφέρουν τη βλάβη για να ενημερωθεί το συνεργείο επιφυλακής και να φροντίσει για τη σύντομη αποκατάσταση της».
«Το Τηλεφωνικό Κέντρο της ΑΗΚ 1800 σε περιπτώσεις κακοκαιρίας ή προβλήματος στο Σύστημα Παραγωγής όπου επηρεάζεται μεγάλος αριθμός καταναλωτών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα χιλιάδες εισερχόμενα τηλεφωνήματα. Ως εκ τούτου ζητείται η κατανόηση των καταναλωτών και με υπομονή μπορούν να περιμένουν για να ακούσουν το ηχητικό μήνυμα όπου αναφέρονται όλες οι βλάβες ανά Επαρχία ή να ενημερώνονται μέσω της ιστοσελίδας της ΑΗΚ ή μέσω της δωρεάν εφαρμογής στο κινητό EAC Mobile App, όπου αναγράφονται όλες οι διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας, προγραμματισμένες και μη και ο αναμενόμενος χρόνος αποκατάστασης», καταληκτικά η Χριστίνα Παπαδοπούλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις