ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιες άδειες μπορούν να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι γονείς - Το δικαίωμα σε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας

Ποιες άδειες μπορούν να αξιοποιήσουν οι εργαζόμενοι γονείς - Το δικαίωμα σε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας

Το να είσαι γονέας και πόσο μάλλον εργαζόμενος είναι από τα πιο δύσκολα καθήκοντα που καλείσαι να αναλάβεις και να φέρεις εις πέρας.

Τα παιδιά αποτελούν ένα αστάθμητο παράγοντα στην καθημερινότητα και ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ή να υπολογίσει τις ξαφνικές ανάγκες που θα εμφανιστούν πχ θέματα υγείας κτλ.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι επιρρεπή στις αρρώστιες καθώς δεν έχουν ακόμη ικανό αμυντικό σύστημα. Οι ιοί και τα μικρόβια βρίσκονται παντού στο περιβάλλον και τα παιδιά αναπόφευκτα έρχονται σε επαφή μαζί τους, όσο καλά και αν τα προφυλάξει ένας γονέας και παρόλα τα μέτρα προστασίας που τυχόν λαμβάνει.

Από την άλλη τα σχολικά ωράρια είναι εξίσου ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς γονείς και κυρίως μητέρες.

Υπάρχει άραγε κάποια εργασιακή πολιτική προστασίας για γονείς ή νομοθεσία η οποία να στηρίζει την ισορροπία επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για εργαζόμενους γονείς και φροντιστές;

Η απάντηση είναι ναι. Το 2022 υιοθετήθηκε νέος εναρμονιστικός νόμος που, ανάμεσα σε άλλα, προνοεί και για επίδομα γονικής άδειας, δικαίωμα σε άδεια φροντίδας, απουσία για λόγους ανωτέρας βίας και ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για τους εργαζόμενους γονείς ή τους φροντιστές, με σκοπό την εξισορρόπηση-συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Πρόκειται για ένα σημαντικό δικαίωμα των εργοδοτουμένων γονέων, αφού επιτρέπει τόσο στη μητέρα όσο και στον πατέρα να απουσιάζουν από την εργασία τους με σκοπό τη φροντίδα και ανατροφή του παιδιού τους.

Πάντα σε συνεννόηση με τον εργοδότη ο εργαζόμενος γονέας μπορεί να αξιοποιήσει τέσσερα σημαντικά εργαλεία.

To ΤhemaOnline επικοινώνησε με το τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου αρμόδιο άτομο εξήγησε τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει ένας εργαζόμενος γονέας σε περίπτωση ανάγκης, χωρίς να επηρεαστεί η ετήσια άδεια του.

Γονική άδεια

Ένα από αυτά είναι το επίδομα γονικής άδειας. Ο θεσμός της γονικής άδειας εισάχθηκε στην Κύπρο το 2002, ως αποτέλεσμα της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η γονική άδεια αφορά όλους τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι οκτώ ετών, που έχουν συμπληρώσει συνεχή απασχόληση διάρκειας έξι μηνών στον ίδιο εργοδότη.

Κάθε εργαζόμενος γονέας που έχει παιδί μέχρι οκτώ ετών έχει ατομικό δικαίωμα γονικής άδειας διάρκειας δεκαοκτώ βδομάδων.

Σε διάφορες περιπτώσεις όπως υιοθεσίας, παιδιού με αναπηρία και χήρους ή μονογονείς η διάρκεια της γονικής άδειας επεκτείνεται τόσο σε ηλικιακό κριτήριο όσο και σε εβδομάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανά ημερολογιακό έτος οι εργαζόμενοι γονείς μπορούν να λάβουν γονική άδεια με ελάχιστη διάρκεια μία ημέρα και μέγιστη διάρκεια πέντε βδομάδες.

Οι εργαζόμενοι γονείς μετά από αίτημα τους στον εργοδότη τους δικαιούνται να λάβουν τη γονική άδεια και με ευέλικτους τρόπους που εξυπηρετούν τους ίδιους και τον εργοδότη τους, π.χ. σε μορφή μείωσης των εβδομαδιαίων ημερών εργασίας τους κτλ.

Άδεια Φροντίδας

Ακόμα ένα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιήσει ένας εργαζόμενος γονέας είναι αυτό της άδειας φροντίδας.

Κάθε εργαζόμενος δικαιούται άδεια φροντίδας για άτομο της οικογένειας, χωρίς αποδοχές, διάρκειας πέντε εργάσιμων ημερών ετησίως.

Άδεια Ανωτέρας Βίας

Μια τρίτη διευκόλυνση για εργαζόμενους γονείς που καλύπτεται μέσω νομοθεσίας είναι η άδεια ανωτέρας βίας.

Κάθε εργαζόμενος/η δικαιούται να απουσιάσει από την εργασία του/της χωρίς αποδοχές, επτά εργάσιμες ημέρες ετησίως, για λόγους ανωτέρας βίας που συνδέονται με επείγοντες οικογενειακούς λόγους οι οποίοι αφορούν ασθένεια ή ατύχημα.

Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας

Τέλος ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που παρέχει ο εναρμονιστικός νόμος είναι οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για τους εργαζόμενους γονείς. Κάθε εργαζόμενος γονέας που έχει παιδί ηλικίας μέχρι 8 ετών και κάθε φροντιστής, έχει δικαίωμα να ζητήσει ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας.

«Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας» σημαίνει τη δυνατότητα των εργαζομένων να προσαρμόζουν τη
μορφή απασχόλησής τους, μεταξύ άλλων με τη χρήση ρυθμίσεων τηλεργασίας, ευέλικτου ωραρίου εργασίας ή με την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου εργασίας.

Ωστόσο ο εργοδότης έχει δικαίωμα να αναβάλει ή να απορρίψει το αίτημα για το συγκεκριμένο είδος διευκόλυνσης.

Προϋπόθεση για τα πιο πάνω δικαιώματα, είναι ο εργοδοτούμενος να έχει συμπληρώσει συνεχή απασχόληση διάρκειας έξι μηνών στον ίδιο εργοδότη.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Δίνουν και παίρνουν» τα εχθρικά μηνύματα στο διαδίκτυο – Δέκτες πολλοί Κύπριοι νέοι

• Μονή Αββακούμ: Πλησιάζει η ώρα της εκκλησιαστικής δίκης - Τρεις από τους πέντε μοναχούς στο Συνοδικό - Όλες οι λεπτομέρειες

• Επίθεση σε 64χρονο: Πέρασαν χειροπέδες στην 15χρονη καταζητούμενη – Ανήλικοι και οι δράστες που τον έδειραν και έκλεψαν

• Υπόθεση 70 κιλών ναρκωτικών στη Λεμεσό: Στα χέρια της Αστυνομίας 21χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες

• Κάμαλα Χάρις και επίσημα υποψήφια των Δημοκρατικών: Υπόσχομαι να γίνω πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς

• Έρχονται βροχές μέσα στη ζέστη - Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο



Ζητά αναγνώριση ο Τατάρ για να πάει σε τριμερή - Γυρίζει την πλάτη στα ΗΕ

Ζητά αναγνώριση ο Τατάρ για να πάει σε τριμερή - Γυρίζει την πλάτη στα ΗΕ

Την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και της δήθεν κρατικής υπόστασης των κατεχομένων βάζει μπροστά ο Ερσίν Τατάρ ως προϋπόθεση για να πει <evet> στο κάλεσμα του ΓΓ των ΗΕ για τριμερή συνάντηση τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top