ΠΟΛΙΤΙΚΗ

50 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Η πολιτική ηγεσία εξακολουθεί να παλινδρομεί

50 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Η πολιτική ηγεσία εξακολουθεί να παλινδρομεί

Ο Κυπριακός Ελληνισμός εξακολουθεί να αιμορραγεί 50 ολόκληρα χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Τα πανηγύρια στα κατεχόμενα στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου από τη μία και τα μνημόσυνα των ηρώων μας στις ελεύθερες περιοχές από την άλλη, το βουβό κλάμα των συγγενών των αγνοουμένων και οι θύμησες από τα κατεχόμενα χωριά μας, συνθέτουν για μία ακόμα φορά ένα σκηνικό πόνου και θλίψης, ενώ οι στιγμές που διανύουμε σε σχέση με το κυπριακό, βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, από την τελευταία διάσκεψη το 2017.

Δυστυχώς, το φάντασμα του Κραν Μοντανά επανέρχεται σήμερα επτά χρόνια μετά, με τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου να ερίζουν για το ποιος ευθύνεται για το ναυάγιο, προσφέροντας άλλοθι στην κατοχική Τουρκία και στον σκοτεινό ρόλο της Βρετανίας η οποία προσπαθεί να επιβάλει «ιδέες» μέσω των γνωστών της μεθόδων. Σε όλο αυτό το σκηνικό, η κυπριακή πολιτική ηγεσία παλινδρομεί, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ποτέ σε αυτά τα 50 χρόνια δεν είχε έναν σταθερό προσανατολισμό- μία σταθερή εξωτερική πολιτική.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κ» περιέγραψε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα λάθη της δικής μας πλευράς, λέγοντας πως το μεγαλύτερο λάθος της κυπριακής ηγεσίας ήταν η έλλειψη ξεκάθαρου στόχου.«Ξεκινήσαμε από την Ένωση, περάσαμε στην ανεξαρτησία, μετά εργαζόμασταν για την Ένωση και μετά επιδιώξαμε το ευκταίο που ήταν η ανεξαρτησία. Αντίθετα, η Τουρκία έχει ξεκάθαρους στόχους που εξυπηρετούνταν ανεξαρτήτως της ηγεσίας της».

Αυτή η διαπίστωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτυπώνεται στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή και τη δημοσιοποίηση της επιστολής της Προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, η οποία περιλαμβάνει εισηγήσεις και προτάσεις προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αναφορικά με το κυπριακό. Μια επιστολή, η οποία αποτέλεσε σημείο τριβής ανάμεσα σε προεδρικό και Πινδάρου τόσο για τον τρόπο που επιλέχθηκε να δημοσιοποιηθεί όσο και για τον χρόνο, αλλά και για το περιεχόμενο. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, υιοθετούνται ατεκμηρίωτα επιχειρήματα που προβάλλει μέχρι σήμερα, η άλλη πλευρά.

Η σημερινή κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο εσωτερικό μέτωπο, δεν είναι πρωτοφανής αν σκεφτούμε ότι η μεγαλύτερη κρίση επήλθε το 2004 με το σχέδιο Ανάν, το οποίο κάποιοι πολιτικοί εξακολουθούν να το επικαλούνται και να το επαναφέρουν, μέχρι και σήμερα. Ένα δεύτερο και σημαντικό σημείο είναι η μορφή λύσης του κυπριακού, η ΔΔΟ, με βάση τις αποφάσεις του εθνικού συμβουλίου του 1989, την οποία δεν αποδέχονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η ΕΔΕΚ απορρίπτει τη ΔΔΟ, το ΔΗΚΟ τη δέχεται (με το σωστό περιεχόμενο) και το ΕΛΑΜ επιμένει σε ενιαίο κράτος.

Ενώ βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή του κυπριακού εν αναμονή των αποφάσεων που θα λάβει ο ΓΓ των ΗΕ εάν θα καλέσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ σε μία συνάντηση για τα επόμενα βήματα-που αυτό ίσως γίνει νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο- όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στον «ALPHA», η πολιτική ηγεσία του τόπου εξακολουθεί να παλινδρομεί, μέσα από επικοινωνιακούς τακτικισμούς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Δίνουν και παίρνουν» τα εχθρικά μηνύματα στο διαδίκτυο – Δέκτες πολλοί Κύπριοι νέοι

• Έρχονται βροχές μέσα στη ζέστη - Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο

• Μονή Αββακούμ: Πλησιάζει η ώρα της εκκλησιαστικής δίκης - Τρεις από τους πέντε μοναχούς στο Συνοδικό - Όλες οι λεπτομέρειες



Ζητά αναγνώριση ο Τατάρ για να πάει σε τριμερή - Γυρίζει την πλάτη στα ΗΕ

Ζητά αναγνώριση ο Τατάρ για να πάει σε τριμερή - Γυρίζει την πλάτη στα ΗΕ

Την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και της δήθεν κρατικής υπόστασης των κατεχομένων βάζει μπροστά ο Ερσίν Τατάρ ως προϋπόθεση για να πει <evet> στο κάλεσμα του ΓΓ των ΗΕ για τριμερή συνάντηση τον Σεπτέμβριο, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top