Η Γαλλία ήταν και θα είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο στην πορεία της προς την οικοδόμηση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, βασισμένης σε ένα αποτελεσματικό ομοσπονδιακό μοντέλο, όπου η λήψη αποφάσεων θα κατανέμεται σύμφωνα με την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Salina Grenet-Catalano, στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την Εθνική Ημέρα της Γαλλίας, στην οποία παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η Πρέσβειρα αναγνώρισε επίσης την υποστήριξη της Κύπρου στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στη διευκόλυνση της απομάκρυνσης Γάλλων πολιτών από το Ισραήλ, ενώ ανέδειξε τη διμερή συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της εκπαίδευσης.
Αφού υπενθύμισε τα γεγονότα της 14ης Ιουλίου του 1789 και την Άλωση της φυλακής της Βαστίλης από τον λαό του Παρισιού, η Γαλλίδα Πρέσβειρα απέτισε φόρο τιμής στον ουκρανικό λαό, ο οποίος, όπως είπε, αγωνίζεται για την ελευθερία του από τον Φεβρουάριο του 2022.
«Η Γαλλία παραμένει περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να παράσχει στην Ουκρανία όλη την υποστήριξη που χρειάζεται μακροπρόθεσμα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να νικήσει τον αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί αγωνίζονται για την ελευθερία και την ασφάλειά τους. Αγωνίζονται για την ελευθερία και την ασφάλεια όλων μας, των Ευρωπαίων», τόνισε σχετικά.
Στις 7 Οκτωβρίου 2023, μια άλλη σύγκρουση ξέσπασε στη Μέση Ανατολή, συνέχισε η κ. Grenet-Catalano, προσθέτοντας ότι εννέα και πλέον μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξε η Χαμάς εναντίον Ισραηλινών, από εννέα και πλέον μήνες καταστροφικής σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο παλαιστινιακός πληθυσμός επιβιώνει σε δραματικές συνθήκες, είναι πιο επείγον από ποτέ να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση μια διαρκής κατάπαυση του πυρός, να διασφαλιστεί η προστασία όλων των αμάχων και να καταστεί δυνατή η πλήρης και μαζική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους όσοι έχουν ανάγκη. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή. Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε συγκεκριμένα σε αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε σχετικά.
Πρόσθεσε ότι είναι επίσης ζωτικής σημασίας να υπάρξει αποκλιμάκωση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι εξαιρετικά ανήσυχη από την πρόσφατη ένταση της βίας στην περιοχή αυτή και συμμετέχει ενεργά για να αποτρέψει οποιαδήποτε κλιμάκωση και να προωθήσει μια διπλωματική λύση.
Στο πλαίσιο αυτό, ευχαρίστησε την Κύπρο για τη βοήθεια στην απομάκρυνση περίπου 300 Γάλλων υπηκόων από το Ισραήλ μέσω Λάρνακας τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς και για όλες τις διευκολύνσεις που παρείχε στις γαλλικές δυνάμεις προκειμένου να προετοιμαστούν για μια πιθανή μαζική απομάκρυνση Γάλλων πολιτών εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.
«Αυτή η σύγκρουση επιβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, την εξαιρετικά στρατηγική θέση της Κύπρου. Ο θαλάσσιος διάδρομος Αμάλθεια, ο οποιος δρομολογήθηκε με δική σας πρωτοβουλία, κύριε Πρόεδρε, επέτρεψε τη μεταφορά χιλιάδων τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ως συμπληρωματική διαδρομή των χερσαίων παραδόσεων. Η Γαλλία συνέβαλε σημαντικά στην επιχείρηση αυτή, παρέχοντας το πλοίο στρατιωτικής υποστήριξης Loire, από την αρχή και για αρκετές εβδομάδες. Το Loire πραγματοποίησε 8 δρομολόγια μεταξύ Λάρνακας και της πλωτής προβλήτας και μετέφερε περίπου 800 τόνους βοήθειας», πρόσθεσε σχετικά.
Απέναντι σε πολλαπλές κρίσεις και συγκρούσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις συλλογικά και πρωτίστως ως Ευρωπαίοι, συνέχισε η Γαλλίδα Πρέσβειρα, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ήταν στην πρώτη γραμμή σε πολλές από αυτές τις μάχες και ότι η Γαλλία και η Κύπρος μοιράζονται την ίδια επιθυμία να διασφαλίσουν μια πραγματική ευρωπαϊκή αυτονομία σε όλους τους στρατηγικούς τομείς.
Κάνοντας έναν απολογισμό των διμερών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου κατά τη διάρκεια της θητείας της, η οποία, όπως είπε, φτάνει στο τέλος της, η κ. Grenet-Catalano έδωσε έμφαση στον τομέα της άμυνας, σημειώνοντας ότι η συνεχής δραστηριότητα των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την Κύπρο και πρόσθεσε ότι από τότε που έφτασε στο νησί τον Δεκέμβριο του 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 75 λιμενικές προσεγγίσεις από πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων δύο του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle.
Αναφέρθηκε επίσης στην εκπαίδευση, λέγοντας ότι η γαλλική γλώσσα διδάσκεται πλέον σε όλα τα παιδιά στο δημόσιο λύκειο μέχρι το Απολυτήριο, ενώ το Γαλλοκυπριακό Σχολείο της Λευκωσίας ανθεί και το νέο παράρτημα στη Λεμεσό αναπτύσσεται ραγδαία.
«Κύριε Πρόεδρε, έχουμε επιτύχει τόσα πολλά για την ενίσχυση της διμερούς μας εταιρικής σχέσης κατά τα τελευταία τριάμισι χρόνια από τότε που έφτασα στην Κύπρο. Εσείς προσωπικά παίξατε μεγάλο ρόλο σε αυτή την επιτυχία, ως Υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα ήθελα να αδράξω αυτή την ευκαιρία για να σας ευχαριστήσω γι' αυτό», πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ακολούθως, η κ. Grenet-Catalano εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.
«Δεν χρειάζεται να επαναβεβαιώσουμε την πάγια θέση της Γαλλίας: ήμασταν και θα είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε την Κύπρο, όσο μπορούμε, στην πορεία της προς την οικοδόμηση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης, βασισμένης σε ένα αποτελεσματικό ομοσπονδιακό μοντέλο, όπου η λήψη αποφάσεων θα κατανέμεται σύμφωνα με την αρχή της πολιτικής ισότητας, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Οποιαδήποτε άλλη φόρμουλα θα οδηγούσε σε περισσότερες εντάσεις και διαιρέσεις και δεν θα αποτελούσε λύση», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι από αυτή την άποψη, η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του OHE Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πρόσθεσε ότι, όπως είπε και η κ. Ολγκίν, αυτό μπορεί να απαιτήσει την εξεύρεση νέων μεθόδων εργασίας, καθώς οι προηγούμενες έχουν προφανώς αποτύχει. «Εάν ο Γενικός Γραμματέας αποφασίσει να παρατείνει την αποστολή της για λίγο - πράγμα που ελπίζουμε - ή τουλάχιστον να παραμείνει ο ίδιος δεσμευμένος παρά την απουσία προόδου, αυτή η ευκαιρία για διάλογο που προσφέρεται στα μέρη δεν πρέπει να χαθεί», επεσήμανε.
«Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό το όμορφο νησί και οι άνθρωποί του, είτε είναι ελληνόφωνοι είτε τουρκόφωνοι, αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον από το παρελθόν τους. Συνάντησα και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής τόσους πολλούς εξαίρετους, φιλόξενους και αφοσιωμένους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να ζήσουν μαζί σε μια επανενωμένη χώρα. Εύχομαι να εκπληρωθεί η ελπίδα τους. Αυτό απαιτεί μεγάλη πολιτική βούληση καθώς και τολμηρές κινήσεις από όλους», σημείωσε σχετικά.
Κλείνοντας, η Γαλλίδα Πρέσβειρα είπε ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού που ξεκινούν σε δύο εβδομάδες θα αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία εορτασμού των ολυμπιακών αξιών, μεταξύ των οποίων και η ισότητα, με τους Αγώνες του Παρισιού να περιλαμβάνουν ίσο αριθμό αθλητών και αθλητριών για πρώτη φορά στην ιστορία, ενώ ευχήθηκε επίσης καλή επιτυχία στους Κύπριους αθλητές που συμμετέχουν στους Αγώνες.
«Είμαι σίγουρη ότι, όπως και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θα πάμε "πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά - μαζί" για να ενισχύσουμε τη γαλλοκυπριακή αδελφοσύνη», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις