Η ψυχολογία υποστηρίζει ότι υπάρχουν ορισμένες πτυχές της ζωής που πρέπει να τις κρατάς κρυφές
Θα ξεκινήσουμε με το εξής: Υπάρχει πάντα μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να είσαι «ανοιχτός» και του να μοιράζεσαι υπερβολικά όσα συμβαίνουν στη ζωή σου. Και ναι, το να κρατάς μερικά πράγματα για τον εαυτό σου, δεν έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας ψεύτικης εικόνας, αλλά με το να προστατεύεις τον προσωπικό και ιδιωτικό χώρο σου.
Η ψυχολογία, πάντως, υποστηρίζει ότι όντως υπάρχουν ορισμένες πτυχές της ζωής που πρέπει να τις κρατάς μυστικές. Ίσως έχεις καταλάβει σε τι αναφερόμαστε, αλλά κι αν δεν έχεις, σε αυτό το άρθρο, θα βρεις 6 πράγματα που πρέπει πάντα να κρατάς προσωπικά, βάζοντας υγιή όρια.
- Την οικονομική κατάστασή σου
Τα χρήματα, είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Και σύμφωνα με την ψυχολογία, είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που είναι καλύτερα να τα κρατάς «ιδιωτικά». Το να μοιράζεσαι την οικονομική σου κατάσταση μπορεί να προσκαλέσει περιττές συγκρίσεις, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των σχέσεων, καλλιεργώντας φθόνο ή δυσαρέσκεια.
- Τα μελλοντικά σου σχέδια
Το να μιλάς για τα μελλοντικά σου σχέδια μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την πιθανότητα να τα πετύχεις. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι ψυχολόγοι έχουν μελετήσει εκτενώς. Όταν μοιράζεσαι τους στόχους σου, νιώθεις μια αίσθηση ολοκλήρωσης, ενώ η θετική ανατροφοδότηση που λαμβάνεις, ξεγελάει τον εγκέφαλό σου και τον κάνει να πιστεύει ότι έχεις ήδη πετύχει.
- Τους φόβους σου
Όλοι έχουμε φόβους. Αλλά το να τους μοιραζόμαστε ανοιχτά, μπορεί μερικές φορές να δώσει στους άλλους τον τρόπο για να μας χειραγωγήσουν. Είναι σαν να δίνουμε σε κάποιον το σχέδιο των ανασφαλειών μας. Ενώ είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας και μερικές φορές να ζητάμε υποστήριξη, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να επιλέγουμε με σύνεση με ποιον μοιραζόμαστε αυτούς τους φόβους. Γι' αυτό, πρόσεξε όσα μοιράζεσαι.
- Παρελθόντες δυσαρέσκειες
Οι ψυχολόγοι υποδεικνύουν ότι δεν είναι υγιές να μοιράζεσαι δυσαρέσκειες του παρελθόντος ανοιχτά. Το να μιλάς για αυτές ξανά και ξανά, μπορεί να κρατήσει τις πληγές νωπές και να εμποδίσει τη διαδικασία επούλωσης. Επιπλέον, το να συζητάς διαρκώς για προηγούμενες δυσαρέσκειες μπορεί να σε παρουσιάσει ως ένα άτομο που κρατάει κακίες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις τρέχουσες σχέσεις σου.
- Οικογενειακά θέματα
Η ψυχολογία υποδεικνύει ότι η δημόσια συζήτηση οικογενειακών θεμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση ευαλωτότητας. Είναι σαν να ανοίγεις τις πόρτες του σπιτιού σου για να κρυφοκοιτάξουν όλοι. Κάθε οικογένεια έχει τα πάνω και τα κάτω της, αλλά η αποκάλυψη αυτών των θεμάτων όχι μόνο εισβάλλει στην ιδιωτική ζωή των άλλων μελών της οικογένειας, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα στο μυαλό των άλλων.
- Τις καλές πράξεις
Το να κάνεις καλές πράξεις είναι κάτι υπέροχο. Λέει πολλά για τον χαρακτήρα σου. Ωστόσο, η ψυχολογία υποδεικνύει ότι η συνεχής δημοσιοποίηση των καλών σου πράξεων μπορεί να φανεί «ανειλικρινής». Όταν βοηθάς κάποιον, να το κάνεις επειδή το θέλεις πραγματικά, όχι για αναγνώριση ή έπαινο. Ο αληθινός αλτρουισμός, δεν χρειάζεται κοινό.
ΠΗΓΗ: jenny.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις