ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Υφ.Μετανάστευσης στο «Τ»: Ο γιος του ήρωα Διοικητή μιλά για τα όσα βίωσε στην τραγωδία στο Μαρί

Υφ.Μετανάστευσης στο «Τ»: Ο γιος του ήρωα Διοικητή μιλά για τα όσα βίωσε στην τραγωδία στο Μαρί

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, Δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης, μίλησε για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011 στο Μαρί αλλά και για τα όσα βίωσε μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Η συνέντευξη, σημειώνεται ότι, είχε προγραμματιστεί πριν ο ίδιος αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε, εκείνη την περίοδο είχε ολοκληρώσει την άσκησή του και εργαζόταν ως δικηγόρος, ενώ ανέμενε τον Σεπτέμβριο του 2011 να αρχίσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Όπως εξιστορεί, εκείνη τη Δευτέρα τον ειδοποίησε η μητέρα του ότι κάτι είχε γίνει στη Ναυτική Βάση, ωστόσο δεν γνώριζαν περί τίνος πρόκειται.

«Άρχισα να παίρνω τηλέφωνα στρατιωτικούς, ανθρώπους που πιθανόν να γνώριζαν τι είχε συμβεί».

Μετά από τα πολλά τηλεφωνήματα και μη γνωρίζοντας τι είχε συμβεί, όπως σημείωσε, προσπάθησε να κατευθυνθεί προς το στρατόπεδο, ωστόσο, οι δρόμοι ήταν κλειστοί.

Επιστρέφοντας από τη Ναυτική Βάση, και συνεχίζοντας τα τηλεφωνήματα, στα οποία δεν βρήκε ανταπόκριση, μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ώστε να πληροφορηθεί για το τι έγινε, καθώς κάποιοι τραυματίες είχαν μεταφερθεί εκεί. Σημείωσε ότι «δεν υπήρχε καμιά πληροφόρηση» για τον πατέρα του.

Κανένας δεν άκουγε τον πατέρα μου» - ΤΑ ΝΕΑ

 

Δύο ώρες μετά, όπως σημείωσε, άρχισαν να «ακούγονται» κάποιες φήμες τι οποίες κανείς δεν είχε επιβεβαιώσει ή διαψεύσει και συμπλήρωσε, «είμασταν τις πρώτες ώρες σε άγνοια».

Λίγο μετά τις 6:00 το πρωί της 11 Ιουλίου, ο Νικόλας Ιωαννίδης μαθαίνει από την μητέρα του ότι κάτι είχε συμβεί, αφού η ίδια είχε ακούσει τον κρότο και να νιώσει τη σεισμική δόνηση από την έκρηξη καθώς βρισκόταν στο σπίτι της, στη Λεμεσό.

Ερωτηθείς για το πότε είχε μεταβεί στο στρατόπεδο ο αείμνηστος, Ανδρέας Ιωαννίδης, ανέφερε ότι το μοιραίο πρωινό βρισκόταν σε υπηρεσία ο καλός του φίλος, Κλεάνθης Κλεάνθους ο οποίος επικοινώνησε μαζί του γύρω στις 3:30 τα ξημερώματα και τον ενημέρωσε ότι είχε ξεσπάσει πυρκαγιά.

Τότε, όπως εξιστορεί ο κ. Ιωαννίδης, ο αείμνηστος Διοικητής αμέσως μετέβη στη Ναυτική Βάση για να δει τι συμβαίνει.

Όπως σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης, η πρώτη φορά που κατάλαβε ότι ο πατέρας του ήταν νεκρός ήταν γύρω στις 8:30 το πρωί στο νοσοκομείο όταν είχε ρωτήσει ένα φίλο του, αξιωματικό του ναυτικού ο οποίος βρισκόταν σε υπηρεσία το βράδυ, αν ήξερε κάτι για τον πατέρα του. Αν και ο αξιωματικός δεν του είπε κάτι, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μόνο με τον τρόπο που με κοίταξε, το κατάλαβα».

Η επίσημη ενημέρωση, όπως πρόσθεσε ο Υφυπουργός, έγινε γύρω στις 11:00 το πρωί από τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη, πέντε ώρες μετά το τραγικό συμβάν.

Όπως συμπληρώνει ο κ. Ιωαννίδης, εκείνο το πρωινό είχε δοθεί οδηγία από τον πατέρα του για να μην πλησιάσει κανένας ο οποίος δεν είχε κάποιο καθήκον, εκτός από το προσωπικό της βάσης το οποίο ήταν επιφορτισμένο για την κατάσβεση της φωτιάς στα πέριξ του σημείου αποθήκευσης των εμπορευματοκιβωτίων για να μην επεκταθεί η φωτιά στην υπόλοιπη Βάση. Συμπλήρωσε πως, «η μεγαλύτερη έγνοια του πατέρα μου ήταν να μην πάθουν κάτι οι υφιστάμενοί του».

Ο κ. Ιωαννίδης περιγράφοντας τα όσα βίωσε μετά τον θάνατο του πατέρα του ανέφερε χαρακτηριστικά, «χάνεις γη κάτω από τα πόδια σου, δεν ξέρεις τι να κάνεις και προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο» και προσθέτει, «έπρεπε να διαχειριστούμε καταστάσεις για το τι έλεγαν και για το ποιος φταίει»

Επιπρόσθετα σημείωσε πως, «μέσα από την θλίψη μας προσπαθήσαμε να περάσουμε κάποια μηνύματα ώστε ο χαμός αυτών των ανθρώπων να γίνει η αφορμή για να διορθωθούν κακώς έχοντα, να στηλιτεύσουμε καταστάσεις ώστε να μην είναι απλά μια τραγωδία στην οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 62».

Ερωτηθείς αν έχουν αλλάξει κάποιες καταστάσεις προς το καλύτερο μετά την τραγωδία στο Μαρί ανέφερε ότι, «έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση».

Στην ερώτηση αν ο ίδιος νιώθει δικαιωμένος από την απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι, «το δικαστήριο ενεργεί με τα τεκμήρια έχει ενώπιον του για να αποφασίσει» και πρόσθεσε, «με βάση τα όσα είχε ενώπιον του έκανε αυτό που έπρεπε, το ζήτημα ήταν κατά την ανακριτική διαδικασία, ίσως κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα».

Ο κ. Ιωαννίδης έστειλε το δικό του μήνυμα: «Ευχαριστώ όλους τους πολίτες οι οποίοι στάθηκαν δίπλα μας και μας στήριξαν και αυτό δείχνει ότι η κυπριακή κοινωνία έχει συνοχή και υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών».

Δέκα χρόνια από την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top