ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μαρί μιλούν στο «Τ» για όλα όσα βίωσαν – Στέλνουν τα δικά τους μηνύματα - «Για εμας είναι σαν να έγινε χθες»

Συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μαρί μιλούν στο «Τ» για όλα όσα βίωσαν – Στέλνουν τα δικά τους μηνύματα - «Για εμας είναι σαν να έγινε χθες»

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Ιουλίου 2011. Εκείνο το μαύρο πρωινό σείστηκε η Κύπρος και ένα μαύρο «μανιτάρι» σκέπασε τον ουρανό.

Στις 04.00 το πρωί, πυρκαγιά ξεσπά, για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα, σε δύο εμπορευματοκιβώτια, με εκρηκτικές ύλες στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.

Όλη η Κύπρος ξυπνά στο σκοτάδι, χωρίς ρεύμα χωρίς να γνωρίζει τι έχει συμβεί.

Τα 98 εμπορευματοκιβώτια είχαν κατασχεθεί, δυόμιση χρόνια προηγουμένως από πλοίο που κατευθυνόταν προς τη Συρία

Στο ThemaOnline μίλησαν συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάρι οι οποίοι διηγήθηκαν τα όσα βιώσαν το μοιραίο πρωινό της Δευτέρας 11 Ιουλίου 2011 και το πως έμαθαν για τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων, δίνοντας τα δικά τους μηνύματα.

Συγκεκριμένα, την δική τους ιστορία διηγήθηκαν ο πατέρας του ήρωα Παναγιώτη Θεοφίλου, Μιχάλης, η σύζυγος του ήρωα Αρχικελευστή, Κλεάνθη Κλεάνθους. Κάτια και η σύζυγος του ήρωα ΈΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους, Μαρία.

Συγκεκριμένα, ο πατέρας του ήρωα Παναγιώτη Θεοφίλου, Μιχάλης Θεοφίλου, ανέφερε ότι, όταν συνέβη η τραγωδία στο Μαρί, εργαζόταν και ο ίδιος ως μέλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Επαρχία Λάρνακας και γνώριζε ότι γιος του εργαζόταν το προηγούμενο βράδυ στην ΕΜΑΚ.

Το πρωί της Δευτέρας, γύρω στις 6:30, όπως σημείωσε, επικοινώνησαν με τον ίδιο, και τον ενημέρωσαν από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Λάρνακας ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί επειδή υπήρχε επεισόδιο στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού.

Όπως σημείωσε, αντιλήφθηκε νωρίς ότι κάτι κακό συνέβαινε διότι οι συνάδελφοι του στον Πυροσβεστικό Σταθμό, δεν τον προσέγγιζαν και το τηλέφωνο του Παναγιώτη δεν λειτουργούσε, καθώς, όπως σημείωσε, ποτέ δεν ήταν κλειστό.

Ο ίδιος, όπως εξιστορεί, μετέβη στη Ναυτική Βάση και έμαθε για την τραγωδία που διαδραματίστηκε και τον χαμό του γιου του.

Καταληκτικά ο κ. Θεοφίλου ανέφερε ότι αν και έχουν περάσει 13 χρόνια από την τραγωδία και συμπλήρωσε πως «για μας είναι σαν να έγινε χθες».

«Ένα γιο που τον είχα έχασα τον με αυτό τον άδικο τρόπο, όποτε έρχονται αυτές οι μέρες δεν νιώθουμε καλά», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν νιώθει δικαιωμένος με την δικαιοσύνη ανέφερε ότι, «κάποιοι καταδικάστηκαν, κάποιοι αθωώθηκαν και αυτά τα πράγματα καταδεικνύουν ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη» και κατέληξε λέγοντας ότι, «σαν οικογένεια έχουμε υποστεί αυτό το πλήγμα».

Την δική της ιστορία για το πως βίωσε την τραγωδία στο Μαρί αλλά και τον θάνατο του συζύγου της, εξιστόρησε, η Κάτια Κλεάνθους.

Η κ. Κλεάνθους μίλησε με λόγια θαυμασμού και αγάπης για τον αείμνηστο Αρχικελευστή, Κλεάνθη Κλεάνθους.

Συγκεκριμένα όπως σημείωσε, ο άτυχος Αρχικελευστής το Σάββατο 9 Ιουλίου είχε δεχθεί ένα τηλεφώνημα από ένα καλό του συνάδελφο ώστε να ανταλλάξουν υπηρεσία κι έτσι ο Κλεάνθης Κλεάνθους βρισκόταν το μοιραίο πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση.

«Η αντίδραση μου δεν ήταν και η καλύτερη» (για την αλλαγή της υπηρεσίας), σημειώνει η κ. Κλεάνθους διότι είχαν ειλημμένη υποχρέωση την Κυριακή 10 Ιουλίου.

Κατά την διάρκεια της ημέρας, όπως σημειώνει, είχαν συνομιλήσει στο τηλέφωνο, με τον ήρωα Αρχικελευστή, δύο φορές. Παράλληλα ο Κλεάνθης Κλεάνθους είχε συνομιλήσει με τα δύο του παιδιά, ενώ η τελευταία επικοινωνία που είχε με την οικογένεια του, ήταν με την κόρη του τα χαράματα της Δευτέρας η οποία τότε βρισκόταν στο τελευταίο έτος των σπουδών της.

Η κ. Κλεάνθους θυμάται την μοιραία εκείνη Δευτέρα που της άλλαξε για πάντα τη ζωή. Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα μας, είχε ξυπνήσει από τον θόρυβο που είχε προκαλέσει η έκρηξη, αφού το σπίτι της απέχει μόλις 20 λεπτά από τη Ναυτική Βάση, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε διακοπή ρεύματος.

Παράλληλα όπως μας ανέφερε, ο πατέρας της είχε επικοινωνήσει με την ίδια και της είχε αναφέρει ότι κάτι κακό είχε συμβεί στο Μαρί κι έτσι πήρε τον δρόμο για τη Ναυτική Βάση αφού ο σύζυγος της δεν απαντούσε στις κλήσεις της.

«Ντύθηκα βιαστικά και ξεκίνησα για να πάω στη Ναυτική Βάση» και συμπληρώνει, «μια απίστευτη θέα συνάντησα στον δρόμο μου, ένας ουρανός που “έκλεγε” και προμήνυε το κακό που θα είχαμε αντιληφθεί ότι έγινε».

Στη διαδρομή έβλεπε πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα και ταυτόχρονα προσπαθούσε να επικοινωνήσει τόσο με τον ίδιο όσο και με συναδέλφους του, χωρίς ωστόσο να παίρνει απάντηση.

Στα μισά του δρόμου προς τη Ναυτική Βάση σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατέρα του άτυχου Κλεάνθους, ο ίδιος την έπεισε ότι θα έπρεπε να επιστρέψει στο σπίτι της αφού κάτι κακό έγινε και θα ήταν επικίνδυνο να μεταβεί εκεί.

Όπως συνέχισε η κ. Κλεάνθους μετά από τις αποτυχημένες προσπάθειες να επικοινωνήσει με τον σύζυγο της, μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού ώστε να μάθει κάτι «γινόταν πανικός στο νοσοκομείο, έτρεχα πίσω από ασθενοφόρα, ρωτούσα όσους ήταν εκεί».

Μετά από αρκετή ώρα της ανέφεραν ότι είχε διακομισθεί και είχε εισαχθεί στο χειρουργείο κάποιος τραυματίας από τη Ναυτική Βάση, ο οποίος εν τέλει ήταν ο άτυχος εθνοφρουρός, Αντώνης Χαραλάμπους ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον Κλεάνθους στο αυτοκίνητο το μοιραίο πρωινό της 11ης Ιουλίου.

«Ένας πανικός, ένα τηλέφωνο που δεν σταματούσε, η κόρη μου που προσπαθούσε απεγνωσμένα να επικοινωνήσει με τον πατέρας της» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «προσπαθούσα να προστατεύσω τα παιδιά μου».

«Ήταν και θα παραμείνει η χειρότερη μέρα της ζωής μου», δήλωσε φανερά συγκινημένη η Κάτια Κλεάνθους και σημειώνει ότι «κάθε φορά που φέρνω στη μνήμη μου την 11η Ιουλίου 2011, ζω από την αρχή το δράμα που έζησα τότε».

Επιπρόσθετα η κ. Κλεάνθους εξιστορώντας τα όσα διαδραματίστηκαν το μαύρο πρωινό, ανέφερε ότι μετά από πολλές ώρες αναμονής και ταλαιπωρίας στο νοσοκομείο, οι υπεύθυνοι είπαν στους συγγενείς οι οποίοι δεν γνώριζαν για την τύχη των δικών τους να μπουν σε μια αίθουσα για να ξεκουραστούν.

«Ξεκίνησα να καταλαβαίνω ότι κάτι συμβαίνει» μέχρι που συνάντησε τον Νικόλα Ιωαννίδη, ο οποίος της ανέφερε ότι ο πατέρας του είχε σκοτωθεί και τότε προσθέτει, «είπα στον εαυτό μου, αφού πέθανε ο Ανδρέας (Ιωαννίδης) αποκλείεται ο Κλεάνθης να είναι ζωντανός».

Η επιβεβαίωση για τον θάνατο του Κλεάνθη Κλεάνθους ήρθε στην διαδρομή για το σπίτι της, όταν της είχε τηλεφωνήσει ο Ευθύμιος Δίπλαρος και της είχε αναφέρει ότι ο Κλεάνθης Κλεάνθους ήταν νεκρός.

Καθώς εξιστορούσε την δική της ιστορία η Κάτια Κλεάνθους σημειώνει πως «η μεγαλύτερη πληγή είναι δική μας κι όσο περνά ο καιρός η απουσία γίνεται πιο μεγάλη» και πρόσθεσε ότι «δεν το ξεπερνάς ποτέ, είναι ένα ηφαίστειο που σιγοβράζει μέχρι να βρεθεί μια σπίθα για να έρθει στην επιφάνεια».

Η μεγαλύτερη πικρία, όπως σημείωσε, «είναι ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη» και θυμήθηκε ότι η Πόπη Χριστοφόρου (μητέρα των δίδυμων εθνοφρορών) είχε πει πως: «είναι άλλο να πεθαίνεις για την πατρίδα και άλλο η πατρίδα να σε σκοτώνει».

Καταληκτικά, η κ. Κλεάνθους δήλωσε φανερά συγκινημένη έστειλε το δικό της μήνυμα αναφέροντας χαρακτηριστικά, «μακάρι να μην γινόταν και να μην ξαναγίνει τέτοιο κακό στον τόπο μας και να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα και να κάνουμε ήρωες εν καιρό ειρήνης».

Στην ιστοσελίδα μας μίλησε για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου και τον ήρωα Κελευστή, Μιχάλη Ηρακλέους, η σύζυγος του Μαρία Ηρακλέους.

Όπως ανέφερε, ο σύζυγος της όπως και οι περισσότεροι ήρωες του Μαρί που βρίσκονταν στην υπηρεσία το μοιραίο πρωινό, είχαν προβεί σε αλλαγή της υπηρεσίας τους και γι’ αυτό βρίσκονταν στη Ναυτική Βάση.

Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Ηρακλέους είχε ανταλλάξει υπηρεσία διότι ο γιος του θα απολυόταν από το στρατό και θα έφευγαν οικογενειακώς για διακοπές στις 12 Ιουλίου.

«Δυστυχώς αντί να φεύγαμε για διακοπές πήγαμε στο νεκροτομείο για αναγνώριση», σημείωσε και πρόσθεσε, «βιώσαμε μια εφιαλτική εμπειρία την οποία δεν χωράει το ανθρώπινο μυαλό».

Η Μαρία Ηρακλέους εξιστόρησε τα δικά της βιώματα για την τραγική εκείνη Δευτέρα της 11ης Ιουλίου 2011.

Η ίδια είχε δεχθεί τηλεφώνημα από την μητέρα της, η οποία είχε δει στις ειδήσεις ότι είχε γίνει ισχυρή έκρηξη στη Ναυτική Βάση και άμεσα μαζί με τον γιο της πήρε τον δρόμο για το Μαρί ώστε να δουν τι έγινε.

Όπως σημείωσε, όταν έφτασαν κοντά στη Ναυτική Βάση, υπήρχαν αστυνομικά μπλόκα τα οποία δεν τους είχαν αφήσει να προσεγγίσουν πιο κοντά στο σημείο διότι οι αρχές ανησυχούσαν για δεύτερη έκρηξη.

Τότε η Μαρία Ηρακλέους μαζί με τον γιο της περπάτησαν για περίπου 45 λεπτά με τα πόδια, μέσα από τα χωράφια ώστε να φτάσουν στην είσοδο της Ναυτικής Βάσης.

Στον χώρο έξω από τη Ναυτική Βάση συνάντησαν ένα συνάδελφο του Μιχάλη Ηρακλέους και τον ρώτησαν αν γνώριζε που βρίσκεται ο Κελευστής και κατά τη συζήτηση κατάλαβαν ότι γνώριζε αλλά δεν ήθελε να απαντήσει.

«Περιμέναμε από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 11:00 έξω από τη Ναυτική Βάση και μετά μας είπαν να μεταβούμε στο νοσοκομείο όπου θα ανακοίνωναν τους τραυματίες και τους νεκρούς», σημείωσε η Μαρία Ηρακλέους η οποία ανέφερε ότι στο νοσοκομείο περίμεναν ενημέρωση μέχρι τις 15:00 το απόγευμα όπου έμαθαν ότι ο δικός τους άνθρωπος δεν βρισκόταν ανάμεσα στους τραυματίες.

Μόλις έμαθαν ότι ο Μιχάλης Ηρακλέους ήταν νεκρός μετέβησαν στο σπίτι του και τότε «άρχισε ο εφιάλτης, εγώ βρισκόμουν σε κατάσταση σοκ», περιγράφει η Μαρία Ηρακλέους ενώ συμπληρώνει ότι «μετά άρχισαν οι διαδηλώσεις από χιλιάδες πολίτες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ώστε να παραιτηθεί ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και μπορέσαμε να πενθήσουμε».

Για τρεις ολόκληρους μήνες, κάθε βράδυ πήγαιναν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ενώ μετά όπως σημειώνει, είχαν συναντήσεις με το Νομικό, Πόλυ Πολυβίου ο οποίος διορίστηκε ως μονομελής ερευνητική επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την έκρηξη στο Μαρί.

«Γενικά η ζωή μου μετά από εκείνη τη Μαύρη Δευτέρα ήταν για τουλάχιστον δύο χρόνια στο πήγαινε έλα σε δικηγόρους, εισαγγελείς, δικαστήρια, διαδηλώσεις και συγγραφή επιστολών στις οποίες ζητούσα δικαίωση», σημείωσε και πρόσθεσε πως, «όλες αυτές οι διαδικασίες για δικαίωση δεν μας άφησαν να πενθήσουμε και να θρηνήσουμε τους δικούς μας ανθρώπους».

Η Μαρία Ηρακλέους συμπλήρωσε ότι «δεν υπήρξε δικαίωση, δεν δικαιωθήκαμε καθόλου» και εξήγησε ότι «είχαν προστατεύσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι κατείχαν εξουσία ενώ όσοι καταδικάστηκαν έμειναν στο κελί για ελάχιστο χρόνο».

Καταληκτικά ανέφερε ότι «κάθε χρόνο στις 11 Ιουλίου πηγαίνουμε στον χώρο όπου έγινε η έκρηξη και τελούμε το μνημόσυνο στο εκκλησάκι που κτίστηκε στη Ναυτική Βάση και βιώνουμε ξανά τις δύσκολες στιγμές και ξυπνούν οι κακές αναμνήσεις», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top