ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θες να πάρεις το σκυλάκι σου για μπάνιο; Αυτές είναι οι 7 dog-friendly παραλίες - Οι σοβαρές ελλείψεις και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Θες να πάρεις το σκυλάκι σου για μπάνιο; Αυτές είναι οι 7 dog-friendly παραλίες - Οι σοβαρές ελλείψεις και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Ανυποχώρητος συνεχίζει ο καύσωνας στην Κύπρο, με τους πολίτες να «τρέχουν» στις παραλίες για να δροσιστούν. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι φιλόζωοι που θέλουν να πάρουν το σκυλάκι τους μαζί τους, ώστε να δροσιστεί και αυτό αλλά και για παρέα.

Για όσους ιδιοκτήτες ενδιαφέρονται και θέλουν να πάρουν το σκυλάκι τους για μπάνιο, στην Κύπρο λειτουργούν συνολικά επτά παραλίες για σκύλους. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο στην επαρχία Πάφου, δύο στην επαρχία Λεμεσού και από μια στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Λευκωσία

Η παραλία των σκύλων στην Επαρχία Λευκωσίας βρίσκεται στην Στερατζιά στον Κάτω Πύργο Τυλληρίας.

Λάρνακα

Η παραλία Κασιάνες (Spyros Beach) βρίσκεται νότια του αεροδρομίου Λάρνακας και έχει καθοριστεί ως παραλία για σκύλους.

Αμμόχωστος

Η παραλία για σκύλους στην Αμμόχωστο είναι η παραλία Γλυκύ Νερό Α΄ στο Παραλίμνι, κοντά στην περιοχή Κάππαρη.

Λεμεσός

Στη Λεμεσό υπάρχουν δύο παραλίες για σκύλους.

Η μια πρόκειται για την παραλία 6, στην τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α. στο Μοναγρούλλι. Η δεύτερη παραλία βρίσκεται στην τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου.

Πάφος

Στην Πάφο υπάρχουν δύο παραλίες για σκύλους.

Η μια βρίσκεται βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, στις εκβολές του ποταμού Έζουσα στην Αχέλεια και η μια στην περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια στο Νέο Χωριό Πάφου.

Σωρεία ελλείψεων στις παραλίες σκύλων

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο τέως Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών Λοΐζος Λοΐζου ανέφερε ότι οι παραλίες σκύλων δεν έχουν σχέδιο χρήσης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν διευκολύνσεις όπως ομπρέλες, κρεβατάκια, χώροι σκίασης, παροχή πόσιμο νερού καθώς και… κάδοι.

«Στον Δήμο Παραλιμνίου μόνο υπάρχουν ομπρέλες και κρεβατάκια. Σε κάποιες υπάρχουν κάδοι, όπως για παράδειγμα στο Παραλίμνι στην περιοχή Κάππαρη, αλλά όχι σε όλες», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, η καθαριότητα των παραλιών σκύλων είναι αρμοδιότητα της κάθε Τοπικής Αρχής στην οποία εμπίπτει ενώ τόνισε ότι σε όποια παραλία δεν υπάρχει σχέδιο χρήσης, έχει το δικαίωμα ο ιδιοκτήτης του σκύλου να πάει τον σκύλο του.

«Υπάρχουν οι συγκεκριμένες παραλίες σκύλων όμως η νομοθεσία προνοεί ότι σε χώρους όπου δεν είναι οργανωμένες παραλίες, μπορούν να πάνε τα σκυλιά βόλτα. Ακόμα και σε παράλιες με σχέδιο χρήσης, αν ένα τυφλό άτομο ή οποιοδήποτε άτομο ΑμεΑ έχει σκύλο συνοδό, τότε μπορεί να πάει μαζί με τον ιδιοκτήτη του στην παραλία, αρκεί να υπάρχει βεβαίωση από τον ιδιοκτήτη. Αυτό όμως δεν υπάρχει στην Κύπρο», επεσήμανε.

Πρόβλημα και με τις ταμπέλες

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στα είδη παραλιών που υπάρχουν και τις διαφορές τους με τις παραλίες των σκύλων.

«Υπάρχουν παραλίες με σημαδούρες όπου κάνει μπάνιο ο κόσμος. Αυτές είναι οι παραλίες λουόμενων. Επίσης υπάρχουν οι οργανωμένες παραλίες με σημαδούρες και ομπρέλες. Όταν δεν ανήκει σε μια από αυτές τις 2 κατηγορίες, τότε πρόκειται για απλή παραλία ενώ ξεχωριστές είναι οι παραλίες για σκύλους», εξήγησε, προσθέτοντας ότι οι παράλιες λουόμενων και οι οργανωμένες έχουν ημερομηνίες λειτουργίας από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Εκτός αυτούς τους μήνες, δικαιούσαι να πάρεις τον σκύλο σου σε αυτές τις παραλίες νοουμένου ότι έχεις χαρτιά. Το καλοκαίρι το παίρνεις στην παραλία των σκύλων όπου δικαιούσαι», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν υπάρχουν ταμπέλες που να υποδεικνύουν το είδος της παραλίας.

«Το πρόβλημα είναι όταν πιάνεις τον σκύλο σου και τον παίρνεις σε παραλία, μετά ανακαλύπτεις ότι ήταν παραλία λουόμενων επειδή δεν έχουν ταμπέλα. Πρέπει να υπάρχουν ταμπέλες», είπε καταληκτικά.

Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Σημειώνεται ότι, με βάση την νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες των σκύλων θα πρέπει να τηρούν τον περί Σκύλων νόμο. Συγκεκριμένα

- Οι σκύλοι που κυκλοφορούν στην παραλία πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι, εμβολιασμένοι άρα οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν μαζί τους τα σχετικά πιστοποιητικά/βιβλιάριο υγείας/άδεια κατοχής.

- Για λόγους ασφαλείας οι σκύλοι πρέπει να είναι δεμένοι όταν βρίσκονται στην παραλία και τα επιθετικά είδη σκύλων να φέρουν φίμωτρο. Οπότε όταν οι σκύλοι δεν είναι μέσα στη θάλασσα, θα είναι δεμένοι με λουρί.

- Οι ιδιοκτήτες των σκύλων οφείλουν να καθαρίζουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους και να τους αποτρέπουν να αφοδεύουν μέσα στην θάλασσα (συλλογή και απομάκρυνση ακαθαρσιών).

Σημειώνεται ότι η παραβίαση των πιο πάνω κανονισμών συνεπάγεται επιβολή προστίμου στο συνοδό του σκύλου από την Τοπική Αρχή.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μίμης Πλέσσας: Δέκα τραγούδια που έγραψαν ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο - Δείτε βίντεο

• Άγριος καυγάς στο ΓΝ Λευκωσίας - Πολίτης επιτέθηκε σε γιατρό και νοσηλευτές

• Στο νοσοκομείο παιδάκι μετά από φωτιά στη Λάρνακα - Εκκενώθηκε πολυκατοικία

• Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»: Τι μας φέρνει ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα - Θα δούμε βροχές;

• Ψάχνεις δουλειά; Μάθε πώς μπορείς να γίνεις επαγγελματίας οδηγός ταξί

• Πότε μια επιχείρηση δικαιούται να απασχολήσει προσωπικό από τρίτες χώρες - Το ποσοστό μακροχρόνιων Κυπρίων ανέργων

• Χριστίνα Παυλίδου: Ραγίζει καρδιές η ανάρτηση της για τη μητέρα της



LIVE: Σοβαρή επίθεση στο Ιράν ετοιμάζει το Ισραήλ - Δολοφονήθηκε  πιθανός διάδοχος του Νασράλα

LIVE: Σοβαρή επίθεση στο Ιράν ετοιμάζει το Ισραήλ - Δολοφονήθηκε πιθανός διάδοχος του Νασράλα

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να επιτίθεται σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανο, αλλά και Συρία, την στιγμή που αναζητά την απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top