Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν – Πακιστάν που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στην Αστάνα.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ankara Anatolia μεταδίδει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ και ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ συναντήθηκαν χθες στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, με την ευκαιρία του 24ου Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών της SCO και στην τριμερή σύνοδο συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν και αξιολογήθηκαν περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα όπως "η Γάζα, η Κύπρος, το Κασμίρ και η ισλαμοφοβία".
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στη σύνοδο κορυφής αποφασίστηκε να μεταφερθεί η διαδικασία της τριμερούς συνεργασίας, η οποία προηγουμένως πραγματοποιούσε συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κοινοβουλίων και Υπουργών Εξωτερικών, σε επίπεδο ηγετών και επιβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση για την ανάπτυξη των ευκαιριών συνεργασίας μεταξύ των τριών φιλικών και αδελφών χωρών.
«Συμφωνήθηκε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν-Πακιστάν θα συμβάλει στην ευημερία των λαών των τριών χωρών, καθώς και θα υπηρετήσει την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα». Στην ανακοίνωση τονίστηκε η υποστήριξη των τριών χωρών για την παροχή προτεραιότητας στην επίλυση των συγκρούσεων μέσω του διαλόγου μεταξύ των αρμόδιων χωρών με την τήρηση των αρχών του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
Η ανακοίνωση καταλήγει με την αναφορά ότι επαναβεβαιώθηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών για την καταπολέμηση των διακρατικών απειλών, ιδίως της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, και η κοινή αποφασιστικότητα στο θέμα αυτό. Αποφασίστηκε ότι οι επόμενες συναντήσεις της διαδικασίας τριμερούς συνεργασίας θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν το επόμενο διάστημα.
Πολύ θετική και εποικοδομητική η συνάντηση με Αλίεφ, λέει ο Τατάρ
Πολύ θετική και εποικοδομητική χαρακτήρισε την συνάντησή του σήμερα με τον Αζέρο Πρόεδρο ο Ερσίν Τατάρ.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις στον ανταποκριτή του τ/κ «πρακτορείου ειδήσεων», για την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Ιλχάμ Αλίεφ στην Σούσα, όπου αύριο αρχίζει η άτυπη σύνοδος των χωρών μελών του ΟΤΚ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι υπογράμμισε στον κ. Αλίεφ την εξαιρετική σημασία που έχει να είναι η «τδβκ» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - στην οικογενειακή φωτογραφία της συνόδου και ο ίδιος να μιλήσει σε αυτή.
Συζήτησαν, είπε, πολλά θέματα, ιδιαίτερα την ανάπτυξη των «αμοιβαίων σχέσεων» λέγοντας ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν αποδίδει μεγάλη σημασία και υποστήριξη στο ψευδοκράτος. Ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η υποστήριξη θα εξαπλωθεί και σε άλλα τουρκικά κράτη με την πάροδο του χρόνου.
Είναι σημαντική, συνέχισε, η στήριξη στο να εκπροσωπείται το ψευδοκράτος στη διεθνή κοινότητα κι επέστησε την προσοχή στη σημασία της τουρκικής ενότητας η οποία θα γίνει σταδιακά ισχυρότερη, όπως είπε.
Γκιούλ: Το θετικό κλίμα Τουρκίας-Ελλάδας θα συμβάλει για λύση στην Κύπρο
Την άποψη ότι το θετικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας θα συμβάλει στην εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης, βιώσιμης και αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στην Κύπρο, δήλωσε ο 11ος Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ στην 28η Σύνοδο Στρογγυλής Τραπέζης που διοργάνωσε το περιοδικό Economist στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρονται στην ομιλία του κ. Γκιούλ που, μεταξύ άλλων, είπε ότι τα αποτελέσματα της επίλυσης του Κυπριακού θα είναι πολύ πιο ευεργετικά από ό,τι περιμένουμε.
Τις τελευταίες ημέρες, συνέχισε, υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. «Το θετικό αυτό κλίμα θα συμβάλει στην εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί».
«Πάνω απ' όλα, αυτή η λύση θα φέρει ευημερία και πλούτο σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Δεν πρέπει να χάσουμε από τα μάτια μας αυτή τη στρατηγική προοπτική», ανέφερε. Η θερμή ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει στην επίλυση πολλών προβληματικών θεμάτων, από τον ενεργειακό εφοδιασμό μέχρι την περιφερειακή ασφάλεια και τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Γκιούλ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις