ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έπεσαν οι τόνοι στο εθνικό συμβούλιο - Δρομολόγηση συγκεκριμένων κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο

Έπεσαν οι τόνοι στο εθνικό συμβούλιο - Δρομολόγηση συγκεκριμένων κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο

Μία από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου η σημερινή, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το φως των προκαταρκτικών εκθέσεων του ΓΓ των ΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και λίγες μέρες πριν την ετοιμασία της έκθεσης Ολγκίν, η οποία σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, αναμένεται στις 10 Ιουλίου.

Το κλίμα εντός του εθνικού συμβουλίου ήταν δημιουργικό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του: «Να παραμείνουμε συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, να είναι ξεκάθαρη η θέση μας αναφορικά με τη χρησιμοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες ως τη βάση για διαπραγμάτευση όταν αυτή ξεκινήσει διαφυλάσσοντας το διαπραγματευτικό κεκτημένο και τρίτο, να καταβληθεί προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας, στο επίκεντρο της οποίας να είναι οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, στη βάση πρότασης την οποία έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ, τον Δεκέμβρη του 2020».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως βρισκόμαστε σε κρισιμότατο σημείο και η ανησυχία μας δεν παύει από το να είναι έντονη και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει αδιέξοδο, έχει να κάνει με την κατάσταση στη νεκρή και με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έχει να κάνει με τους κινδύνους που δεν μπορούν να αγνοηθούν, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία πάντοτε εκμεταλλεύεται τέτοιες περιόδους διαπραγματευτικού τέλματος, είτε για νέα τετελεσμένα, είτε για να διοχετεύσει ακόμα περισσότερο τη δική ανεπαίσχυντη ρητορική. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, η μόνη λύση, είναι η λύση στο πλαίσιο των ΗΕ και στην ΔΔΟ με πολιτική ισότητα στο σημείο που διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά.

Η κυρία Δημητρίου έκανε λόγο για δρομολόγηση συγκεκριμένων κινήσεων, σε διπλωματικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως ανέφερε η Αννίτα Δημητρίου, αναφέρθηκε σε κάποιες πρωτοβουλίες, εισηγήσεις και βήματα που θα πρέπει να γίνουν, ενώ από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ κατέθεσε δικές του πρωτοβουλίες. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, χρειάζεται σύγκληση και εντατικοποίηση κινήσεων προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να χάνουμε περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του εθνικού συμβουλίου εκτός από τις συναντήσεις που είχε με τον ΓΓ των ΗΕ και με την κ. Ολγκίν και για τον διαρκή συντονισμό τόσο με την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και με την ΕΕ προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ θα παραδώσει την έκθεσή της στον Αντόνιο Γκουτέρες στις 10 Ιουλίου ενώ στις 11 Ιουλίου θα γίνει μία άτυπη ενημέρωση του ΣΑ των ΗΕ. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο ΓΓ θα μελετήσει την έκθεση της προσωπικής απεσταλμένης και ακολούθως θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έξαρση κρουσμάτων Covid: Ποια ηλικία έχει την υψηλότερη αθροιστική επίπτωση; Aπαντά ο Καραγιάννης

Βρετανίδα κατάγγειλε τον βιασμό της στην Αγία Νάπα - Οι ισχυρισμοί της 18χρονης και η κατάθεση του υπόπτου

Ζητά ονόματα από την Αννίτα ο Κρις Τριανταφυλλίδης - Ποιοι εργάστηκαν εναντίον του ΔΗΣΥ

Παραίτηση: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδοτούμενος στον εργοδότη;

Αυτά τα watersports έχουμε στην Κύπρο – Το ηλικιακό όριο, η επικινδυνότητα και τα…«άσπρα πρόβατα»

Θρήνος για τον 22χρονο μουσικό Σήφη Γιανναράκη που απανθρακώθηκε στα Χανιά - Δείτε φωτογραφίες από το καμένο όχημά του



Νέος συναγερμός στις Αρχές, καίγονται ευκάλυπτοι στην Επαρχία Λεμεσού - Δείτε βίντεο

Νέος συναγερμός στις Αρχές, καίγονται ευκάλυπτοι στην Επαρχία Λεμεσού - Δείτε βίντεο

Νέος συναγερμός ξέσπασε στις Αρχές, το μεσημέρι της Δευτέρας 08 Ιουλίου για νέα πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top