ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικό Σύμβούλιο: Ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο ΠτΔ - Πώς τοποθετούνται

Εθνικό Σύμβούλιο: Ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο ΠτΔ - Πώς τοποθετούνται

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ΄αρχάς ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του τόπου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και την τελευταία συνάντηση του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Ολγκίν στις Βρυξέλλες, αφού προηγήθηκαν δύο συναντήσεις τους στην Κύπρο και μετά και τη συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ των ΗΕ στην Ιορδανία.

Ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τον διαρκή συντονισμό τόσο με την Ελληνική Κυβέρνηση όσο και με την ΕΕ προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Ενημέρωσε, επίσης, ότι η κα Ολγκίν θα παραδώσει την έκθεση της στον ΓΓ στις 10 Ιουλίου, ενώ στις 11 Ιουλίου θα γίνει η άτυπη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ΓΓ θα μελετήσει την έκθεση της κας Ολγκίν και ακολούθως θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα.

Εμείς, για ακόμη μια φορά, εκφράζουμε την ετοιμότητα μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, όπως πράτταμε το προηγούμενο διάστημα, ακριβώς, στο πλαίσιο της προσπάθειας για δημιουργία του θετικού κλίματος στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν και αιτήματος του Κινήματος Οικολόγων, ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης, που αφορούν σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν πολιτικοποιεί ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα θέμα νομιμότητας, ένα θέμα δικαιοσύνης. Λαμβάνονται όλα τα μέτρα, ενδεχομένως μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και χρόνια, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας για τερματισμό του παράνομου σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται. Το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Επίσης, έγινε συζήτηση και ενημέρωση επί των προσχεδίων των εκθέσεων του ΓΓ των ΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες και για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Θα υπάρξει και επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών με την επίσημη δημοσιοποίηση των εκθέσεων.

Βλέπουμε ότι ακολουθείται η πάγια πρακτική των τελευταίων ετών, όπου βλέπουμε μια προσέγγιση των ίσων αποστάσεων και της αριθμητικής εξίσωσης. Εμείς διατηρούμε την ίδια πεποίθηση, όπως πράξαμε και δημόσια το προηγούμενο διάστημα, ως προς την αντικειμενικότητα που πρέπει να διέπει αυτές τις εκθέσεις και ως προς την παρουσίαση των δεδομένων, αλλά και των γεγονότων. Είναι κάτι, άλλωστε, στο οποίο είχε αναφερθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και επίσημα ως Κυπριακή Δημοκρατία πολλές φορές (έχουμε αναφερθεί).

Εκείνο που επιθυμούμε να επαναλάβουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία είναι ότι λαμβάνουμε όλα εκείνα τα μέτρα για προστασία των κυριαρχικών μας δικαιώματα των και της ασφάλειας μας. Άλλωστε σημειώνουμε ότι και σύμφωνα με το ψήφισμα 186 του 1964 που καθορίζει τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης, η αποστολή της δύναμης πρέπει να είναι προς όφελος της διατήρησης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανησυχεί η στρατιωτικοποίηση που βλέπουμε στις κατεχόμενες περιοχές, κάτι που εμπίπτει στους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ότι εμείς βρισκόμαστε σε αμυντική θέση, ενώ η άλλη πλευρά βρίσκεται σε επιθετική διάταξη.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς τις εξελίξεις και την κατάσταση στην περιοχή μας. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε επαφή με όλα τα κράτη της περιοχής ως αποτέλεσμα των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρούμε με τα κράτη της περιοχής και αυτό που εμείς θέλουμε δημόσια να επαναλάβουμε, όπως επαναλαμβάνουμε από την πρώτη στιγμή, είναι η πεποίθηση μας ότι πρέπει να αποφευχθεί η όποια περαιτέρω κλιμάκωση και ότι η ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης είναι προς όφελος και της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας να αποφευχθεί».

Ερωτηθείς αν τελικά η κα Ολγκίν παραμένει ή φεύγει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούμε να προκαταβάλουμε τις αποφάσεις του ιδίου του ΓΓ των ΗΕ. Αφού παραλάβει την έκθεση της κας Ολγκίν θα ανακοινώσει τις προθέσεις του και για τα επόμενα βήματα όσον αφορά το Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν στο Εθνικό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα των 28 παράτυπων μεταναστών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν κάτι το οποίο είχε συζητηθεί και δημόσια, ήταν κάτι που αναμενόταν να συζητηθεί και σήμερα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου και αυτό είναι το σωστό. Ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου που εμείς αντιλαμβανόμαστε, και χαιρόμαστε να πούμε ότι με τον ίδιο τρόπο τον αντιλαμβάνεται και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, είναι πως πρόκειται για ένα θεσμό στον οποίο δεν γίνεται μόνο ενημέρωση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά γίνεται και μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και αυτό συνέβη και σήμερα.

Και επειδή είδα τις διευκρινιστικές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, αυτό ακριβώς συνέβη. Ήταν μια συζήτηση χωρίς καμία ένταση. Η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου διεξήχθη σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα και αποδεικνύεται η χρησιμότητα του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου, αποδεικνύεται η χρησιμότητα να γίνεται αυτή η ανταλλαγή απόψεων προς συντονισμό των επόμενων βημάτων, των επόμενων ενεργειών, γιατί αν είναι κάτι το οποίο πρέπει να υπογραμμίζουμε, αν είναι κάτι το οποίο πρέπει να διευκρινίζουμε και αν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας ικανοποιεί είναι ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένο, και αυτό πρέπει να μας ικανοποιεί, προς τη στήριξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κυβέρνηση προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ήδη γνωστές, είτε αυτές αφορούν τα 14 μονομερή μέτρα που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας είτε αυτές αφορούν σε επίπεδο ΕΕ ως προς την πολύ εποικοδομητική στάση που η χώρα μας τήρησε στο ζήτημα των ευρωτουρκικών, μια στάση που χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα, αλλά και που αποδεικνύει την εποικοδομητική, τη νηφάλια προσέγγιση που θα ακολουθήσουμε εάν αυτή, πάντοτε, διασυνδέεται με την πορεία στο Κυπριακό. Είναι αυτές τις πρωτοβουλίες που θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε, είναι και οι γραπτές προτάσεις, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφερθεί, που έχει δώσει στην κα Ολγκίν. Είναι οι δικές μας επιδιώξεις, οι δικές μας προσπάθειες που έχουν πετύχει τον διορισμό της κας Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, αλλά και πολλές άλλες. Είναι εδώ που εντάσσεται, ακριβώς, η δική μας πεποίθηση ότι είναι μέσα από αυτή την ανάληψη πρωτοβουλιών που μπορεί να δημιουργηθεί το κατάλληλα θετικό κλίμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, φτάνει πάντοτε, όμως, αυτή η ειλικρινής πολιτική βούληση να επιδειχθεί και από την άλλη πλευρά».

Πρόσθεσε ότι «εμείς διαρκώς θα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Η δική μας βούληση, η ειλικρινής μας πρόθεση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι διεθνώς αποδεκτή και αναγνωρίζεται διεθνώς, γιατί υπάρχουν απτά παραδείγματα, τόσο διαχρονικά όσο και της Κυβέρνησης τους τελευταίους 16 μήνες, που αποδεικνύουν ότι συμβάλλουμε και θα συμβάλουμε θετικά με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».

Σε ερώτηση για την έκθεση της κας Ολγκίν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς, όπως δηλώσαμε και για τις εκθέσεις του ΓΓ, είτε αυτές αφορούν τις καλές υπηρεσίες είτε την ειρηνευτική δύναμη, αυτό που αναμένουμε από κάθε έκθεση είναι αντικειμενικότητα, με αντικειμενικότητα να καταγράφονται και τα γεγονότα και τα δεδομένα. Την ίδια στιγμή, είναι δεδομένο ότι της κας Ολγκίν, ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, οι όροι εντολής της απορρέουν από τον ΓΓ των ΗΕ, του οποίου οι όροι εντολής απορρέουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Και είναι με σαφήνεια που καταγράφεται σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα, το ξεκάθαρο πλαίσιο, το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Εμείς επαναλαμβάνουμε διαρκώς, επίμονα, καθημερινά τη δική μας πρόθεση, τη δική μας ετοιμότητα να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και κάθε αναφορά σε αυτή μας την πρόθεση τη θεωρούμε όχι μόνο θετική, αλλά και αυτονόητη».

ΔΗΣΥ - Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο στο Κυπριακό, είπε η Α. Δημητρίου

Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε κρισιμότατο σημείο κι η ανησυχία μας δεν παύει να είναι έντονη και βεβαίως έχει να κάμει με το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει αδιέξοδο στο Κυπριακό, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ανέφερε ακόμη πως πρέπει να μεταφερθεί το μήνυμα προς την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα και προς τον ΟΗΕ ότι η Κύπρος «δεν τάσσεται απέναντι του». Να δούμε τι περισσότερο κάνουμε τώρα που χρειάζεται να ανανεωθεί η εντολή της, είπε.

«Η ανησυχία μας δεν παύει να είναι έντονη, έχει να κάνει με την κατάσταση στην νεκρή ζώνη, έχει να κάνει με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, έχει να κάνει με τους κινδύνους που δεν μπορούν να αγνοηθούν δεδομένου ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία πάντοτε εκμεταλλεύεται τέτοιες περιόδους διαπραγματευτικού τέλματος είτε για νέα τετελεσμένα ή για να διοχετεύσει ακόμη περισσότερο την δική της ανεπαίσχυντη ρητορική», είπε.

Σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, ανέφερε, έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -και σωστά έγινε- για τις εξελίξεις και ενέργειες που έχουν γίνει σε σχέση με το Κυπριακό ειδικά ενόψει της ολοκλήρωσης της διερευνητικής πρωτοβουλίας της κ. Ολγκίν και την ετοιμασία έκθεσης από αυτή όπως επίσης και των προσχεδίων Εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για τις καλές υπηρεσίες και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε ότι η μόνη λύση είναι αυτή που βασίζεται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και άρα είναι επιτακτική η ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά.

Όπως σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν και υπογράμμισε ότι εκ μέρους του ΔΗΣΥ κατατέθηκαν και θα κατατεθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Καταθέσαμε και θα καταθέσουμε και δικές μας πρωτοβουλίες και χρειάζεται να υπάρξει ακριβώς σύγκλιση και εντατικοποίηση κινήσεων προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να χάνουμε περισσότερο χρόνο» είπε, διευκρινίζοντας ότι «δεν λέω ότι εναπόκειται ή φταίει η δική μας πλευρά, αλλά απεναντίας επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά πώς ακριβώς εκμεταλλεύεται όλα αυτά η Τουρκία».

Ερωτηθείσα για τις πρωτοβουλίες που αναφέρθηκαν στο Εθνικό, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι «θα πρέπει να δούμε και την μεγάλη εικόνα αλλά και πώς το αντιμετωπίζουμε κι όχι διαβάζοντας μονομερώς το Κυπριακό γιατί το Κυπριακό έχει να κάνει και με τις ίδιες τις ευρωτουρκικές σχέσεις, έχει να κάνει και με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, έχει να κάνει με το τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή, έχει να κάνει με επόμενα βήματα και πώς μπορεί να εκληφθούν».

Άρα αντιλαμβάνεστε, συνέχισε, δεν έγινε απλά μια παράθεση των κινήσεων ή των εισηγήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει γίνει μια ευρύτερη συζήτηση των θεμάτων που άπτονται όλων αυτών των συνισταμένων τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για να δούμε πώς προχωράμε πάρα κάτω.

Σε ερώτηση αν έχει συζητηθεί το σενάριο να μην επεκταθεί το συμβόλαιο της κ. Ολγκίν, η κ. Δημητρίου είπε πως «είναι και αυτό κάτι το οποίο θα κληθούμε να διαχειριστούμε σε περίπτωση που παρ' ελπίδα, γίνει κάτι τέτοιο. Θεωρώ ότι σημασία έχει και προς την κ. Ολγκίν να μεταφέρουμε κι ένα μήνυμα καθώς και προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ότι η Κύπρος δεν τάσσεται απέναντι του κι ότι από την πρώτη στιγμή χαιρέτισε και θεωρεί πολύ σημαντική την παρουσία της κ. Ολγκίν και χρειάζεται ακόμη να δούμε τι περισσότερο κάνουμε τώρα που χρειάζεται να ανανεωθεί η εντολή».

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα του σφετερισμού ε/κ περιουσιών. «Ζητήθηκε να μην πούμε τίποτα επιπρόσθετο, αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα των πτυχών είτε νομικών είτε άλλων. Τυγχάνει χειρισμού από μια ομάδα και τα βήματα που γίνονται είναι συγκεκριμένα και ορθά για να σταματήσει όλο αυτό το οποίο γίνεται και κυρίως πρέπει να υπάρξει και ο ανάλογος αντίκτυπος στο εξωτερικό, να γνωρίζουν όλοι αυτοί που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν», συμπλήρωσε.

ΑΚΕΛ - Ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για συνέχιση διαπραγματεύσεων ζητά ο Στεφάνου

Την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών, προκειμένου να δημιουργηθεί μία δυναμική που θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έγινε με φόντο το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό, το οποίο υπάρχει από το 2017, τα προσχέδια των εκθέσεων που αφορούν τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ και την ανανέωση της θητείας της UNFICYP και αναμένοντας την έκθεση της κ. Ολγκίν, η οποία θα καταγράψει την κατάσταση στην Κύπρο σε σχέση με τις προσπάθειές της για διερεύνηση της πιθανότητας να υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε ότι στην έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ δεν καταγράφονται πολλά πράγματα, καθώς «είναι σαφές ότι ο ΓΓ περιμένει την έκθεση της κ. Ολγκίν», ανέφερε. Αντίθετα, είπε ότι περισσότερα πράγματα «και δυστυχώς και αιχμηρά για τις δύο πλευρές», έχει η έκθεση για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP. «Πολλά από τα πράγματα που υπάρχουν σε αυτή την έκθεση είναι αντανάκλαση και έκφραση μιας κατάστασης που δημιουργείται με φόντο το αδιέξοδο στο Κυπριακό», ανέφερε.

«Είναι φανερό ότι αυτή η κατάσταση δεν βολεύει και δεν εξυπηρετεί τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Εν όψει των διάφορων γεγονότων που γίνονται ή και τοποθετήσεων που καταγράφονται, είναι πάρα πολύ σημαντικό εμείς να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα», είπε.

Κατά τον κ. Στεφάνου, η μεγάλη εικόνα είναι «η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δυναμική, σε ό,τι αφορά τις δικές μας δυνάμεις και τον δικό μας ρόλο, έτσι ώστε να διαρρηχθεί το αδιέξοδο και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017».

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, το ΑΚΕΛ προτείνει τρία πράγματα: πρώτον, να παραμείνουμε συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, δεύτερον να είναι ξεκάθαρη η θέση μας αναφορικά με τη χρησιμοποίηση του πλαισίου Γκουτέρες ως τη βάση για διαπραγμάτευση, όταν αυτή ξεκινήσει και διαφυλάσσοντας όλο το διαπραγματευτικό κεκτημένο. Το τρίτο που σημειώνει το ΑΚΕΛ είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας, στο επίκεντρο της οποίας να είναι οι ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, στη βάση πρότασης που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ από τον Δεκέμβριο 2020.

Όσον αφορά το τρίτο σημείο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ενεργειακές εξελίξεις ευρύτερα στον κόσμο και από δηλώσεις που γίνονται από μέρους Τούρκων αξιωματούχων, καθιστούν το θέμα της ενέργειας ακόμα πιο επίκαιρο και «πιστεύουμε ότι εκεί, χωρίς να ξεπεράσουμε τις κόκκινες μας γραμμές, μπορούμε να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε δυναμικές και κίνητρα που θα οδηγήσουν στην επιστροφή της Τουρκίας στο διαπραγματευτικό τραπέζι και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Επισήμανε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις ολοένα και περισσότερο να παγιώνουν τα κατοχικά τετελεσμένα και να οριστικοποιούν τη διχοτόμηση. «Η παρέλευση του χρόνου χωρίς διαπραγματεύσεις απολήγει σε βάρος των προοπτικών για επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά στη διχοτόμηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε διχοτόμηση είναι πολύ μεγάλος. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του 1974, του πραξικοπήματος και της εισβολής. Είναι γι’ αυτό που υπογραμμίζουμε ως ΑΚΕΛ την ανάγκη να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες και να προσπαθήσουμε να κινήσουμε τα νήματα, όσο περνά από το δικό μας χέρι, και πάντοτε στη βάση των όσων κατά καιρούς έχουμε συμφωνήσει».

Αναφορικά με τυχόν ενημέρωση για πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να παρατείνει το συμβόλαιο της κ. Ολγκίν, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν χρειάζεται να εικοτολογούμε, αφού σε λίγες μέρες θα έχουμε την έκθεση Ολγκίν και θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. «Ασφαλώς θεωρώ ότι το θετικό σενάριο θα είναι ο ΓΓ να θέλει να συνεχίσει την προσπάθεια και αν το κάνει αυτό θα πρέπει να ανανεώσει το συμβόλαιο της κ. Ολγκίν».

Ερωτηθείς για στιχομυθία που είχε κατά την έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου, μπροστά στις κάμερες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτή δεν ήταν έντονη. Αφορούσε ζητήματα των τελευταίων ημερών για δηλώσεις από μέρους του ΑΚΕΛ, απαντήσεις από μέρους του κυβερνητικού στρατοπέδου. «Ξεκαθαρίσαμε ότι θέλουμε οι όποιες απαντήσεις παίρνουμε να είναι επί των πραγματικών δηλώσεων που κάνουμε και όχι οτιδήποτε άλλο».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπήρχε ένα εποικοδομητικό κλίμα και ένα κλίμα προβληματισμού και συζήτησης, ανεξαρτήτως των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν. «Η ατμόσφαιρα ήταν δημιουργική».

ΕΔΕΚ - Σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό ζητά εκ νέου η ΕΔΕΚ, είπε ο Μ. Σιζόπουλος

Την πρόταση της για διεκδίκηση σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος δεδομένου ότι το Κυπριακό δεν είναι μια διακοινοτική διευθέτηση αλλά ένα θέμα διεθνές εισβολής παράνομης κατοχής και συνεχιζόμενου εποικισμού επανάφερε η ΕΔΕΚ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «μέσα από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με την πρωτοβουλία της κ. Ολγκίν από την πλευρά της ΕΔΕΚ καταλήγουμε με επιφυλακτικότητα όσον αφορά την θετική κατάληξη αυτής της προσπάθειας λόγω ακριβώς της αρνητικής στάσης τόσο της Τουρκίας όσο και του κατοχικού καθεστώτος».

Αναφερόμενος στο προσχέδιο της Έκθεσης του ΓΓ, είπε ότι «ουσιαστικά φαίνεται ότι οδηγείται μέσα από την Έκθεση το Κυπριακό σε μια επικίνδυνη διολίσθηση και υποβάθμιση του, από θέματος εισβολής και κατοχής σε ένα πιθανό θέμα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο πλευρών με επίρριψη ευθυνών και στην δική μας πλευρά, ευθύνες τις οποίες δεν τις αναλογούν».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, σε μεγάλο βαθμό εκτιμούμε ότι καλύπτει την προκλητική συμπεριφορά τόσο της Τουρκίας και για την νεκρή ζώνη και για τον εποικισμό της Αμμοχώστου αλλά και για την όλη στάση του κατοχικού καθεστώτος

Ο κ. Σιζόπουλος επανέλαβε την θέση της ΕΔΕΚ για τον ύποπτο ρόλο τον οποίο διαδραματίζει ο εκπρόσωπος του ΓΓ Κόλιν Στιούαρτ. «Όπως καλά θυμάστε εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την ανάκληση του, κάτι που επαναλάβαμε και σήμερα. Θεωρούμε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία του στην Κύπρο μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει», πρόσθεσε.

ΕΛΑΜ - Η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε άλλους συμβιβασμούς, λέει ο Ιωάννου

Η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε άλλους συμβιβασμούς ή μονομερείς ενέργειες για να επαναρχίσει ο οποιασδήποτε διάλογος, είπε την Παρασκευή ο Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος παρέστη στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εκ μέρους του ΕΛΑΜ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι, η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει σε άλλους συμβιβασμούς η μονομερείς ενέργειες για να επαναρχίσει ο οποιασδήποτε διάλογος. «Αντιθέτως, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις απαραίτητες κινήσεις για να διεκδικήσουμε νέα στρατηγική, απεμπλοκή από την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, και την ανάδειξη του Κυπριακού ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα προσχέδια των εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την αποστολή Καλών Υπηρεσιών του στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι «αναδεικνύεται ο ύποπτος ρόλος των εμπνευστών και η κάλυψη που παρέχει στην κατοχική Τουρκία, εξισώνοντας τον κατακτητή με τον κατακτημένο».

«Μέσα στην έκθεση καταγράφονται ασύστολα ψεύδη που θέλουν να πλήξουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ότι όμως δεν καταγράφεται η αλήθεια, δεν σημαίνει ότι αυτή δεν υπάρχει. Και η πιο μεγάλη πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία κατέχει το 37% των εδαφών μας και σήμερα διεκδικεί τον έλεγχο ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την αναφορά του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αλλά και στην έκθεση αναφορικά με το μεταναστευτικό, είπε ο κ. Ιωάννου, ότι συμφωνεί το κόμμα του με την θέση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να δεχτεί τα άτομα τα οποία βρίσκονται στη νεκρή ζώνη. «Πολύ ορθά η Κυπριακή Δημοκρατία έκλεισε τις οδούς από τις οποίες ο τουρκικός στρατός έστελνε παράνομους μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές», είπε.

ΔΗΠΑ - Δυσάρεστο αν τερματιστεί η αποστολή Ολγκίν λέει ο Μ. Καρογιάν

Θα είναι μια δυσάρεστη εξαίρεση τυχόν τερματισμός της προσπάθειας και αποστολής που έχει αναλάβει η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, είπε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδης, για τις επαφές που είχε με την κ. Ολγκίν και για κινήσεις διαφόρων χωρών που ασχολούνται με το Κυπριακό. Επίσης, κλήθηκαν να διατυπώσουν τις θέσεις τους, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Θέση μας ως ΔΗΠΑ είναι ότι θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη να τερματιστεί η προσπάθεια και η αποστολή της κ. Ολγκίν σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», σημείωσε ο κ. Καρογιάν. Πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν ότι η τουρκική πλευρά δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αν λάβει κανείς υπόψη τα προσκόμματα, αλλά και τις προϋποθέσεις που θέτουν για τα περίφημα τρία «Α» (απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις και απευθείας σχέσεις ψευδοκράτους με τη διεθνή κοινότητα) και άλλες απαιτήσεις για να μπορούν να παρακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ επεσήμανε ότι θεωρεί θετική εξέλιξη ότι ο ΓΓ ήταν πολύ προσεκτικός, όπως ανεφερε, σε ό,τι αφορά τη δική του έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, αναμένοντας την έκθεση της κ. Ολγκίν. «Στο τέλος θα ξέρουμε και προς ποια κατεύθυνση θα οδηγηθούν τα πράγματα», πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι «είμαστε σε μια δύσκολη φάση», κάνοντας αναφορά σε «γεωπολιτικά παιχνίδια» στην περιοχή και λέγοντας ότι τα πράγματα είναι ρευστά. «Η Τουρκία δεν νιώθει να την ενοχλεί κανένας, δεν νιώθει να έχει οποιαδήποτε πίεση και γι’ αυτό λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί. Η δική μας η πλευρά σε όλους τους τομείς και προς όλες τις κατευθύνσεις έχει περάσει το μήνυμα εδώ και αρκετό καιρό ότι είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν νιώθω ότι η Τουρκία σε αυτή τη φάση και σε αυτή τη συγκυρία συγκινείται και θέλει να κάνει το οποιοδήποτε βήμα. Εδώ είναι ο ρόλος των ισχυρών παιχτών».

Σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή, σωστή ανάλυση των δεδομένων και εκείνες οι κινήσεις στο παρασκήνιο, που θα δώσουν την ευκαιρία στην πλευρά μας να ενισχύσει τα όποια ερείσματα έχει και τον δικό της ρόλο.

«Έχω πει μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο, αντί να εκτοξεύουμε πυρά ο ένας προς τον άλλο για το αν κάποιος ευθύνεται περισσότερο ή λιγότερο τον τελευταίο χρόνο, να επικεντρωθούμε στην ουσία. Να στηρίξουμε την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς κατευθύνσεις, οι οποίες θα διαφυλάξουν τα συμφέροντα της ΚΔ και με τη βοήθεια ισχυρών παικτών να αρθεί το αδιέξοδο που ισχύει από το 2017», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ότι οι συζητήσεις με την κ. Ολγκίν αφορούσαν προσεγγίσεις που να μπορούν να διευκολύνουν τις διαδικασίες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων.

Είπε, ακόμα, ότι με τον Πρόεδρο, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για άλλα ζητήματα: τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών, όπως και ζητήματα που αφορούν τη νεκρή ζώνη, ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας έτσι που να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κίνημα Οικολόγων - Πρέπει να σταματήσει ο σφετερισμός των ε/κ περιουσιών, λέει ο Τσιμίλλης

Πρέπει να σταματήσει το φαγοπότι, με τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, δήλωσε την Παρασκευή ο Αντιπρόεδρος Α΄του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Κυριάκος Τσιμίλλης, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσιμίλλης, ο οποίος συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, αναφέρθηκε σε μια «αρκετά περιεκτική ενημέρωση» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και συναφή θέματα.

Σημείωσε ότι, η παρούσα συγκυρία σηματοδοτείται από την λήξη της αρχικά εξάμηνης αποστολής της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν αλλά και την δημοσιοποίηση των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα, ενώ είπε ότι άλλη μία έκθεση θα προκύψει από την κ. Ολγκίν στο τέλος της εξάμηνης αποστολής της.

«Η τουρκική πλευρά έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να εξαντληθεί το εξάμηνο το οποίο επικαλείται από την αρχή ότι θα ήταν και οριστικό και δεν άφηνε περιθώριο για την οποιαδήποτε παράταση, επομένως και η προσδοκία μιας παράτασης της αποστολής της κ. Ολγκίν δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και μια αισιόδοξη προοπτική αν δεν αλλάξουν κάποιες βασικές παράμετροι, όμως αυτή τη στιγμή είναι αναγκαίο ώστε να έχουμε μία συνέχεια, μία συνέχεια της προσδοκίας», είπε.

Για τις προκαταρκτικές εκθέσεις που Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, ο κ. Τσιμίλλης είπε ότι ότι τηρούνται ίσες αποστάσεις, «μόνο που αυτή τη φορά νομίζω είναι και λίγο πιο προκλητική η εξίσωση των άνισων, γιατί δεν μπορεί να μη γίνεται κουβέντα για τη δημογραφική αλλοίωση στα κατεχόμενα που είναι έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης του 1949, δεν μπορεί να μη γίνεται κουβέντα για την εντεινόμενη στρατικοποίηση και να μετράμε “τις παραβιάσεις” μερικών Eλληνοκυπρίων αγροτών στη νεκρή ζώνη, ή την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού και τι αυτό μπορεί να σημαίνει, ύποπτα, με ολόκληρη επίθεση που έγινε σε δυνάμεις των ΗΕ στην Πύλα».

Επομένως, συνέχισε, «δεν θα τα βάλουμε με τον Γενικό Γραμματέα, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί παρά να του υπομνήσουμε με όποιον τρόπο έχουμε, σε όποιο κανάλι επικοινωνίας για το αδόκιμο μιας τέτοιας άδικης κατάθεσης».

Ο κ. Τσιμίλλης ανέφερε ότι συζητήθηκε και το περιουσιακό, μετά από αίτημα του Κινήματος Οικολόγων με επιστολή του Προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Περδίκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το φαγοπότι, με τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσει» σημειώνοντας πως είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να αναδειχθεί σαν «μείζον πρόβλημα το οποίο διασαλεύει και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που με άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε».

Είπε ακόμη ότι, θα πρέπει ταυτόχρονα να φανεί ότι «δεν μπορείς να συζητάς και να ψάχνεις μια διαδικασία επιστροφής σε ένα διάλογο, που ξέρουμε ότι η Τουρκία θέτει συγκεκριμένους όρους, αλλά να συνεχίζεται αυτός ο σφετερισμός ο οποίος προδικάζει, με μη αντιστρεπτό τρόπο, μερος της λύσης του Κυπριακού».

Το ξεπούλημα σε ξένους ή και όποιους άλλους περιουσιών που δεν τους ανήκουν και οι οποίες, όπως είπε, σύμφωνα με το Νόμο του 2006 συνιστούν ποινικό αδίκημα που επισύρει εφτά χρόνια φυλάκισης στους άμεσους πρωταγωνιστές και πέντε χρόνια στους διαφημιστές, «είναι κάτι το οποίο εκφεύγει της νομικής οδού, που είναι καλό να προωθηθεί παράλληλα, αλλά είναι μείζον πολιτικό θέμα, το οποίο ως τέτοιο πρέπει να αναδειχθεί εντονότερα».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top