Αρκετές διαφορές είχαν τα επίπεδα τιμών για τις δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών το 2023 στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα υψηλότερα επίπεδα τιμών στην οικιακή κατανάλωση καταγράφηκαν στη Δανία με 143% του μέσου όρου της ΕΕ, στην Ιρλανδία με 142% και στο Λουξεμβούργο με 135% ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με 60% και στις δύο καθώς και την Πολωνία με 66%.
Τα επίπεδα που καταγράφηκαν στην Κύπρο ήταν 91%.
Το άρθρο παρουσιάζει ευρήματα από το πιο λεπτομερές άρθρο Statistics Explained.
Χάσμα τιμών για το αλκοόλ και τον καπνό
Όσο αφορά το επίπεδο τιμών για το αλκοόλ και τον καπνό το 2023, ήταν 3,2 φορές υψηλότερο στην Ιρλανδία, την πιο ακριβή χώρα, από ό,τι στη Βουλγαρία που ήταν η φθηνότερη.
Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών για το αλκοόλ και τον καπνό καταγράφηκαν στη Βουλγαρία με 66% του μέσου όρου της ΕΕ, αμέσως μετά στην Πολωνία με 77% και στη συνέχεια στη Ρουμανία με 85%.
Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στην Ιρλανδία με 211%, μετά στη Φινλανδία με 170% και στη Δανία με 133%.
Πού οφείλεται η μεγάλη διακύμανση τιμών
Αυτή η μεγάλη διακύμανση τιμών οφείλεται κυρίως στις διαφορές στη φορολογία αυτών των προϊόντων.
Εστιατόρια και Ξενοδοχεία
Τη δεύτερη θέση ως προς τη διαφορά επιπέδου τιμών, κατέλαβαν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.
Τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών καταγράφηκαν στη Βουλγαρία με 52% του μέσου όρου της ΕΕ, τη Ρουμανία με 65% και την Ουγγαρία με 72%. Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στη Δανία με 152%, τη Φινλανδία με 129% και την Ιρλανδία με 128%.
Ρούχα
Η ένδυση κατέλαβε την τρίτη θέση ως προς τη διακύμανση του επιπέδου τιμών, με την Ισπανία (81%), τη Βουλγαρία (82%) και την Ουγγαρία (88%) να καταγράφουν τις φθηνότερες τιμές ένδυσης, ενώ τα πιο ακριβά ήταν στη Δανία (131%), στην Τσεχία (126%) και την Εσθονία (118%).
Τρόφιμα
Ανισότητες καταγράφηκαν επίσης για τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, που κυμαίνονται από 74% του μέσου όρου της ΕΕ στη Ρουμανία έως 119% στο Λουξεμβούργο, τον εξοπλισμό προσωπικής μεταφοράς, που κυμαίνονται από 90% στη Σλοβακία έως 129% στη Δανία και τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, που ποικίλλουν από 92% στην Ιταλία σε 113% στη Γαλλία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις