ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποβλήθηκε αίτημα για την 4η δόση από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Υποβλήθηκε αίτημα για την 4η δόση από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Κύπρος απέστειλε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα πληρωμής από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ποσό ύψους 77 εκατομμύρια ευρώ, αφού ολοκληρώθηκαν και τα 16 ορόσημα και στόχοι της 4ης δόσης χορηγίας του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τις κυπριακές Αρχές.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποσό ύψους €263εκ. Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ελέγχων από τους θεσμούς τις ΕΕ επί της αίτησης πληρωμής της 2ης και 3ης δόσης, που υποβλήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023, και της 4ης που υποβλήθηκε σήμερα αναμένεται να εισπραχθούν ακόμη €229 εκ. Παράλληλα, αναμένεται τέλος του 2024 η υποβολή αίτησης πληρωμής για την 5η δόση χορηγίας που αφορά 28 ορόσημα για είσπραξη ακόμη €120εκ.

Συνολικά, οι εισπράξεις από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από το 2021 θα ανέλθουν με την είσπραξη και των υπό εξέταση δόσεων στα €500 εκ περίπου (δηλαδή 50% περίπου της συνολικής κατανομής της χορηγίας για τη χώρα μας).

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την στενή συνεργασία, όλους τους εταίρους και υπεύθυνους λειτουργούς της Δημόσιας Υπηρεσίας και όσους εργάστηκαν για επίτευξη των σημερινών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων συναδέλφων του Υπουργών/Υφυπουργών.

Ευχαριστεί επίσης τα κοινοβουλευτικά κόμματα που υπερψηφίζουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είναι προϋπόθεση για την υποβολή των αιτήσεων για εκταμίευση των δόσεων από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και χαιρετίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίτευξη του συνόλου των στόχων και οροσήμων έγκαιρα και στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που συμφωνήθηκαν.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) της Κύπρου, όπως αυτό τροποποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2023, έχει συνολικό προϋπολογισμό €1,22 δισεκατομμύρια (€1δις χορηγία και €0,2εκ δάνειο). Το Σχέδιο περιλαμβάνει 136 Μέτρα και αφορά τόσο σε μεταρρυθμίσεις (61 Μέτρα), όσο και σε επενδύσεις (75 Μέτρα - Έργα και Σχέδια Χορηγιών). Το Σχέδιο αφορά όλους τους τομείς πολιτικής που συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη και υλοποιείται από 70 Φορείς Υλοποίησης του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως και από χιλιάδες Δικαιούχους μέσω Σχεδίων Χορηγιών, Επιχειρήσεις, ΜΚΟ και Φυσικά Πρόσωπα.

Μέχρι σήμερα, έχουν προωθηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, είτε με τη ψήφιση Νομοσχεδίων και Κανονισμών (ψηφίστηκαν 23 από τα 38 συνολικά στο ΣΑΑ) ή και με τη λήψη Αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν τροχοδρομηθεί δημόσιες επενδύσεις με την προκήρυξη ή/και υπογραφή αριθμού συμβάσεων με κόστος στο ΣΑΑ περίπου €600εκ., ενώ αριθμός έργων έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή ήδη βρίσκονται υπό κατασκευή και προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

Επίσης έχει προκηρυχθεί και υλοποιείται ο μεγαλύτερος αριθμός από τα Σχέδια Χορηγιών (ΣΧ) / κίνητρα για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο 40 παρεμβάσεων του ΣΑΑ. Υπολείπεται η προκήρυξη μόνο ενός μικρού αριθμού προσκλήσεων Σχεδίων Χορηγιών, η οποία αναμένεται εντός των προσεχών μηνών. Ο συνολικός προϋπολογισμός των Σχεδίων Χορηγιών από το ΣΑΑ ανέρχεται σε πέραν των €450 εκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Στεφάνου στο Φεστιβάλ ΕΔΟΝ: Το ΑΚΕΛ της εξωστρέφειας μονόδρομος - «Εμείς μιλούμε με προτάσεις και αγώνες» - Βίντεο

Στεφάνου στο Φεστιβάλ ΕΔΟΝ: Το ΑΚΕΛ της εξωστρέφειας μονόδρομος - «Εμείς μιλούμε με προτάσεις και αγώνες» - Βίντεο

Το ΑΚΕΛ της εξωστρέφειας είναι μονόδρομος, είναι ένα ποτάμι που δεν έχει γυρισμό, είπε, σε χαιρετισμό του στο 36ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ, το οποίο πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Πύλη Αμμοχώστου, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top