ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Καζακστάν

Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Καζακστάν

Την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία, αλλά και διάφορα ευαίσθητα θέματα, αναμένεται να συζητηθούν με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε διμερή συνάντηση των δύο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα στις 3-4 Ιουλίου.

«Σχεδιάζουμε ήδη εδώ και καιρό την επίσκεψη στην Τουρκία. Νομίζω ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν αυτό το θέμα. Και πέραν αυτού νομίζω ότι υπάρχουν πολλά θέματα για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ηγετών τέτοιων χωρών, οι οποίες διαδραματίζουν πολύ μεγάλο ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου για τις διεθνείς υποθέσεις Γιούρι Ουσακόφ.

«Διατηρούμε με την τουρκική πλευρά μόνιμο διάλογο, συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία. Μόλις πρόσφατα, ο Πρόεδρός μας δέχθηκε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών [Χακάν] Φιντάν. Δηλαδή, όλα τα σημαντικά, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων θεμάτων (...) θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν αυτή τη φορά. Και, φυσικά, οι ηγέτες θα μιλήσουν για τις προοπτικές περαιτέρω κοινής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης [του Προέδρου Πούτιν στην Τουρκία]», σημείωσε ο Γ. Ουσακόφ.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Β. Πούτιν στην Τουρκία είχε προαναγγελθεί τον περασμένο Απρίλιο από τουρκικής πλευράς, ωστόσο έκτοτε η ημερομηνία πραγματοποίησής της «διολισθαίνει» και η ημερήσια διάταξη της συνάντησης προετοιμάζεται.

Ο Β. Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη κατ’ ιδίαν επίσης με τους ομολόγους του από την Κίνα, Σι Τζινπίν, το Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, την Μογγολία Ουχνααγκίιν Χουρελσουχόμ, καθώς και τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ.

Η επίσημη συνεδρία της Συνόδου Κορυφής του ΟΣΣ θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας στην Αστάνα του Καζακστάν, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Ζανγκ Μινγκ, καθώς και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και επικεφαλής πολλών διεθνών οργανισμών. Στον Οργανισμό συμμετέχουν σήμερα το Ιράν, η Ινδία, το Καζακστάν, η Κίνα, το Κιργκιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν, η Ρωσία, το Τατζικιστάν, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα η σχετική διαδικασία ένταξης της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εκλογές στη Βρετανία: Νίκη των Εργατικών μετά από 14 χρόνια δείχνουν τα exit polls

Εκλογές στη Βρετανία: Νίκη των Εργατικών μετά από 14 χρόνια δείχνουν τα exit polls

Έκλεισαν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νίκη των Εργατικών μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, δείχνουν τα exit polls.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top