Να προετοιμάσει μια «αμερόληπτη και δίκαιη έκθεση» δήλωσε ότι ζήτησε από την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Τατάρ είπε ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, ωστόσο επέμεινε στη σημασία των αιτημάτων για απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις και απευθείας σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα.
Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας προέβη την Τρίτη σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου σχετικά με τις πρόσφατες επαφές του στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη συνάντησή του με την κ. Ολγκίν.
Σύμφωνα με το παράνομο «πρακτορείο ειδήσεων», ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι επισκέφθηκε πρώτα το Μάντσεστερ, όπου συναντήθηκε με Τουρκοκύπριους. Επίσης, συμμετείχε στο Τουρκοκυπριακό Πολιτιστικό Φεστιβάλ στο Λονδίνο μαζί με τον πρώην βουλευτή Iain Duncan Smith, ο οποίος, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, «θα καταβάλει προσπάθεια για απευθείας πτήσεις». Ακόμη, ανέφερε ότι παρουσίασε την πολιτική των δύο κρατών σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Chatham House και σε Βρετανούς βουλευτές. Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, «το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική του για το Κυπριακό μετά τις εκλογές».
Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο κ. Τατάρ είπε ότι «η Βρετανία έχει δύο κυρίαρχες βάσεις στην Κύπρο, στις οποίες κανείς δεν μπορεί να παρέμβει. Εξαιτίας αυτών των βάσεων η Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί στόχος».
Εστιάζοντας στο Κυπριακό και στη νέα συνάντηση με την κ. Ολγκίν, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «ευχαρίστησε την κ. Ολγκίν, την οποία συνάντησε στο γραφείο της αντιπροσωπείας της 'τδβκ'» - όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος - «στο Λονδίνο, για τις προσπάθειές της».
Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η εξάμηνη θητεία της κ. Ολγκίν έχει πλέον λήξει και οι προσπάθειές της για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα. Επανέλαβε τη θέση ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά». Πρόσθεσε ότι «μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει εάν γίνει αποδεκτό το κυρίαρχο ισότιμο καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού».
«Η κυριαρχία μας δεν είναι θέμα προς συζήτηση. Δεν είπαμε ότι η τδβκ πρέπει να αναγνωριστεί, αλλά ότι τα αιτήματα για απευθείας εμπόριο, πτήσεις και επαφές (με τη διεθνή κοινότητα), τα οποία αποκαλούμε '3D', είναι απαραίτητα. Ζητήσαμε από την Ολγκίν να προετοιμάσει μια αμερόληπτη και δίκαιη έκθεση. Αυτή η έκθεση θα υποβληθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 10 Ιουλίου, και εκείνος θα αποφασίσει για την επόμενη διαδικασία».
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μετέφερε επίσης στην κ. Ολγκίν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, τον προβληματισμό της τ/κ πλευράς σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες της ε/κ πλευράς αναφορικά με τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ε/κ πλευρά προέβη σε νέες κινήσεις «με στόχο να πλήξει την οικονομία της τδβκ». Επιπλέον, τόνισε ότι «οι Τουρκοκύπριοι άφησαν επίσης περισσότερα από 500 χιλιάδες στρέμματα περιουσίας στο νότο» και ισχυρίστηκε πως «η λύση για το ζήτημα της ιδιοκτησίας είναι η επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας. Το πρόβλημα θα επιλυθεί μεταξύ των δύο κρατών μέσω ανταλλαγής, αποζημίωσης και αποκατάστασης».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τατάρ ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ενημερώσει τους επικεφαλής των τ/κ «κοινοβουλευτικών» κομμάτων για τις εξελίξεις. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι θα συναντηθεί με τον Επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις