ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία ελπίδα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό - Η άρνηση Τατάρ και τα παιχνίδια του Κόλιν Στιούαρτ εις βάρος της Λευκωσίας

Καμία ελπίδα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό - Η άρνηση Τατάρ και τα παιχνίδια του Κόλιν Στιούαρτ εις βάρος της Λευκωσίας

Η τελευταία πράξη της αποστολής της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ φαίνεται ότι γράφτηκε στο Λονδίνο κατά τη συνάντηση που είχε η κα Ολγκίν με τον Ερσίν Τατάρ, η οποία σύμφωνα με κύκλους γύρω από τον κατοχικό ηγέτη είχε την αναμενόμενη κατάληξη.

Ο Ερσίν Τατάρ φέρεται να δήλωσε στην προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ ότι δεν δέχεται να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για το κυπριακό. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Προέδρου του ΣΑ για τον μήνα Ιούλιο και Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ρωσίας Πρέσβη Βασίλη Νεμπένζια κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη: «Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ ταξίδευε στο νησί, μιλούσε με τις δύο πλευρές, μόνο για να διαπιστώσει ότι τα μέρη απέχουν πολύ από τη συμβιβαστική λύση που ίσως βρεθεί».

Τα παράπονα του Τατάρ στην Ολγκίν

Μέσα σε όλα αυτά, ο Ερσίν Τατάρ παραπονέθηκε στην κα Ολγκίν για τις διώξεις για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών. Της ανέφερε ότι η ε/κ ηγεσία στο πλαίσιο των αποτρεπτικών ενεργειών της εναντίον ατόμων που επενδύουν στον κατασκευαστικό τομέα στα κατεχόμενα, πραγματοποιεί μία οργανωμένη επίθεση στην οποία χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα ως εργαλείο αυτής τα πολιτικής.

Τα παιχνίδια του Κόλιν Στιούαρτ

Την ίδια ώρα, έντονη δυσαρέσκεια στη Λευκωσία προκαλούν οι δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία δήθεν, για τη συνέχιση της στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ έκανε λόγο για συνεχιζόμενες εντάσεις που βλέπει εδώ στο νησί και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος στην πολιτική διαδικασία «γιατί βλέπουμε μία άμεση σχέση μεταξύ της ύπαρξης κάποιας μορφής κινητικότητας στην πολιτική διαδικασία και της διατήρησης της ειρήνης στο νησί».

Αντίδραση ΠτΔ στις δηλώσεις Στιούαρτ για τους παράνομους μετανάστες στη νεκρή ζώνη

Έντονη ήταν η αντίδραση του Νίκου Χριστοδουλίδη αναφορικά με τις δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ και για τους παράνομους μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στη νεκρή ζώνη, εδώ και αρκετές ημέρες. Ο Κόλιν Στιούαρτ εξήγησε όπως είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κατάσταση, ότι βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες και ότι τα ΗΕ τους παρέχουν τροφή, νερό και στέγη.

Δεν είναι στους όρους εντολής του κ. Στιούαρτ το θέμα της μετανάστευσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «για το θέμα της μετανάστευσης είμαστε σε επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ στην Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο περί αποστρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης, χωρίς να κατονομάζει τις κατοχικές δυνάμεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «διαχρονικά οι εκθέσεις των ΗΕ προσπαθούν να κρατήσουν μια ισορροπία. Όλοι γνωρίζουν και οι ξένες διπλωματικές αποστολές που είναι εδώ και γενικότερα η διεθνής κοινότητα, ποιος στρατιωτικοποιεί και ποιος παραβιάζει τη νεκρή ζώνη».

«Εξάλλου, ο κ. Στιούαρτ είναι επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, είναι πολύ πρόσφατα που είδαμε σε ποιους επιτέθηκαν ο τουρκικός κατοχικός στρατός».

Ενώπιον του εθνικού συμβουλίου οι εξελίξεις

Τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες, θα τεθούν ενώπιον του εθνικού συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η κα Ολγκίν ετοιμάζει πρόταση αναφορικά με το περιεχόμενο της λύσης και για αυτόν τον λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι «υπήρχε κριτική όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συγκαλούσε αμέσως το εθνικό συμβούλιο. Βλέπουμε κριτική όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί αμέσως εθνικό συμβούλιο».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αναμένει την έκθεση της Ολγκίν η Λευκωσία - Ερωτηματικά για τα επόμενα βήματα στο Kυπριακό

Αναμένει την έκθεση της Ολγκίν η Λευκωσία - Ερωτηματικά για τα επόμενα βήματα στο Kυπριακό

Σε αναμονή βρίσκεται η Λευκωσία για την έκθεση που θα παραδώσει η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν στον Αντόνιο Γκουτέρες για τις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και με τον Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top