ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Κρίσιμη εβδομάδα για τα επόμενα βήματα - Βλέπει τον Τατάρ σήμερα η Ολγκίν στο Λονδίνο

Κυπριακό: Κρίσιμη εβδομάδα για τα επόμενα βήματα - Βλέπει τον Τατάρ σήμερα η Ολγκίν στο Λονδίνο

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται να είναι κρίσιμες για την πορεία του κυπριακού. Μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν θα έχει συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ σήμερα στις 17.00 στο Λονδίνο.

Μία συνάντηση που κρίνεται άκρως σημαντική, καθώς τόσο τα ΗΕ όσο κι η Ε/κ πλευρά αυτό το οποίο αναμένουν είναι το «ok» από τον κατοχικό ηγέτη για μια τριμερή συνάντηση, η οποία θα φέρει ένα βήμα πιο μπροστά τη διαδικασία για έναρξη των διαπραγματεύσεων, στο κυπριακό.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση το τοπίο εξακολουθεί να είναι αρκετά θολό, λόγω και της τελευταίας συνάντησης που είχε η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ με τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα και την επιμονή του για αναγνώριση του ψευδοκράτους, θέτοντας ως προϋπόθεση τα 3Α (απευθείας εμπόριο, απευθείας πτήσεις, απευθείας διπλωματικές επαφές ). Ο Τατάρ αναμένεται κατά τη συνάντηση με την κα Ολγκίν, να θέσει το θέμα διάνοιξης οδοφράγματος στη Μια Μηλιά, λέγοντας πως η αύξηση του αριθμού των οδοφραγμάτων είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.

Σε δηλώσεις που έγιναν σε πτήση προς την Κωνσταντινούπολη, ο Ερσίν Τατάρ επεσήμανε πως η κα Ολγκίν θα τον συναντήσει στο γραφείο αντιπροσωπείας της «ΤΔΒΚ» στο Λονδίνο  και πως θα της μεταφέρει και πάλι τις σκέψεις της τ/κ πλευράς για τις διαπραγματεύσεις. Παρά το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά ευελπιστεί σε ένα <θαύμα> σε σχέση με τις εξελίξεις στο κυπριακό, ο Τατάρ παραμένει προσκολλημένος στο δικό του αφήγημα. Την ίδια ώρα, το συμβόλαιο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ λήγει στις 8 Ιουλίου και το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Αντόνιο Γκουτέρες, θα προχωρήσει σε ανανέωση του συμβολαίου.

Βλέπει Χριστοδουλίδη ο Στιούαρτ

Στις 16.00 είναι προγραμματισμένη η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συναντήσεων του Ειδικού Αντιπροσώπου με τους δύο ηγέτες, πριν ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο κ. Στιούαρτ αναμένεται να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται η έδρα του ΟΗΕ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ θα συναντηθεί με τον Ερσίν Τατάρ  την Τρίτη, στις 16.00.

Ελπίδα για κινητικότητα τον Σεπτέμβριο

H E/κ πλευρά αναμένει από τον Ερσίν Τατάρ να αποδεχτεί την ανανέωση της θητείας της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ, κάτι που φαίνεται πως γίνεται αποδεκτό από την πλευρά της Άγκυρας. Αν αυτή θα είναι η κατάληξη της σημερινής συνάντησης Τατάρ- Ολγκίν, τότε η Λευκωσία μπορεί να ευελπιστεί σε μία τριμερή συνάντηση σε κυπριακό έδαφος και ίσως σε πενταμερή εντός Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σε κάθε περίπτωση, η αποδοχή εκ μέρους του Ερσίν Τατάρ της ανανέωσης της θητείας της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ καθώς και το ενδεχόμενο τριμερούς συνάντησης, φαίνεται πως θα είναι προϊόν «πάρε δώσε».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Οι σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ ενδυναμώνονται βήμα με βήμα»

ΠτΔ: «Οι σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ ενδυναμώνονται βήμα με βήμα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δεξίωση της Πρεσβειας των ΗΠΑ με την ευκαιρία της 248ης επετείου από την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top