ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά στην Κερατέα: Αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου στο Μαρκάτι – Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Πυρκαγιά στην Κερατέα: Αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου στο Μαρκάτι – Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου στο Μαρκάτι Κερατέας. Βελτιωμένη η κατάσταση στην πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας όπου το μεσημέρι είχαν σταλεί τρία μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί σπίτια και αποθήκες. Στην περιοχή έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι ενώ σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία οι άνεμοι αναμένεται να υποχωρήσουν. Για την κατασβεσή της άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες αναζωπυρώσεις μέσα σε χαράδρες. Η πυρκαγιά δεν είχε ενιαίο μέτωπο, αλλά 4 διαφορετικές εστίες. Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις (πάνω από 140 πυροσβέστες) επιχειρήσαν και στις 4 εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία.

Να υπενθυμίσουμε, ό,τι εκκενώθηκαν με ασφάλεια 6 οικισμοί. Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνέδραμαν αστυνομία ΟΤΑ και στρατός (με μηχανήματα έργου).

Εντωμεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ συνδράμει στα πύρινα μέτωπα της Κερατέας και του Διονύσου.

Το χρονικό της πυρκαγιάς

Η δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Ελένη Μπουγά, ανέφερε νωρίτερα ότι ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της, έχουν παραδοθεί στις φλόγες τουλάχιστον τρία σπίτια στον οικισμό της Πλάκας ενώ έχουν καεί και ποιμνιοστάσια. Κατά μήκος του βουνού υπάρχουν διάσπαρτες εστίες οι οποίες με την ένταση των ανέμων επεκτείνονται.

«[…] καίγονται τρία σπίτια μόνιμης κατοικίας στην Πλάκα Κερατέας, επιτακτική ανάγκη για επιπλέον εναέρια μέσα» τόνισε ο Αθανάσιος Μακροδημήτρης, αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, μιλώντας νωρίτερα στο ΕΡΤNews. Έκανε ακόμα λόγο για τραγική εικόνα και φωτιά με πάρα πολλές εστίες.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Καπόγλης μετέδωσε ότι «το πρόβλημα είναι προς τον οικισμό Μαρκάτι, πίσω από το βουνό, όπου αν περάσει εκεί η φωτιά και στρίψει προς την περιοχή του Θωρικού, δηλαδή προς Παλαιοκαμάριζα και προς το Σούνιο, θα υπάρχει πρόβλημα».

Νωρίτερα στάλθηκε νέο μήνυμα από το112 με το οποίο καλούνται όσοι είναι στην περιοχή Άγιος Κωνσταντίνος Λαυρίου να απομακρυνθούν μέσω Καμάριζας Λαυρίου προς Λαύριο.

Στις 13:46 μήνυμα του 112 ανέφερε «αν βρίσκεστε στις περιοχές Μαρκάτι & Άγιο Γεώργιο Θωρικού απομακρυνθείτε μέσω Π.Ε.Ο. Αθηνών – Λαυρίου προς Λαύριο».

Στις 12:35, το 112 ανέφερε ότι όσοι βρίσκονται στους οικισμούς Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα και Πανόραμα στη Κερατέα να απομακρυνθούν μέσω της παλιάς εθνικής οδού Αθηνών- Λαυρίου προς το Λαύριο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και αυτή τη στιγμή επιχειρούν επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος, 39 οχήματα, 8 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη.

Η δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Ελένη Μπουγά ανέφερε ότι άνθρωποι με χορτοκοπτικά στα χέρια προσπαθούν να απομακρύνουν ξερά χόρτα.

Πάνω από 52 απεγκλωβισμοί στην περιοχή

Η δημοσιογράφος Κάτια Νιάκαρη τόνισε ότι52 πολίτες απεγκλωβίστηκαναπό τις αστυνομικές δυνάμεις στην Κερατέα. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας ή κινητικά θέματα. Κάποιοι ηλικιωμένοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με αποτέλεσμα ακόμα και οι αστυνομικοί με φτυάρια στα χέρια να προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Στην αστυνομία υπήρξαν 40 κλήσεις για βοήθεια δηλαδή πολίτες λόγω της κατάστασης ζήτησαν βοήθεια από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Aυτή την ώρα επιχειρούν αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες του Σώματος: ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, Τροχαία, Ασφάλεια και Άμεση Δράση.

Οι διδάκτωρ Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες με τις ριπές των ανέμων να φτάνουν τα 8 μποφόρ στην περιοχή ενώ η μέση έντασή τους υπολογίζεται σε 6 με 7 μποφόρ. Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος είπε ότι περιμένουμε υποχώρηση των ανέμων από τις 5 με 6 το απόγευμα.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Δημήτρης Θωμάς, δεν κινδυνεύει το στρατόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή.

Ταυτόχρονα διενεργούνται εκτροπές κυκλοφορίας στην περιοχή και συγκεκριμένα:

1)ΠAΛAIAΣ Λ.ΛAYPIOY KAI EΠAPX. OΔO KEPATEAΣ-ANABYΣΣOY, 2) ΠAΛAIAΣ Λ.ΛAYPIOY KAI ΛEΩΦ.ΛAYPIOY, 3) KAMAPIZHΣ KAI Λ.ΛAYPIOY, 4) Λ.ΠΛAKAΣ KAI ΠAΛAIAΣ Λ.ΛAYPIOY, 5) ΠPOΦHTH HΛIA KAI ΠAPNHΘOΣ (ΛEΓPAINA), 6) ΔIAΣTAYPΩΣH MEΓAΛA ΠEYKA (ΣYNTEPINA), 7) KAMAPIZAΣ KAI MAPΩNEIAΣ (AΓIOΣ KΩN/NOΣ), 8) ΛEΩΦ.AΘHNΩN-ΣOYNIOY KAI AΓIAΣ ΠAPAΣKEYHΣ

Ο καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ, Θεοχάρης Ζάγκας, μιλώντας στο ΕΡΤNews, τόνισε ότι θα έπρεπε να έχουμε διδαχθεί από τα μαθήματα του παρελθόντος και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια σε επίπεδο πρόληψης.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Πισωγύρισμα» στα καύσιμα - Οριακές αυξήσεις στα πρατήρια - Παίρνει την ανιούσα ο «μαύρος χρυσός»

Τα «χρυσά» κλειδιά της ΑΗΚ: Δικαιολογούνται τα 26 ευρώ; - Φωτογραφία απεικονίζει γιατί πρέπει να χρησιμοποιούνται κλειδαριές

Αναποδογυρίστηκε αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου – Δείτε φωτογραφία

Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τα ματς του Euro

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Πρωί πρωί την έβαψε η κόρη της Μελίνα - Δείτε φωτογραφίες

Σοκαριστικό βίντεο - Επιβάτης εκτινάχθηκε στο ντουλάπι χειραποσκευών από αναταράξεις σε πτήση



Σφοδρή απάντηση ΠτΔ σε ΑΚΕΛ: «Όταν γίνονται τοποθετήσεις για την οικονομία, πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί»

Σφοδρή απάντηση ΠτΔ σε ΑΚΕΛ: «Όταν γίνονται τοποθετήσεις για την οικονομία, πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί»

Απάντηση στο ΑΚΕΛ, το οποίο ανέφερε ότι ο χειρισμός της Κυβέρνησης στο θέμα της ακρίβειας αποτελεί «βάναυση πρόκληση για την κοινωνία», έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top