ΔΙΕΘΝΗ

Βρυξέλλες: Παζάρι των «27» στη Σύνοδο Κορυφής για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας - Θέλουν να αποφύγουν νέο θρίλερ

Βρυξέλλες: Παζάρι των «27» στη Σύνοδο Κορυφής για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας - Θέλουν να αποφύγουν νέο θρίλερ

Με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σχετικά γρήγορα σε συμφωνία, δίχως η διαπραγμάτευση να εξελιχθεί σε θρίλερ, συνεχίζονται οι ζυμώσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπάρξει «deal» για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αργά το βράδυ, λίγο μετά τις 23:00, ξεκίνησε το «παζάρι» για τα ανώτατα αξιώματα, αφού έκλεισαν τη συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει... λευκός καπνός, καθώς η Ιταλία της Μελόνι δεν πρόκειται να είναι ένας εύκολος συνομιλητής, μιας κι έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τις διαπραγματεύσεις που δεν την περιελάμβαναν και επιθυμεί να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτό το Συμβούλιο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι ευελπιστεί πως οι επιλογές της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας ως Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ θα γίνουν αποδεκτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό όλες αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του μήνα Ιουλίου, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της περασμένης Τρίτης και σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών, των Μητσοτάκη και Τουσκ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σολτς και Σάντσεθ για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και των Μακρόν και Ρούτε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων, υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών «οικογενειών» όσον αφορά στα πρόσωπα, κάτι όμως που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες.

Από την πλευρά της, η Ουγγαρία δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ και η Τζόρτζια Μελόνι θεωρεί ότι η επιλογή αυτών των προσώπων ήταν προαποφασισμένη.

Απρόσμενη κίνηση από Γαλλία και Γερμανία

Νωρίτερα, πάντως, η Γαλλία και η Γερμανία αιφνιδίασαν τους ηγέτες των άλλων κρατών στις Βρυξέλλες, καθώς με έγγραφό τους, την ώρα που ξεκινούσε η συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα, ζήτησαν από κοινού ένα ευρύ φάσμα τροπολογιών πάνω σε αυτήν για την επόμενη πενταετία.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Politico, για ένα έγγραφο που προετοιμαζόταν εδώ και μήνες από τον Σαρλ Μισέλ και συζητήθηκε μεταξύ αξιωματούχων των κρατών της ΕΕ. Ωστόσο, αυτή η κίνηση φέρεται να εξόργισε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήραν τα δύο κράτη την τελευταία στιγμή, χωρίς προφανώς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι.

Το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα καλό μετά από αυτό, ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές στην ιστοσελίδα, λίγο πριν η κουβέντα πάει στο ζήτημα των τριών προσώπων που θ' αναλάβουν τα υψηλότερα αξιώματα στην Ευρώπη.

Παρίσι και Βερολίνο πρότειναν μία σειρά από αλλαγές στην ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα κύρια σημεία που θέλουν να προσθέσουν οι δύο χώρες στα συμπεράσματα της Συνόδου, είναι τα εξής:

- Για την πολιτική για το κλίμα: «Να συνεχίσουμε την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη της Πράσινης Συμφωνίας».

- Για την άμυνα: «Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του».

- Για την πολιτική ανταγωνισμού: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές ανταγωνισμού και να επιτρέψουμε τη σύσταση κοινοπραξιών και ενοποίησης σε βασικούς τομείς, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα».

- Σχετικά με τη διεύρυνση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν οι απαραίτητες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών της Ένωσης και την αντιμετώπιση βασικών ερωτημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της, καθώς και την ικανότητά της να ενεργεί έναντι μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και όλο και πιο περίπλοκες προκλήσεις».

Την ίδια στιγμή, οι δύο χώρες θέλουν να διαγραφεί μία παράγραφος σχετική με την άμυνα: «Εμβληματικά έργα και αμυντικές πρωτοβουλίες κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την ΕΕ».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμαστείτε για βροχές και καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές - Το «μενού» του καιρού μέχρι την Τετάρτη

Πήραν την ανιούσα οι μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων - Μέχρι πόσο έφτασαν - Πίνακες

Ποιες τροφές μας κρατούν ενυδατωμένους το καλοκαίρι - Διατροφολόγος απαντά στο «Τ»

Βιασμός 19χρονης στη Χλώρακα: Συνελήφθη ο 26χρονος που καταζητείτο

Ελένη Πετρουλάκη: Με μαύρο μπικίνι και γραμμωμένους κοιλιακούς στη Μήλο - Η εντυπωσιακή φωτό στα 53 της

Σε καυγά εξελίχθηκε τροχαίο στην Πάφο - Του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με σμίλα στο κεφάλι



Υπουργός Υγείας στο «T»: «Εντός του 2024 αναμένεται η έναρξη τριών νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων»

Υπουργός Υγείας στο «T»: «Εντός του 2024 αναμένεται η έναρξη τριών νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων»

Με τη συμπλήρωση πέντε ετών από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε συνέντευξή του στο «T» αναλύει τους στόχους τους οποίους έχει θέσει, με την ανάληψη των καθηκόντων του. Σημειώνει πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ στόχος του υπουργείου του, είναι να μην παρέχει πλέον υπηρεσίες και να επικεντρωθεί στην χάραξη και άσκηση πολιτικών, στον τομέα της υγείας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top