ΔΙΕΘΝΗ

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για οικ. κινδύνους από εκλογές παγκοσμίως

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για οικ. κινδύνους από εκλογές παγκοσμίως

Η πολιτική αβεβαιότητα που συνδέεται με τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξήσει τον κίνδυνο τόσο αστάθειας της αγοράς όσο και άλλων οικονομικών επιπτώσεων, προειδοποίησε την Πέμπτη η (Κεντρική) Τράπεζα της Αγγλίας.

Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Αγγλίας, που περιλαμβάνεται στην εξαμηνιαία έκθεση της τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, έρχεται ενόψει του πρώτου γύρου των πρόωρων γαλλικών εκλογών της Κυριακής και της ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Στο μεταξύ, οι Βρετανοί προσέρχονται στις κάλπες στις 4 Ιουλίου, με την Τράπεζα της Αγγλίας να αποφευγει να προβεί σε συγκεκριμένα σχόλια για τις εκλογές αυτές.

"Η πολιτική αβεβαιότητα που συνδέεται με τις επερχόμενες εκλογές σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αυξηθεί", τονίζει η τράπεζα.

"Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές λιγότερο σίγουρες και να οδηγήσει σε αστάθεια τις χρηματοπιστωτικές αγορές», προσθέτει.

"Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις υφιστάμενες πιέσεις για το δημόσιο χρέος, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τους κινδύνους που συνδέονται με τον παγκόσμιο κατακερματισμό, οι οποίοι σχετίζονται όλοι με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου", υπογραμμίζει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, μαζί με άλλες Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως, αύξησε τα επιτόκια μεταξύ 2021 και 2023 για να καταπολεμήσει την άνοδο του πληθωρισμού.

Αυτό ανάγκασε τις τράπεζες να αυξήσουν το κόστος των στεγαστικών δανείων, επιβαρύνοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και επιδεινώνοντας την κρίση κόστους ζωής.

Περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποστούν αυξήσεις στις μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών δανείων τους κατά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς αναζητούν να ανανεώσουν τις συμφωνίες στεγαστικών δανείων που διατηρούν με τις τράπεζες τους, εκτιμά η Τράπεζα της Αγγλίας.

"Πολλά βρετανικά νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των ενοικιαστών, παραμένουν υπό πίεση από το υψηλότερο κόστος διαβίωσης και τα υψηλότερα επιτόκια", υπογραμμίζει στην έκθεση της.

Η Τράπεζα διατήρησε την περασμένη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 16 ετών, στο 5,25%, παρά την επιστροφή του βρετανικού πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Προβλέπεται ωστόσο ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού στην επόμενη συνεδρίασή της σε σχέση με τα επιτόκια, την 1η Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμαστείτε για βροχές και καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές - Το «μενού» του καιρού μέχρι την Τετάρτη

Πήραν την ανιούσα οι μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων - Μέχρι πόσο έφτασαν - Πίνακες

Ποιες τροφές μας κρατούν ενυδατωμένους το καλοκαίρι - Διατροφολόγος απαντά στο «Τ»

Βιασμός 19χρονης στη Χλώρακα: Συνελήφθη ο 26χρονος που καταζητείτο

Ελένη Πετρουλάκη: Με μαύρο μπικίνι και γραμμωμένους κοιλιακούς στη Μήλο - Η εντυπωσιακή φωτό στα 53 της



Υπουργός Υγείας στο «T»: «Εντός του 2024 αναμένεται η έναρξη τριών νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων»

Υπουργός Υγείας στο «T»: «Εντός του 2024 αναμένεται η έναρξη τριών νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων»

Με τη συμπλήρωση πέντε ετών από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε συνέντευξή του στο «T» αναλύει τους στόχους τους οποίους έχει θέσει, με την ανάληψη των καθηκόντων του. Σημειώνει πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ στόχος του υπουργείου του, είναι να μην παρέχει πλέον υπηρεσίες και να επικεντρωθεί στην χάραξη και άσκηση πολιτικών, στον τομέα της υγείας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top