Ο αριθμός των άστεγων έφθασε τον περασμένο χρόνο σε ύψος ρεκόρ στο Λονδίνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα από την οργάνωση Homeless Link που καλεί την επόμενη βρετανική κυβέρνηση να λάβει «αποφασιστικά μέτρα».
Ανάμεσα στο Μάρτιο 2023 και τον Μάρτιο 2024, περί τα 12.000 άτομα είχαν καταγραφεί στην βάση δεδομένων που διαχειρίζεται η ένωση Homeless Link που βοηθά ανθρώπους χωρίς μόνιμη κατοικία.
Ο αριθμός είναι κατά 19% αυξημένος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, κατά 58% αυξημένος σε σχέση με δέκα χρόνια πριν και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην βρετανική πρωτεύουσα, τονίζει στην ετήσια έκθεσή της η Homeless Link.
«Η τρομακτική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που κοιμούνται στον δρόμο στο Λονδίνο κατά την διάρκεια της τελευταίας χρονιά δείχνει ότι η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει αποφασιστική δράση για να επιλύσει την κρίση αυτή, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε ολόκληρη την χώρα», δηλώνει σε ανακοίνωση ο Ρικ Χέντερσον, πρόεδρος της Homeless Link.
Συγκεκριμένα ζητά την κατασκευή φθηνών κατοικιών και την οικονομική υποστήριξη των οργανώσεων και θεσμών που πλησιάζουν τους άστεγους για να τους βοηθήσουν «να αντιμετωπίσουν τις βαθιές αιτίες των προβλημάτων που τους οδήγησαν στον δρόμο».
Το ζήτημα της στέγης και κυρίως η πρόσβαση των νεότερων ατόμων χαμηλού εισοδήματος στην στέγη αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των βουλευτικών εκλογών της 4ης Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην χρόνια έλλειψη στέγης προστέθηκαν το 2022 οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που οδήγησαν στην εκτόξευση του κόστους δανεισμού και των ενοικίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ένα πέμπτο (17%) των ανθρώπων που έγιναν άστεγοι τον περασμένο χρόνο είχαν προηγουμένως περάσει από κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Εδώ και πολλούς μήνες, οι οργανώσεις αρωγής των αιτούντων άσυλο έχουν εκφράσει ανησυχίες για την απόφαση της κυβέρνησης των Τόρις να μειώσει τον χρόνο που δίδεται στους ανθρώπους που έχουν λάβει άσυλο για να βρουν στέγη και να φύγουν από το κέντρο φιλοξενίας που χρηματοδοτείται από το κράτος.
Οι βρετανοί υπήκοοι αποτελούν το 45% των καταγεγραμμένων αστέγων, ενώ το ένα τέταρτο προέρχεται από χώρα της Ευρώπης. Το υπόλοιπο πρωτοφανές 30% προέρχεται από τον υπόλοιπο κόσμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις