ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανάγκη για εξοικονόμηση νερού για τους δημόσιους χώρους πρασίνου - Γνώρισε την ιστορία της Έφης

Ανάγκη για εξοικονόμηση νερού για τους δημόσιους χώρους πρασίνου - Γνώρισε την ιστορία της Έφης

Νερό. Δεν είναι απλώς απαραίτητο, είναι η ίδια η ζωή.

Είναι δύσκολο να φανταστούμε μια μέρα χωρίς νερό. Το νερό είναι ο θεματοφύλακας του περιβάλλοντός μας, καθώς διατηρεί τα οικοσυστήματα ασφαλή, ρυθμίζει το κλίμα και θρέφει τη βιοποικιλότητα. Είναι ένας πολύτιμος πόρος που ανήκει στη φύση και στις τοπικές κοινότητες. Πρέπει όμως να το διαχειριζόμαστε με προσοχή, καθώς πλέον διατρέχει σημαντικούς κινδύνους.

Με περισσότερους από τους μισούς υγρότοπους παγκοσμίως να έχουν εξαφανιστεί και πολλές λίμνες και ποτάμια να στερεύουν ή να αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης*, η λειψυδρία αποτελεί πλέον πραγματικότητα για πολλούς.

Αναλαμβάνουμε τώρα δράση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του νερού και να συμβάλουμε στη μείωση του υδατικού αποτυπώματος.

Το νερό είναι αναντικατάστατο συστατικό όλων των προϊόντων μας. Επίσης, εξαρτώμαστε από το νερό για τον καθαρισμό και την ψύξη του εξοπλισμού μας σε κάθε εργοστάσιο εμφιάλωσης. Εκείνο θρέφει και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που παρέχουν τα φυσικά μας συστατικά. Όμως η σημασία του είναι πολύ μεγαλύτερη. Αποτελεί τη βασικότερη καθημερινή ανάγκη για τη ζωή των κοινοτήτων μας, τώρα και στο μέλλον.

Ένας από τους βασικούς στόχους μας για την ορθή διαχείριση του νερού είναι να επιστρέψουμε συνολικά 2 τρισεκατομμύρια λίτρα στη φύση και τις κοινότητες παγκοσμίως μεταξύ 2021 και 2030 — όσο θα χρειαζόταν για να γεμίσουμε πάνω από έξι δισεκατομμύρια μπανιέρες**.

Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι μέσω του προγράμματος «The Living Danube». Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ της WWF-CEE και του ICPDR*** με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca‑Cola Foundation)****. Ο ποταμός Δούναβης είναι ζωτικής σημασίας στην Ευρώπη, καθώς αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή λεκάνη απορροής στον κόσμο, την οποία μοιράζονται 19 χώρες και πάνω από 83 εκατομμύρια άνθρωποι.

Εδώ και μία δεκαετία περίπου, το πρόγραμμα βοήθησε να επιστρέψει στη φύση και τις κοινότητες ποσότητα νερού που ισοδυναμεί με πάνω από 4.800 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων και να αποκαταστήσει ζωτικής σημασίας υγρότοπους, ποτάμια και πλημμυρικές πεδιάδες που αντιστοιχούν σε 7.422 γήπεδα ποδοσφαίρου. Όλο αυτό, κατά μήκος της καρδιάς του Δούναβη σε 11 περιοχές στην Αυστρία, την Ουγγαρία, την Κροατία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αυτό το πρόγραμμα προστασίας του ποταμού έφερε ένα κύμα αλλαγής στη φύση, καθώς τα ενδημικά πτηνά και θηλαστικά επέστρεψαν στα φυσικά τους οικοσυστήματα. Ένα κύμα αλλαγής που βοήθησε επίσης τις τοπικές κοινότητες, αντιμετωπίζοντας τη λειψυδρία και, κατά συνέπεια, συμβάλλοντας στην τόνωση των τοπικών οικονομιών και στη διατήρηση του βιοπορισμού των ψαράδων και των γεωργών στις παραμεθόριες χώρες του ποταμού.

Αυτός είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων κοινών υδατικών προκλήσεων του κόσμου. Στην Κύπρο, τα προγράμματά μας για την αντιμετώπιση των υδατικών προκλήσεων μετρούν ήδη μια δεκαετία. Το πρόγραμμα «Zero Drop – Αποστολή Νερό», το οποίο υλοποιείται από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership - Mediterranean (GWP-Med) και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), εφαρμόζει τεχνικές λύσεις εξοικονόμησης νερού σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονη λειψυδρία, ενώ παράλληλα αναπτύσσει υποδομές για την καλύτερη διαχείριση και διαφύλαξη των υδατικών πόρων.

Ένα έργο στην Αγλαντζιά το οποίο ολοκληρώθηκε το 2023, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα της πρωτοβουλίας αυτής. Δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη λειψυδρία στην Ευρώπη, η παροχή νερού για δημόσιους χώρους πρασίνου αποτελεί πρόκληση για την τοπική κοινωνία. Το νερό άρδευσης έχει σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, καθώς προϋποθέτει τη λειτουργία ενεργοβόρων αντλιών για την άντλησή του από τους περιορισμένους υπόγειους υδάτινους πόρους του νησιού. Ως αποτέλεσμα, χρειαζόμαστε το πράσινο στα πάρκα, τα οποία είναι ζωτικός πόρος για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης.

Για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, το «Zero Drop – Αποστολή Νερό» υλοποίησε τεχνικές παρεμβάσεις τον Μάιο του 2023 στον Δήμο Αγλαντζιάς, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο νερό και έξυπνη τεχνολογία για την άρδευση χώρων πρασίνου. Εγκαταστάθηκε ένα νέο σύστημα ποτίσματος με ανακυκλωμένο νερό, επιτρέποντας στα δημοτικά φορτηγά να γεμίζουν με επεξεργασμένα λύματα στον σταθμό αναπλήρωσης και να τα χρησιμοποιούν για την άρδευση πολλών πάρκων στην Αγλαντζιά.

Αυτό είναι μόνο η αρχή ενός μακρινού ταξιδιού. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του νερού με προσήλωση και αφοσίωση, παίζοντας τον ρόλο μας στη διαφύλαξη αυτού του κρίσιμου πόρου για τις μελλοντικές γενιές.

*WWF: https://www.worldwildlife.org/threats/water-scarcity

**Based on a standard 300 litre bath tub

*** International Commission for the Protection of the Danube River

****The Coca Cola Foundation is the philanthropic arm of The Coca-Cola Company.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Influencer Marketing: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Αυτά πρέπει να πληρούν οι αναρτήσεις – Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Καταδυτικός Τουρισμός: Η μαγεία της θάλασσας μέσα στα Κυπριακά νερά – Ζηνοβία και Musan μας βάζουν στο «χάρτη»

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Αποτροπιασμός στη Χλώρακα: 19χρονη τουρίστρια κατήγγειλε 26χρονο για βιασμό - Καταζητείται ο δράστης

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Στο κελί για έξι ημέρες ο 48χρονος - Πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας

Βρισηίδα Ανδριώτου: Κάλυψε το στήθος της με δυο ζουμερά κεράσια - Δείτε φωτογραφία



ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

Ο ΓΓ των ΗΕ και η προσωπική απεσταλμένη του είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους, είπε το Σάββατο, ο Πρόεδρος ης Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε ακόμη ότι αν επιθυμούσε πραγματικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να ανοίξει το οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top