ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν στις Βρυξέλλες - Η αισιοδοξία των ΗΕ και η ανησυχία του ΑΚΕΛ

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν στις Βρυξέλλες - Η αισιοδοξία των ΗΕ και η ανησυχία του ΑΚΕΛ

Σήμερα ή την Παρασκευή αναμένεται η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια εξέλιξη, για το ζήτημα που θέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τριμερή συνάντηση.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων δολοφονημένων και Αγνοουμένων των κοινοτήτων Πηγής και Περιστερώνας Αμμοχώστου κατά την Τουρκική Εισβολή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Μοσφιλωτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συνάντηση με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ πολύ σημαντική για την εξέλιξη της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών.

Έχουν επίγνωση των προκλήσεων δηλώνουν τώρα τα ΗΕ

«Έχουμε επίγνωση των προκλήσεων, αλλά έχουμε αυτοπεποίθηση και παραμένουμε αισιόδοξοι», δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν-Πιερ Λακρουά, κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετικά με την αναβολή του ταξιδιού της κ. Ολγκίν στην Κύπρο υπογράμμισε τη σημασία των συνεχιζόμενων συζητήσεων για το Κυπριακό, λέγοντας πως «αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η κ. Ολγκίν θα συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο πλευρών. Νομίζω ότι ο τρόπος (που γίνονται) είναι πιθανότατα σημαντικός για το γεγονός ότι αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, οπότε συνεχίζουμε να στηρίζουμε σίγουρα αυτές τις προσπάθειες».

Εκφράζει ανησυχία το ΑΚΕΛ

Ο Στέφανος Στεφάνου εκφράζει την ανησυχία του ΑΚΕΛ γιατί η προσπάθεια για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών «φαίνεται να αποτυγχάνει» και «ο κίνδυνος τερματισμού της αποστολής της προσωπικής απεσταλμένης του κ. Γκουτέρες είναι ορατός», εξέφρασε ο ΓΓ του κόμματος λέγοντας πως η ανάγκη για διάρρηξη του αδιεξόδου είναι «αδήριτη» και είναι υποχρέωση όλων να εργαστούμε για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που να έχουν νόημα, όπως είπε.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ αναντίλεκτα απορρίπτει πολιτικές για λύση δύο κρατών. «Απορρίπτει επίσης την αξίωση για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Τέτοιες αξιώσεις τέθηκαν και στο παρελθόν και απορρίφθηκαν κατηγορηματικά από προηγούμενους ΓΓ του ΟΗΕ γιατί βρίσκονταν εκτός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Αυτό το πλαίσιο συνιστά το μοναδικό ρεαλιστικό σημείο σύγκλισης για λύση του Κυπριακού, εδράζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και μπορεί να υπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα, τις ευαισθησίες και τα δίκαια αιτήματα του συνόλου του κυπριακού λαού» είπε. Έχοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό και την ανάγκη για διάρρηξη του αδιεξόδου, το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο που περιλαμβάνει τέσσερις άξονες, για το πώς πρέπει να κινηθεί η ε/κ πλευρά, δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου εξηγώντας ότι ο πρώτος άξονας αφορά στη συνέπεια που πρέπει να επιδειχθεί αναφορικά με τη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

 Ο δεύτερος άξονας, συνέχισε, είναι η συνεπής αποδοχή του Πλαισίου Γκουτέρες καθώς και των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι το τέλος της Διάσκεψης του 2017, περιλαμβανομένων των συγκλίσεων επί του περιεχομένου της πολιτικής ισότητας, της εκ περιτροπής προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο, καθώς και της μίας τουλάχιστον θετικής τουρκοκυπριακής ψήφου αναφορικά με όλες τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο τρίτος άξονας, ανέφερε, είναι η υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας που δεν μπορεί να περιορίζεται στα ευρωτουρκικά.

Αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν από μόνα τους καταλύτη για τη δημιουργία προϋποθέσεων επανέναρξης και επιτυχούς κατάληξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, σημείωσε. Το ΑΚΕΛ, δήλωσε, εισηγείται την παροχή κινήτρων στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας προς την Τουρκία σε σχέση με την ενέργεια που θα ισχύουν μετά τη λύση του Κυπριακού.

Ο τέταρτος άξονας, είπε, αφορά στην υιοθέτηση μονομερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς τους Τουρκοκύπριους. Ανέφερε ότι κάποιες από τις προτάσεις του που το κόμμα του είχε καταθέσει πολύ πριν δημοσιοποιήσει το πακέτο μέτρων για τους Τ/κ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υιοθετήθηκαν σε αυτό.

«Την ίδια ώρα, συνεχίζουμε να διεκδικούμε τόσο την άμεση υλοποίηση όλων των προτάσεων που έχουν ανακοινωθεί όσο και μια πιο ολιστική προσέγγιση για αποτελεσματική αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας» είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Influencer Marketing: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Αυτά πρέπει να πληρούν οι αναρτήσεις – Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Καταδυτικός Τουρισμός: Η μαγεία της θάλασσας μέσα στα Κυπριακά νερά – Ζηνοβία και Musan μας βάζουν στο «χάρτη»

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Αποτροπιασμός στη Χλώρακα: 19χρονη τουρίστρια κατήγγειλε 26χρονο για βιασμό - Καταζητείται ο δράστης

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Στο κελί για έξι ημέρες ο 48χρονος - Πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας

Βρισηίδα Ανδριώτου: Κάλυψε το στήθος της με δυο ζουμερά κεράσια - Δείτε φωτογραφία



ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

Ο ΓΓ των ΗΕ και η προσωπική απεσταλμένη του είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους, είπε το Σάββατο, ο Πρόεδρος ης Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε ακόμη ότι αν επιθυμούσε πραγματικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να ανοίξει το οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top