Προσφυγικό, Κυπριακό, ενεργειακά και χρέος στη συνάντηση Κέρι - Τσίπρα

Προσφυγικό, Κυπριακό, ενεργειακά και χρέος στη συνάντηση Κέρι - Τσίπρα

O Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ονοματολογικού και του Κυπριακού.

Το προσφυγικό, το Κυπριακό, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενεργειακά θέματα, αλλά και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

Από την πλευρά του κ. Κέρι τονίστηκε η στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου. Παράλληλα, o Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ονοματολογικού και του Κυπριακού.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την αναβάθμιση του μηχανισμού τουΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη να εντείνουν οι ΗΠΑ τις επαφές τους με την Τουρκία για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τέλος, εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό περιορισμό για χρήση έναντι όλων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να επιδειχθεί αντίστοιχη πρόθεση από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Κυπριακό: Νέα κινητικότητα μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη - Ολγκίν – Η κρίσιμη ημερομηνία και τα επόμενα βήματα

Κυπριακό: Νέα κινητικότητα μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη - Ολγκίν – Η κρίσιμη ημερομηνία και τα επόμενα βήματα

Νέα κινητικότητα καταγράφεται στο Κυπριακό, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

BEST OF TOTHEMAONLINE