Ξεκάθαρο το τοπίο όσον αφορά τις πρακτικές εκπτώσεων και προσφορών τόσο για καταναλωτές όσο και για επιχειρήσεις μετά τον οδηγό που παρουσίασε το Υπουργείο Εμπορίου, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα «εξαπάτησης».
Η νέα πολιτική για τις πρακτικές προσφορών και εκπτώσεων των επιχειρήσεων παρουσιάστηκε από το Υπουργείο, η οποία συντάχθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή μέσω ενός εξειδικευμένου «Οδηγού Επιχειρήσεων».
Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώργη, μιλώντας στο ThemaOnline ανέφερε «Ως υπηρεσία θα θέλαμε να εξελίξουμε όλες τις διαδικασίες που υπάρχουν ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του καταναλωτή. Επίσης να διασφαλίσουμε διαφάνεια στην αγορά και να χτίσουμε περαιτέρω εμπιστοσύνη μεταξύ καταναλωτή και επιχειρήσεων και τρίτον να διασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού στο εμπόριο».
Όπως ανέφερε ο κ.Καραγιώργης μέσα από καθημερινούς ελέγχους της Υπηρεσίας , μέσα από εκπαιδεύσεις και νομοθετικές πρακτικές που προκύπτουν στο Ευρωπαϊκο Δίκαιο, διαπιστώθηκε η ανάγκη για γενικότερη καθοδήγηση των επιχειρήσεων, καθώς ο τρόπος που παρουσιάζονται οι εκπτώσεις - προσφορές στην αγορά δεν είναι σωστές και δεν εφαρμόζονται οι νομοθεσίες. Ο κ.Καραγιώργης εξήγησε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις και για αυτό λήφθηκε η απόφαση να διορθώσουν τα πιο πάνω με την δημιουργία του εν λόγω οδηγού.
Πρόκειται για έναν οδηγό σε κατανοητή γλώσσα, με πρακτικά παραδείγματα , ο οποίος απευθύνεται κυρίως στις επιχειρήσεις αλλά και στους καταναλωτές.
Τόνισε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, με στοχευμένες ενέργειες, ώστε να είναι σε επαγρύπνηση και να αναγνωρίζουν το πραγματικό από το πλασματικό την περίοδο εκπτώσεων ή προσφορών.
Κάποια από τα βασικά παραδείγματα τα οποία αναφέρονται στον οδηγό είναι:
Πάντοτε πρέπει να αναγράφεται η προηγούμενη τιμή αλλά και η νέα τιμή ώστε να διαφαίνεται το πραγματικό όφελος του καταναλωτή.
Επίσης όταν ανακοινώνεται μια έκπτωση , θα πρέπει να αναγράφεται ως προηγούμενη τιμή η χαμηλότερη τιμή που είχε τις τελευταίες 30 ημέρες.
Εξίσου στις περιπτώσεις που παρέχεται ένα προϊόν δωρεάν, όπως για παράδειγμα «5+1», θα πρέπει ο καταναλωτής να γνωρίζει την τιμή που έχει κάθε προϊόν όταν πωλείται μεμονωμένα, ώστε να μπορεί να διαπιστώσει ότι όντως παίρνει δωρεάν το επιπρόσθετο ένα προϊόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στο κελί ο 57χρονος για την απόπειρα φόνου της συζύγου του - Σε σοβαρή κατάσταση το θύμα
• Πένθος στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σοφούλης Στυλιανού
• Αυτή είναι η μεγάλη νικήτρια του «The Voice» - Ποιος ο δεύτερος φιναλίστ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις