ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ψήνονται» στο καμίνι και καταστρέφονται καλλιέργειες στα Κοκκινοχώρια

«Ψήνονται» στο καμίνι και καταστρέφονται καλλιέργειες στα Κοκκινοχώρια

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή σε καλλιέργειες στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εξαιτίας του καύσωνα.

Σύμφωνα με γεωργούς της περιοχής, καταστροφές έχει υποστεί η ανοικτή καλλιέργεια και τα οπωροκηπευτικά είδη, με τις ζημιές να ξεπερνούν το 70% της συνολικής παραγωγής. Όπως ανέφεραν, τούτο θα έχει ως άμεσο αντίκτυπο την παραγωγής, αλλά και την αύξηση των τιμών στην αγορά. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών Αντρέας Κάρυος είπε ότι μόνο για τα κρεμμύδια η ζημιά κυμαίνεται στο 70% – 80%, ενώ στα πεπόνια πλησιάζει το 100%.

Σε μικρότερο ποσοστό είναι οι ζημιές που καταγράφηκαν στα καρπούζια. Προειδοποίησε, δε, ότι λόγω αυτής της κατάστασης θα παρατηρηθεί προσεχώς κενό στην αγορά μέχρι να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και να παραχθεί νέα γενιά παραγωγής.

Ο κ.Κάρυος ανέφερε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει εκ μέρους των γεωργών οι σχετικές δηλώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν, αλλά μόνο για τις φυτείες των ξηρών κρεμμυδιών στις κοινότητες Ξυλοφάγου και Ορμήδειας.

Τόνισε, δε, την ανάγκη να γίνουν δηλώσεις ζημιάς για όλα τα αγροτικά προϊόντα, προκειμένου, όπως εξήγησε, να φανεί το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει σε όλα τα γεωργικά προϊόντα. Όπως επισήμανε, οι ζημιές που έχουν υποστεί παραγωγοί στα Κοκκινοχώρια ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει να έλθει αρωγός και να τους στηρίξει έμπρακτα.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε και θα το διαπιστώσουν σύντομα και οι καταναλωτές στα ράφια, είναι ότι η ζημιά που έχουμε υποστεί είναι μεγάλη.

Γι’ αυτό και τιμές των γεωργικών προϊόντων αναπόφευκτα θ’ αυξηθούν. Η απόφαση του Τμήματος Υδάτων για αποκοπές νερού στους γεωργούς έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουμε.

Το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δει ξανά το θέμα αυτό και να ενισχύσει τις ποσότητες νερού προς την επαρχία μας, ώστε να μπορέσουμε να παράξουμε νέα προϊόντα για τους καταναλωτές της Κύπρου.

Είναι επείγουσα η ανάγκη για στρατηγικές λύσεις στα προβλήματα των γεωργών», ανέφερε ο κ.Κάρυος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Πισωγύρισμα» στα καύσιμα - Οριακές αυξήσεις στα πρατήρια - Παίρνει την ανιούσα ο «μαύρος χρυσός»

Τα «χρυσά» κλειδιά της ΑΗΚ: Δικαιολογούνται τα 26 ευρώ; - Φωτογραφία απεικονίζει γιατί πρέπει να χρησιμοποιούνται

Νέα τραγωδία: Υπέκυψε στα τραύματα του ο 79χρονος Μιχαλάκης Γεωργίου που παρασύρθηκε από οδηγό ενώ διασταύρωνε

Χειροπέδες σε 41χρονο: Τον «τσάκωσαν» στο αεροδρόμιο Λάρνακας - Καταζητείτο στη Γερμανία για οικονομική απάτη

Power of Love: Προκλητικός και πάλι ο Πελετιέ - «Όταν η γυναίκα κλαίει μπροστά σου το κάνει για να σε χειραγωγήσει»



Καμία ελπίδα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό - Η άρνηση Τατάρ και τα παιχνίδια του Κόλιν Στιούαρτ εις βάρος της Λευκωσίας

Καμία ελπίδα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό - Η άρνηση Τατάρ και τα παιχνίδια του Κόλιν Στιούαρτ εις βάρος της Λευκωσίας

Η τελευταία πράξη της αποστολής της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ φαίνεται ότι γράφτηκε στο Λονδίνο κατά τη συνάντηση που είχε η κα Ολγκίν με τον Ερσίν Τατάρ, η οποία σύμφωνα με κύκλους γύρω από τον κατοχικό ηγέτη είχε την αναμενόμενη κατάληξη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top