LIKE ONLINE

Ψάρι στο μέγεθος ανθρώπινου νυχιού κάνει ήχους πιο δυνατούς και από ένα αεροσκάφος - Δείτε βίντεο

Ψάρι στο μέγεθος ανθρώπινου νυχιού κάνει ήχους πιο δυνατούς και από ένα αεροσκάφος - Δείτε βίντεο

Μπορεί να είναι μικροσκοπικό, αλλά αυτό το ημιδιαφανές ψάρι μεγέθους μόλις 12 χιλιοστών, μπορεί να παράγει ήχους που ξεπερνούν τα 140 ντεσιμπέλ, με τον ήχο να είναι το ίδιο δυνατός με αυτόν που ακούει ένα άτομο που στέκεται 100 μέτρα μακριά από ένα επιβατικό αεροσκάφος λίγο πριν την απογείωση!

Ο λόγος για το Danionella cerebrum, το ψάρι που ανακαλύφτηκε τη δεκαετία του 1980 αλλά αναγνωρίστηκε επίσημα το 2021, αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις μικροσκοπικές διαφορές μεταξύ αυτού και του Danionella translucida.

Σύμφωνα με το odditycentral τα δύο είδη ψαριού είναι τόσο μικρά - περίπου στο μέγεθος ενός ανθρώπινου νυχιού - και τόσο παρόμοια που οι διαφορές μεταξύ τους μπορούσαν να εντοπιστούν μόνο με μικροσκόπιο.

Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε επίσης ένα άλλο συναρπαστικό χαρακτηριστικό του Danionella cerebrum, ένα χαρακτηριστικό που όχι μόνο το ξεχωρίζει από το αδελφάκι του στο γένος, αλλά και το τοποθετεί πολύ ψηλά στη λίστα με τα πιο δυνατά ζώα στον κόσμο. Το μικροσκοπικό ημιδιαφανές ψάρι χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ηχητικών μυών και χόνδρων τυμπανισμού για να παράγει ήχους τόσο δυνατούς όσο ένας πυροβολισμός. «Αυτό το μικροσκοπικό ψάρι μπορεί να παράγει ήχους πάνω από 140 ντεσιμπέλ σε απόσταση 10 έως 12 mm - αυτό είναι συγκρίσιμο με τον θόρυβο που αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος από ένα αεροπλάνο κατά την απογείωση σε απόσταση 100 m και αρκετά ασυνήθιστο για ένα ζώο τόσο μικροσκοπικού μεγέθους», δήλωσε ο Dr. Ralf Britz, ιχθυολόγος στις Συλλογές Φυσικής Ιστορίας Senckenberg.

Μετακινεί το πλευρό του για να παράγει ήχο

Αλλά ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί αυτό το μικροσκοπικό ψάρι για να παράγει τον εκκωφαντικό ήχο είναι ακόμη πιο συναρπαστικός.

Οι βιντεοσκοπήσεις υψηλής ταχύτητας αποκάλυψαν ότι, προκειμένου να παραχθούν δυνατοί ήχοι, ένα πλευρό που βρίσκεται δίπλα στην κολυμβητική κύστη του ψαριού μετακινείται από έναν ειδικό μυ που αντέχει στην κόπωση σε ένα κομμάτι χόνδρου που τυμπανίζει.

«Αυτή η συσκευή επιταχύνει τον χόνδρο που τυμπανίζει με μια δύναμη άνω των 2.000g και τον εκτοξεύει κατά της κολυμβητικής κύστης για να παράγει έναν γρήγορο, δυνατό παλμό», εξήγησε ο Δρ Μπριτζ.

Όσον αφορά τον σκοπό των ήχων των οποίων κάνουν μόνο τα αρσενικά ψάρια, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ανακαλύψει ακόμα γιατί, αλλά πιθανολογούν ότι τα ψάρια το κάνουν για να πλοηγηθούν στα θολά νερά ή ως επίθεση σε ανταγωνιστές κατά το ζευγάρωμα.

ΠΗΓΗ: Ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Influencer Marketing: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Αυτά πρέπει να πληρούν οι αναρτήσεις – Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Καταδυτικός Τουρισμός: Η μαγεία της θάλασσας μέσα στα Κυπριακά νερά – Ζηνοβία και Musan μας βάζουν στο «χάρτη»

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Αποτροπιασμός στη Χλώρακα: 19χρονη τουρίστρια κατήγγειλε 26χρονο για βιασμό - Καταζητείται ο δράστης

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Στο κελί για έξι ημέρες ο 48χρονος - Πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας

Βρισηίδα Ανδριώτου: Κάλυψε το στήθος της με δυο ζουμερά κεράσια - Δείτε φωτογραφία



ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

Ο ΓΓ των ΗΕ και η προσωπική απεσταλμένη του είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους, είπε το Σάββατο, ο Πρόεδρος ης Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε ακόμη ότι αν επιθυμούσε πραγματικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να ανοίξει το οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top