ΔΙΕΘΝΗ

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Εκφράζονται φόβοι ακόμα και για θάνατο αθλητή - Mπορεί να είναι οι θερμότεροι όλων των εποχών

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: Εκφράζονται φόβοι ακόμα και για θάνατο αθλητή - Mπορεί να είναι οι θερμότεροι όλων των εποχών

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι μπορεί να είναι οι πιο θερμοί Αγώνες που έχουν γίνει στην ιστορία και κορυφαίοι αθλητές προειδοποιούν ότι η έντονη ζέστη σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση αθλητών ή - στη χειρότερη περίπτωση - ακόμα και σε θάνατο κατά τη διάρκεια κάποιου αγώνα.

Η νέα έκθεση, «Rings of Fire: Heat Risks» (Κύκλοι Φωτιάς: Οι κίνδυνοι της ζέστης) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, υποστηρίζει ότι οι αγώνες του 2021 που διεξήχθησαν στο Τόκιο «προσέφεραν ένα παράθυρο σε έναν ανησυχητικό, κλιμακούμενο κανόνα για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες»: Με θερμοκρασίες πάνω από 34 βαθμούς Κελσίου και υγρασία που πλησιάζει το 70%, οι Αγώνες του Τόκιο χαρακτηρίστηκαν ως «οι πιο ζεστοί στην ιστορία». «Καταγράφηκαν περιστατικά κατά τα οποία αθλητές έκαναν εμετό και λιποθύμησαν στις γραμμές τερματισμού, με αποτέλεσμα ειδικά αμαξίδια να χρησιμοποιούνται για να τους μεταφέρουν μακριά από τις ηλιόλουστες αρένες - στη μέση του αγώνα του Νο 2 τενίστα των Αγώνων του Τόκιο, Daniil Medvedev, επισημάνθηκε ο κίνδυνος ακόμα και θανάτου στο γήπεδο», όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Η αδράνεια για την κλιματική αλλαγή και ο συνεχιζόμενος ρυθμός χρήσης ορυκτών καυσίμων έχει οδηγήσει σε περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη τα τρία χρόνια που ακολούθησαν το Τόκιο και τα κρούσματα ακραίας ζέστης που θέτουν σε κίνδυνο και υπονομεύουν τα αθλητικά γεγονότα έχουν αυξηθεί. «Γνωρίζουμε τώρα ότι οι Αγώνες του Παρισιού έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν [το ρεκόρ θερμότητας του Τόκιο]», δήλωσε η Emma Pocock, διευθύνουσα σύμβουλος της FrontRunners, μιας από τις οργανώσεις πίσω από την έκθεση, «με την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων να συμβάλλει στο ρεκόρ ζέστης τους τελευταίους μήνες». Η Pocock περιέγραψε την έκθεση Rings of Fire ως «ορόσημο» και παράλληλα επείγουσα έκκληση προς τις αρχές του αθλητισμού να αναλάβουν δράση για την παγκόσμια θέρμανση. «Αν ο πλανήτης συνεχίσει να θερμαίνεται, ο αθλητισμός όπως γνωρίζουμε και αγαπάμε, κινδυνεύει».

Από το 1924, όταν το Παρίσι φιλοξένησε για τελευταία φορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι ετήσιες θερμοκρασίες στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν αυξηθεί κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ, κατά μέσο όρο, υπάρχουν 23 περισσότερες «καυτές» ημέρες (25 βαθμούς Κελσίου +) και εννέα ακόμη «καυτές» (30 Κελσίου +) ημέρες το χρόνο. Το Παρίσι έχει βιώσει 50 καύσωνες από το 1947, και οι καύσωνες αυτοί έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Το 2003, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο - την ίδια ώρα που θα διεξαχθούν οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες - ένας καύσωνας ρεκόρ είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 14.000 θανάτους στη Γαλλία. Το Météo France, ο μετεωρολογικός οργανισμός της Γαλλίας, έχει ήδη προβλέψει θερμότερες από τις κανονικές συνθήκες από τον Μάιο έως τον Ιούλιο σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχει 70% πιθανότητα το καλοκαίρι να είναι πιο ζεστό από το συνηθισμένο, είπε ο μετεωρολόγος.

Σε μια «συναινετική δήλωση», η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρότεινε μια σειρά μέτρων μετριασμού για την προστασία της υγείας των αθλητών. Αλλά αναγνώρισε την υπερβολική ζέστη ως ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τον αθλητισμό σε όλο τον κόσμο. «Δυστυχώς, το επίπεδο του περιβαλλοντικού θερμικού στρες που βιώνουν οι ελίτ αθλητές θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια λόγω του συνδυασμού της αυξημένης επικράτησης, της έντασης και της διάρκειας περιόδων καύσωνα που συμβαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης του αθλητισμού οδηγώντας σε περισσότερες διοργανώσεις σε εξαιρετικά ζεστά κλίματα».

Οι ζεστές και/ή υγρές συνθήκες καθιστούν πιο δύσκολο για τους αθλητές να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός τους, μειώνοντας τη φυσική απόδοση, ιδιαίτερα σε αγώνες αντοχής. Για τους αθλητές που αγωνίζονται σε υπερβολική ζέστη, οι κίνδυνοι για την υγεία κυμαίνονται από ηλιακό έγκαυμα και θερμικές κράμπες, μέχρι θερμική εξάντληση ή ακόμα και κατάρρευση από θερμοπληξία, κάτι που μπορεί να απειλήσει την ίδια τη ζωή τους.

Ο Αυστραλός δρομέας Rhydian Cowley θα αγωνιστεί στους τρίτους Ολυμπιακούς του στο Παρίσι και δήλωσε ότι ανησυχεί για την υγεία και τις ζωές των αθλητών. «Γνωρίζουμε ήδη ότι η υπερβολική ζέστη είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος στον γενικό πληθυσμό και ότι ακόμη και με προηγούμενη προετοιμασία και παρέμβαση, μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους αθλητές να αγωνιστούν. Οπότε, οπωσδήποτε, ανησυχώ ότι η υπερβολική ζέστη ειδικά και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού θα μπορούσε να απειλήσει τις ζωές των αθλητών».

Η Αυστραλή ακοντίστρια Kelsey-Lee Barber, χάλκινη Ολυμπιονίκης στο Τόκιο και δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, δήλωσε ότι ανησυχεί για το πόσο γρήγορα έγιναν πραγματικότητα οι αγώνες σε ακραίες θερμοκρασίες: «Ενώ έχουμε προσαρμοστεί στην πιθανότητα να ανταγωνιζόμαστε σε ακραία ζέστη, η μεγαλύτερη εικόνα του γιατί το βιώνουμε δεν αντιμετωπίζεται: απλώς έγινε αποδεκτό και ζούμε με αυτό. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευρύτερη εικόνα όσον αφορά την άνοδο της θερμοκρασίας».

Ο Sebastian Coe, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου– και δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης – είπε ότι οι συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης στους αθλητές «μπορεί να είναι ποικίλες και ευρείες», από μικρότερα ζητήματα που επηρεάζουν την απόδοση, όπως η διαταραχή ύπνου και οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, έως σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως άγχος και ενδεχόμενος τραυματισμός που σχετίζεται με τη ζέστη.

«Ενώ οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να θεωρείται όλο και περισσότερο ως υπαρξιακή απειλή για τον αθλητισμό. Βρισκόμαστε σε αγώνα ενάντια στο χρόνο. Και αυτός είναι ένας αγώνας που απλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: lifo.gr/Με πληροφορίες από Guardian

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή

• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

Back to top