Μια διατροφή με βάση τα φυτά επαινείται για τα οφέλη της στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.
Ωστόσο, ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν προσφέρουν αυτά τα οφέλη. Αντιθέτως, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτων που σχετίζονται με την καρδιά.
Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health-Europe, δείχνουν ότι η κατανάλωση φυτικής προέλευσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) σχετίζεται με 7% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων φυτικών τροφίμων.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) σχετίζονται με κινδύνους για την υγεία, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αν και αποτελούν εναλλακτικές λύσεις για διατροφή χωρίς κρέας, προϊόντα όπως επεξεργασμένα φυτικά μπιφτέκια, νάγκετς και λουκάνικα συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως “πιο υγιεινές επιλογές”. Εντούτοις -σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα- περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αλατιού, λίπους και ζάχαρης, μαζί με τεχνητά πρόσθετα.
"Τα φρέσκα φυτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια είναι γνωστό ότι παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον. Αν και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινές επιλογές, αυτή η μεγάλη μελέτη δείχνει ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης φαίνεται πως δεν έχουν προστατευτικές επιδράσεις στην υγεία, παρά συνδέονται με κακά αποτελέσματα”, δήλωσε η δρ. Eszter Vamos, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από περισσότερα από 118.000 άτομα από την UK Biobank. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 40-69 ετών και η διατροφή τους εξετάστηκε για τουλάχιστον δύο ημέρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέδεσαν τα δεδομένα των συμμετεχόντων με τα αντίστοιχα αρχεία από νοσηλείες ή και θανάτους, για να λάβουν πληροφορίες για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Διαπιστώθηκαν τα εξής:
Η κατανάλωση περισσότερων μη-UPF συνδέθηκε με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία
Η αντικατάσταση των φυτικών UPFs με μη-UPFs συνδέθηκε με 7% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και 15% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, που σχετίζεται με αυτές τις καταστάσεις
Η κατανάλωση φυτικών UPF συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο και για καρδιακή νόσο και για θάνατο που σχετίζεται με αυτή
Με 10% αύξηση στη διατροφική συμβολή των φυτικών μη-UPFs, υπήρξε μείωση 13% στη θνησιμότητα από όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις και 20% μείωση στη θνησιμότητα που προκαλείται από στεφανιαία νόσο
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, οι ερευνητές ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων φυτικών τροφίμων (UPFs) ενώ παράλληλα να αυξήσουν τα ολόκληρα φυτικά προϊόντα στη διατροφή τους. Τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση όχι μόνο στην μείωση του κρέατος και των ζωικών προϊόντων αλλά και στην ελαχιστοποίηση του επιπέδου επεξεργασίας όλων των τροφίμων.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις