Τα σοβαρότερα θέματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, μπορεί να πει κανείς ότι, είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια, η στοχοποίηση και η ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει κάπου, μπορούν να είναι καταληκτικά για το μέλλον ενός νέου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ναρκωτικά μπορούν, λανθασμένα, να αποτελέσουν διέξοδο στο λαβύρινθο.
Κι ενώ η πρόληψη μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα, από μόνη της δεν μπορεί να είναι αρκετή για να κόψει όλα τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Θα χρειαστούν πολλές ενέργειες και συνεργασία, για να μπορέσει να παταχθεί αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ThemaOnline ο Προϊστάμενος του Γραφείου Πρόληψης και Κοινωνικής Παρέμβασης της ΥΚΑΝ, Γιώργος Κόκκινος, μίλησε μεταξύ άλλων για τη διερεύνηση των υποθέσεων, τις κατασχέσεις των ναρκωτικών, καθώς και για τον τρόπο που καταστρέφονται οι ουσίες που κατάσχονται. Ταυτόχρονα, μίλησε για το βαθμό επικινδυνότητας που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ΥΚΑΝ, όπως και για το οργανωμένο έγκλημα.
Διερεύνηση και κατασχέσεις - Πως καταστρέφονται οι ουσίες
Πως ξεκινά η διερεύνηση μιας υπόθεσης; Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείτε;
Κατ΄αρχή θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο τρόπος διερεύνησης μιας υπόθεσης των ναρκωτικών διαφέρει λίγο από τον χειρισμό των υποθέσεων, που γίνεται στην υπόλοιπη Αστυνομία, όχι ως προς την ουσία της διερεύνησης αλλά ως προς την τεχνική προσέγγιση της.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, η Αστυνομία, ως συνήθως, θα προστρέξει στην διερεύνηση ενός περιστατικού, αφού πρώτα γίνει κάποιο αδίκημα. Στην ΥΚΑΝ όμως, αυτό διαφέρει λίγο, αφού θα πρέπει ο ίδιος ο Αστυνομικός να βρίσκεται σε εγρήγορση για να εντοπίσει κάποιο αδίκημα / περιστατικό και στην συνέχεια να το διερευνήσει, εκτός αν μιλάμε για αυτόφωρο αδίκημα.
Ο τρόπος διερεύνησης των υποθέσεων και τα βήματα που ακολουθούνται καταγράφονται στις Αστυνομικές Διατάξεις δηλαδή στις πάγιες οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας ως προς τον χειρισμό και την διερεύνηση των αδικημάτων.
Εν συντομία θα έλεγα ότι, όταν φτάσει μια πληροφορία στην ΥΚΑΝ, είτε από κάποιο συνάδελφο , είτε από κάποιο πολίτη ή και από άλλες πηγές, αυτή καταγράφεται, μηχανογραφείται και αξιολογείται. Στην συνέχεια, αφού τύχει σχετικής επεξεργασίας, ενημερώνεται η διοίκηση της Υπηρεσίας μας, όπου και αποφασίζεται ο τρόπος δράσης της Υπηρεσίας.
Γενικά, η πορεία εξέτασης ενός αδικήματος συνήθως εξελίσσεται ως εξής:
• Γίνονται οι σχετικές παρακολουθήσεις και η περαιτέρω συλλογή πληροφοριών γύρω από τον στόχο
• Εκδίδονται τα σχετικά εντάλματα από το Δικαστήριο, όπως έρευνας, σύλληψης κτλ.
• Γίνεται η επιχείρηση, οι συλλήψεις, εκεί και όπου είναι αναγκαίο, και οι κατασχέσεις παρανόμων ουσιών
• Αναζητούνται και συλλέγονται επιπρόσθετα τεκμήρια, επιστημονική και άλλη μαρτυρία που θα ενισχύσει την υπόθεση την οποία διερευνούμε
• Οδηγούνται οι κατηγορούμενοι στο Δικαστήριο, για έκδοση ενταλμάτων προσωποκράτησης
• Λαμβάνονται καταθέσεις / αποστέλλονται τα τεκμήρια για επιστημονικό έλεγχο, όπως στο κρατικό χημείο ή και αλλού
• Συμπληρώνεται ο ποινικός φάκελος, αποστέλλεται στην Εισαγγελία για τις σχετικές οδηγίες,
• Καταχωρείται η υπόθεση στο δικαστήριο
• Και το δικαστήριο καθορίζει ημερομηνία απαγγελίας του κατηγορητηρίου, όπου αρχίζει η εκδίκαση της υπόθεσης.
Αφού κατασχέσετε μια ποσότητα ναρκωτικών, τι γίνεται μετά, ποια η διαδικασία που ακολουθείτε;
Όλα τα ναρκωτικά που κατάσχονται στέλνονται το συντομότερο δυνατό στο κρατικό χημείο, μέσω του Διευθυντή της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας, για εξετάσεις και σχετική αναφορά ως προς την ακριβή ποσότητα και είδος των παρανόμων ουσιών και ακολούθως σφραγίζονται. Στην συνέχεια, επιστρέφουν πίσω στην Υπηρεσία, όπου φυλάσσονται σε ειδικές αποθήκες. Με την εκδίκαση ή τη τελική ταξινόμηση αποφασίζεται η καταστροφή τους όπου O Διοικητής της ΥΚΑΝ, μετά από έγκριση του Β/Αρχηγού Πρόληψης και Καταπολέμησης Εγκλήματος, συγκαλείτε τριμελή επιτροπή καταστροφής των ναρκωτικών, που απαρτίζεται από τον
• Β/Αρχηγό ή Αξιωματικό εκπρόσωπο του
• Δύο Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, από το Κρατικό Χημείο και τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες
• Η καταστροφή γίνεται στην παρουσία εκπροσώπου της ΑΑΕΚ, αφού οι ποσότητες ζυγιστούν και ελεγχθούν κατάλληλα από την επιτροπή.
• Η καταστροφή γίνεται με φωτιά ή άλλο κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο που θα κρίνει η επιτροπή, η οποία υπογράφει το σχετικό αναλυτικό πιστοποιητικό καταστροφής.
Ο βαθμός επικινδυνότητας και οι «ευφάνταστοι τρόποι» εισαγωγής
Πόσο επικίνδυνο είναι για τα μέλη σας να διερευνούν τέτοιου είδους υποθέσεις;
Η ΥΚΑΝ, ενεργώντας στα πλαίσια του Νόμου και των εξουσιών που της παρέχονται, επιτελεί ένα δύσκολο έργο, έχοντας ως προτεραιότητα τον εντοπισμό και τη σύλληψη των εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών. Πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, όπου καθημερινά τα μέλη μας, πολλές φορές με κίνδυνο τη ζωή τους, υπερβαίνουν τον εαυτό τους, στην προσπάθεια τους να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.
Οι κίνδυνοι είναι πολλοί, αφού κάθε επιτυχία της ΥΚΑΝ, πέραν της σύλληψης και πιθανής προσωπικής στέρησης της ελευθερίας των εμπλεκομένων σε υποθέσεις ναρκωτικών, επιφέρει και οικονομικό κόστος σε αυτούς που εμπορεύονται και διακινούν παράνομες ουσίες, άρα μεγαλώνει και η πιθανότητα βίαιης αντίδρασης τους σε περίπτωση που θα εντοπιστούν.
Υπάρχει κάποια υπόθεση που να σας έχει «χαράξει»;
Εδώ θα έλεγα ότι υπάρχουν οι δύο όψεις του νομίσματος, αφού πολλές φορές εκπλήσσομαι με τους ευφάνταστους τρόπους εισαγωγής, διακίνησης και απόκρυψης παρανόμων ουσιών, που κατά καιρούς είχαμε στην Κύπρο. Όπως είναι η δημιουργία υπόγειων φυτώριων καλλιέργειας ναρκωτικών, τοποθέτησης παράνομων ουσιών σε παιδικά παιγνίδια, μηχανές αυτοκινήτων ή ακόμα και η υπόθεση των 645 κιλών συνθετικών ναρκωτικών που τοποθετήθηκαν μέσα σε φουφούδες.
Πέραν όμως τούτου θα έλεγα ότι, σχεδόν πάντα πίσω από κάθε υπόθεση, ιδιαίτερα χρήσης παρανόμων ουσιών, κρύβεται και ο ανθρώπινος πόνος ή και οι οικογενειακές τραγωδίες. Υποθέσεις που σχετίζονται με ενδοοικογενειακή βία, με προσωπική παρακμή και φθορά, με κοινωνικό υποβιβασμό.
Το οργανωμένο έγκλημα, το κύκλωμα και η «ελπίδα» για πάταξη
Ο κ. Σεργίδης κάποτε δήλωσε ότι οργανωμένο έγκλημα και ναρκωτικά πάνε μαζί, συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
Ακούοντας τον όρο οργανωμένο έγκλημα, η σκέψη μας οδηγείται στο οργανωμένο έγκλημα που συναντούσαμε παλαιότερα σε χώρες της Μεσογείου, όπου υπήρχε μια ιεραρχική δομή, μέσα από την οποία υπήρχε ο αρχηγός και κάτω από αυτόν οι διάφοροι που λειτουργούσαν ως εκτελεστικά όργανα.
Τώρα και σύμφωνα με τον ορισμό που προδίδεται από το EUCPN (European Crime Prevention Network) οργανωμένο έγκλημα δεν είναι τίποτε παραπάνω από την συνεργασία δύο τουλάχιστον προσώπων σε μια εγκληματική δραστηριότητα.
Η άποψη μου είναι ότι η εισαγωγή, η καλλιέργεια, διακίνηση παρανόμων ουσιών δεν είναι υπόθεση ενός «μοναχικού καβαλάρη». Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και μέσα από τις υποθέσεις που μας απασχόλησαν και σχετίζονται με την εισαγωγή παρανόμων ουσιών, όπου άλλος είναι ο παραγγελιοδόχων, άλλος ο μεταφορέας και άλλος ο τελικός παραλήπτης. Αν τώρα, ένας από αυτούς που προανάφερα διαμένει σε χώρα του εξωτερικού, τότε μιλάμε για διεθνή οργανωμένο έγκλημα.
Άρα ναι, πιστεύω ότι το οργανωμένο έγκλημα και τα ναρκωτικά έχουν άμεση συσχέτιση και πέραν τούτου η εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά αποτελεί ίσως, τον κυριότερο οικονομικό πνεύμονα του οργανωμένου εγκλήματος.
Πιστεύεται ότι μπορεί να παταχθεί το κύκλωμα ναρκωτικών;
Το φαινόμενο των ναρκωτικών αποτελεί μείζονα απειλή για την υγεία και ασφάλεια της κοινωνίας και χαρακτηρίζεται ως πολυδιάστατο, σύνθετο και δυναμικό, αφού αλλάζει συνεχώς χαρακτήρα, με νέες προκλήσεις. Η αγορά ναρκωτικών θεωρείται από τις πιο δυναμικές αγορές του οργανωμένου εγκλήματος, και ως εκ τούτου η αντιμετώπιση του απαιτεί συντονισμένη συλλογική και συνολική προσέγγιση, βασισμένη στους άξονες της πρόληψης, της καταστολής και της διεθνούς συνεργασίας.
Η Αστυνομία, συμβάλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην αντιμετώπιση τόσο των κυκλωμάτων ναρκωτικών όσο και γενικότερα του φαινομένου. Η ρίζα, όμως, του κακού βρίσκεται αλλού, αφού πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη γέννηση και ανάπτυξή του, όπως είναι οι κοινωνικοί, οικονομικοί, ψυχολογικοί, ιστορικοί, πολιτισμικοί και άλλοι. Όπως λειτουργούν σχεδόν όλα τα πολυπαραγοντικά φαινόμενα, έτσι και αυτό, είναι κατεξοχήν κοινωνικό.
Έτσι, η παραβατικότητα και συγκεκριμένα η χρήση παρανόμων ουσιών εκφράζει, τις περισσότερες φορές, τη κρίση που υπάρχει σε όλα τα πεδία των σημερινών κοινωνικών σχέσεων και αναντίλεκτα επηρεάζει κυρίως τις νεαρότερες ηλικίες που χάνουν τους στόχους και την προοπτική τους και προσφεύγουν σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τη ζήτηση παρανόμων ουσιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις