Τατάρ για την αποστολή Ολγκίν: «Οι Τ/κ είναι αντιμέτωποι με ίντριγκες»

Τατάρ για την αποστολή Ολγκίν: «Οι Τ/κ είναι αντιμέτωποι με ίντριγκες»

Η τ/κ πλευρά αντιμετωπίζει ίντριγκες και η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία είχε αναλάβει να διερευνήσει αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν μπόρεσε να δει ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να διαπραγματευτεί κάτι άλλο εκτός από την ομοσπονδία, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας στην τελετή έναρξης «συμποσίου για την 50ή επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης», όπως αποκαλούν την τουρκική εισβολή του 1974, στο «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Λεύκας» (LAÜ).

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι στην ομιλία του ο Τ/κ ηγέτης εεπσήμανε ότι με λύση στη βάση της ομοσπονδίας και χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ΕΕ, θα τερματιστεί το καθεστώς εγγυήτριας δύναμης της Τουρκίας και θα αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός από το νησί. Στόχος των Ε/κ, συνέχισε, είναι να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αποκλειστεί από την ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «είναι εθνικό καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε, να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε την 'τδβκ'».

Υποστηρίζοντας ότι οι Τούρκοι της Κύπρου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους, δήλωσε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η συνέχιση της στρατιωτικής της παρουσίας, θα συμπεριληφθούν σε μια συμφωνία που θα επιτευχθεί.

Επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν με την επιβεβαίωση της "κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος" που "αποκτήθηκαν από τις διεθνείς ιδρυτικές συνθήκες του 1960» και πως «η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα πρέπει να γίνει με τη συνεργασία των 'δύο κρατών'».

Χαρακτηρίζοντας την 20η Ιουλίου 1974 ως σημείο καμπής, ισχυρίστηκε ότι τότε επήλθε ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια στην Κύπρο και πως από αυτό επωφελήθηκαν και οι Ελληνοκύπριοι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πενταμερής: Μακρύς ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις - Παραμένει «ζωντανή» η διαδικασία - Προχωράμε βήμα-βήμα

Πενταμερής: Μακρύς ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις - Παραμένει «ζωντανή» η διαδικασία - Προχωράμε βήμα-βήμα

Ακόμα μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη έλαβε τέλος, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών. Παρά το γεγονός ότι ο ΓΓ των ΗΕ προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, τα πράγματα παραμένουν στάσιμα, ωστόσο το μόνο θετικό συμπέρασμα από τη Νέα Υόρκη, είναι πως το κυπριακό παραμένει «ζωντανό» μέχρι τις λεγόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα, τον Οκτώβριο.

BEST OF TOTHEMAONLINE