Οι μισοί σχεδόν νέοι (46%) από τη γενιά Ζ, με έτος γέννησης δηλαδή μεταξύ 1997 και 2012 (16-24 ετών), ζουν διπλή ζωή: μια στον πραγματικό και μια στον ψηφιακό κόσμο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα με συμμετοχή περισσότερων των 2.000 Αμερικανών 16-69 ετών, για λογαριασμό μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας τεχνολογίας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το 38% των Millennials (γέννηση 1981 – 1996), το 18% της γενιάς X, (1965 – 1980) και το 8% των Baby Boomers (1955 – 1964) παραδέχτηκαν ότι η διαδικτυακή τους περσόνα πόρρω απέχει από τον εαυτό που παρουσιάζουν στην πραγματική ζωή.
Ένας στους πέντε από κάθε γενιά διατηρεί διαδικτυακή περσόνα που κράτα ως επτασφράγιστο μυστικό.
Με πρόβλημα ψυχικής υγείας 1 στους 5
Αν και κατέστησαν σαφές πως πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οι εμπειρογνώμονες πίσω από την έρευνα απηύθυναν κάλεσμα προς τους ανθρώπους να αρχίσουν να συζητούν περισσότερο με φίλους και συγγενείς, «για να κατανοήσουν ο ένας τον κόσμο του άλλου».
Ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της εταιρείας για τη Βόρεια Αμερική, δήλωσε: «Περίπου ένας στους πέντε νέους στον κόσμο έχει κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας, γεγονός που αντικατοπτρίζει μια παγκόσμια κρίση. ‘Ελπίζουμε ότι αυτό το κοινωνικό πείραμα θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες συζητήσεις μεταξύ φίλων και συγγενών σχετικά με την ανάγκη κατανόησης του κόσμου του άλλου για χάρη της ψυχικής ευεξίας».
Η ασφάλεια της διαδικτυακής απόστασης
Η έρευνα έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων της γενιάς Z αισθάνεται ότι ο πραγματικός τους εαυτός αποσυνδέεται από τον ψηφιακό, με συνέπεια αισθήματα άγχους για το 18%, μοναξιάς για το 17% και κατάθλιψη για το 15%.
Σχετικά με τα θέματα για τα οποία αισθάνονται πιο άνετα να μιλούν στο διαδίκτυο συγκριτικά με την πραγματική ζωή, περίπου το ένα πέμπτο ανέφερε τις φιλοδοξίες του, το 22% το τι του αρέσει και τι όχι, το 19% τις πεποιθήσεις του -πολιτικές ή άλλες-, το 17% τους φόβους και τις ανασφάλειές του και το 15% τις απόψεις και τις αξίες του.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι το 61% της γενιάς Z θα επιθυμούσε να μπορεί να κάνει δύσκολες συζητήσεις με φίλους και την οικογένεια εκτός διαδικτύου.
Από το 23% των νεότερων ενηλίκων που αισθάνονται πιο άνετα να είναι ο εαυτός τους στο διαδίκτυο, το 27% πιστεύει ότι δεν θα δεχθεί κριτική στο διαδίκτυο, το 22% δεν φοβάται να είναι ο εαυτός του (αυθεντικότητα) ενώ το 23% έχει δημιουργήσει ισχυρότερες σχέσεις στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, πάνω από τους μισούς (54%) της γενιάς Z δήλωσε ότι η συζήτηση με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία θα ενίσχυε την αυτοπεποίθησή τους ώστε να επικοινωνούν πιο ανοιχτά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα στον πραγματικό κόσμο.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις