Μεγάλο είναι τελικά το ποσοστό των ζευγαριών που θα προτιμούσε να κοιμάται μόνο του, όπως είχε διαπιστώσει και μια πιο πρόσφατη μελέτη, για τον απλό λόγο ότι ο ύπνος τους διαταράσσεται σχεδόν καθημερινά, όταν μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με το έτερον ήμισυ.
Ένας από αυτούς τους λόγους που διακόπτεται ο ύπνος είναι και η υπνική άπνοια, που αν δεν αντιμετωπιστεί όχι μόνο θα μπορούσε να προκαλέσει διαφορετικά προβλήματα υγείας, αλλά και να οδηγήσει σε διαζύγιο.
Αυτά ήταν τα αποτελέσματα μιας νεότερης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο SLEEP και αποκάλυψε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά τα μηχανήματα θεραπείας θετικής πίεσης των αεραγωγών (CPAP) για την αποφρακτική υπνική άπνοια, δε βελτίωσαν απλώς την ποιότητα του ύπνου τους, αλλά και τον γάμο τους. Με απλά λόγια, η αντιμετώπιση ενός προβλήματος, όπως το χρόνιο ροχαλητό, μπορεί να σώσει μια ζωή και έναν γάμο.
Όσον αφορά στη υγεία, η υπνική άπνοια, εάν δεν αντιμετωπιστεί, κρύβει αρκετούς κινδύνους για την υγεία, όπως καρδιακά προβλήματα και υψηλή αρτηριακή πίεση. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται οι επαναλαμβανόμενες διακοπές στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες μπορούν να διαρκέσουν από μερικά δευτερόλεπτα έως περισσότερο από ένα λεπτό. Αντίστοιχα, επηρεάζει και την ποιότητα της καθημερινότητας, καθώς προκαλεί υπνηλία και μειωμένη ηπατική λειτουργία.
Η έρευνα, η οποία θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου (SLEEP 2024), διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη συμμόρφωση στην παραπάνω θεραπεία συσχετίστηκε με υψηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση και λιγότερες συγκρούσεις μεταξύ των ασθενών και των συντρόφων τους. Ωστόσο, τα οφέλη δεν σταμάτησαν εκεί. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι διαταραχές του αλλά και με την ποιότητα της σχέσης.
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, με επικεφαλής τη Δρα Wendy Troxel, μελέτησε 36 ζευγάρια για τρεις μήνες, με τον έναν σύντροφο να έχει συνταγογραφημένη τη θεραπεία εφαρμογής θετικής πίεσης στους αεραγωγούς με χρήση ειδικών συσκευών (CPAP) για την υπνική άπνοια. Παράλληλα με τα στοιχεία των συσκευών αυτών, καταγράφηκαν μετρήσεις ύπνου που καταγράφηκαν από συσκευές που φορούσαν στον καρπό οι ασθενείς και εκτιμούσαν τη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα του ύπνου.
Αναφορικά με την ποιότητα της σχέσης, τα στοιχεία αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων ικανοποίησης και συγκρούσεων που συμπλήρωσαν και οι δύο σύντροφοι. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο η προσήλωση του ατόμου στη θεραπεία και τα πρότυπα ύπνου αλληλεπιδρούσαν με την αντιλαμβανόμενη κατάσταση της σχέσης του ίδιου του ατόμου και του/της συντρόφου του.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν αμφίδρομες επιδράσεις: ο ύπνος του ενός ατόμου επηρέαζε την εμπειρία της σχέσης του άλλου και το αντίστροφο. Όταν οι ασθενείς χρησιμοποιούσαν πιο συστηματικά τα μηχανήματα, όχι μόνο ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι από τον ερωτικό τους δεσμό, αλλά αντίστοιχα και οι ίδιοι οι σύντροφοί τους ένιωθαν το ίδιο, αναδεικνύοντας τον ρόλο του ύπνου ως «κοινή εμπειρία» μεταξύ των ζευγαριών.
«Η αναγνώριση ότι ο ύπνος και οι διαταραχές του ύπνου έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα της σχέσης θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για όσους πάσχουν από υπνική άπνοια να ακολουθήσουν τη θεραπεία», επισημαίνει η Δρ Troxel, ο οποίος είναι ανώτερος επιστήμονας συμπεριφοράς στο RAND και αδειούχος κλινικός ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.
«Σε μια εποχή όπου βλέπουμε ζευγάρια να περνούν από “διαζύγια ύπνου” και περίπου το 50% των γάμων καταλήγουν σε πραγματικό διαζύγιο, η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο ο υγιής ύπνος μπορεί να συμβάλει σε υγιείς σχέσεις είναι επιτακτική ανάγκη» κατέληξε.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις